• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.06.2018

16:53

SRPSKA DELEGACIJA REAGOVALA NA PLENKOVIĆEVE UVREDE: Predsednica Evropskog parlamenta ignoriše sramno izlaganje!

Politika

SRPSKA DELEGACIJA REAGOVALA NA PLENKOVIĆEVE UVREDE: Predsednica Evropskog parlamenta ignoriše sramno izlaganje!

Podeli vest

Današnje uvrede hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na račun Srbije u Evropskom parlamentu Saveta Evrope samo su nastavak ignorantskog odnosa šefice hrvatske diplomatije Marije Pejčinović Burić, koja je u ponedeljak odbila da odgovori na niz pitanja srpskih poslanika u vezi sa položajem Srba u Hrvatskoj

Pejčinović Burić se u svom jučerašnjem obraćanju osvrnula na zaštitu prava nacionalnih manjina, kao jedan od prioriteta hrvatskog predsedavanja.

Pitanja koja su joj nakon izlaganja uputili članovi srpske parlamentarne delegacije ticala su se prava Srba kao nacionalne manjine u Hrvatskoj - proporcionalnog zapošljavanja Srba i drugih nacionalnih manjina u javnom sektoru, kao i upotrebe srpskog jezika i ćiriličnog pisma, koje su garantovane Zakonom o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine.

PLENKOVIĆ: BEOGRAD JE DEVEDESETIH BIO AGRESOR, A HRVATSKA ŽRTVA! Skandalozne izjave u Evropskom parlamentu!

Takođe, otvoreno je upitana o nestalima tokom sukoba iz devedesetih, povraćaju imovine i vlasničkih prava u skladu sa Bečkim sporazumom, ali je zatražena i ocena saradnje sa Beogradom u vezi sa položajem hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Šefica srpske parlamentarne delegacije Aleksandra Tomić je za Tanjug rekla da je Pejčinović Burić odbila da odgovara na pitanja srpskih poslanika, uz paušalnu ocenu da su prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj zaštićena i da se Zakon i Ustavne odredbe o pravima nacionalnih manjina poštuju. 

Aleksandra TomićTanjug

Aleksandra Tomić

Pitanja su postavili parlamentarci Aleksandra Tomić, Zarko Obradović, Elvira Kovač, Bilja Pantić Pilja i Aleksandar Šešelj. 

Tomić za Tanjug kaže da Pejčinović Burić nije odgovorila ni na jedno pitanje srpskih parlamentaraca, a kada je pitanje postavio Aleksandar Šešelj, ona se ponela kao da ga je prečula.

Šešelj, mlađi, pitao je Pejčinović Burić - "kada će Hrvatska vratiti otetu teritoriju Republike Srpske Krajine ljudima koji su bili prinuđeni da pobegnu od ustaškog noža". Naglasio je da su Hrvati tokom operacije "Oluja", "okupirali srpsku teritoriju, ubili oko 1.000 i proterali gotovo pola miliona Srba".

Ocenio je da je sramno što se godišnjica "Oluje" u Hrvatskoj proslavlja kao nacionalni praznik, te istakao da smatra da je osnivac HDZ, Franjo Tuđman, "zločinac i neofašista, odgovoran za najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svetskog rata".

Prema rečima Tomić, šefica hrvatske parlamentarne delegacije odmah je zatražila sastanak kod nove predsednice PS SE Lilijan Morie Paskije, na koji je pozvana i šefica srpske delegacije a u vezi navodnog govora mržnje Aleksandra Šešelja.

Aleksandar ŠešeljNovak Đurović

Aleksandar Šešelj

Nastavak je usledio danas, kada je premijer Andrej Plenković na krajnje neprimeren način izneo skandaloznu tvrdnju da je tokom sukoba 90-tih zvanični Beograd bio agresor, a Hrvatska žrtva.Srpska delegacija u PS SE je na to uputila oštar protest predsednici Lilijan Mari Paskije zatraživši hitan sastanak zbog neprimerenog obraćanja premijera Plenkovića, ali i nereagovanja predsednice.

NE PADA IVER DALEKO OD KLADE: Šešeljev sin usred Strazbura ISPROZIVAO ŠEFICU HRVATSKE DIPOMATIJE!

Plenković je, naime, u odgovoru na juče postavljeno pitanje poslanika Aleksandra Šešelja hrvatskoj šefici diplomatije Mariji Pejčinović Burić, na krajnje neprimeren način izneo tvrdnju da je tokom sukoba devedesetih godina Srbija bila agresor, a Hrvatska žrtva. 

Isprovociran iskrenim pitanjima o ugroženim pravima Srba u Hrvatskoj, premijer Plenković je nastavio sa uvredama na račun države Srbije, kažu u srpskoj parlamentarnoj delegaciji. Delegacija Srbije smatra da predsednica PS SE Paskije nije reagovala pravovremeno i da je prekršila pravila o radu, dozvoljavajući Plenkoviću da nastavi sramno izlaganje.

Dosadašnja praksa u PS SE ne beleži da jedan premijer drži predavanje poslaniku PS SE, kršeći osnovni princip slobode govora. Na ovaj način, on je izbegao da odgovori na suštinski važna i nerešena pitanja srpske nacionalne manjine, koja Hrvatska gura pod tepih, a konstatovao ih je i ECRI izveštaj o Hrvatskoj iz aprila ove godine. 

U tom izveštaju se, između ostalog, naglašava da je došlo do eskalacije rasističkog i netolerantnog govora mržnje u javnom govoru u Hrvatskoj, pri čemu su glavna meta Srbi. Navedeno je i da je u porastu nacionalizam, koji primarno poprima formu glorifikovanja ustaškog fašističkog režima.Takođe, izveštaj navodi da su prisutni i fizički napadi na Srbe i njihovu imovinu.

AFRIČKI NOVINAR IZBLAMIRAO PLENKOVIĆA: Šta je to Hrvatska?




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
keja

pre 5 godina

Predsjednik Andrej Plenković oštro je odgovorio u Parlamentarnoj skupštini Council of Europe na provokaciju srbijanskog radikala Aleksandra Šešelja, sina ratnog zločinca Vojislava: "Vi ste živući primjer izreke da jabuka ne pada daleko od stabla. Vi predstavljate kontinuitet zločinačke politike 'Velike Srbije' zbog koje je moja zemlja teško stradala - 15.000 ubijenih Hrvata i 37 milijardi dolara ratne štete! Želimo graditi odnose sa Srbijom, ali povijesna je istina samo jedna - vi ste bili agresor, a mi žrtva!". Plenkovićev odgovor pozdravljen je snažnim pljeskom zastupnika iz parlamenata europskih država.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija