• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.06.2018

12:47

KOVAČEVIĆ O KOSOVU: Trebaće nam strpljenja i pameti više nego što smo ikada imali!

Politika

KOVAČEVIĆ O KOSOVU: Trebaće nam strpljenja i pameti više nego što smo ikada imali!

Podeli vest

Dramski pisac i akademik Dušan Kovačević naglašava da Srbija mora po svaku cenu da izbegne iznuđenu provokaciju da se stvari oko Kosova i Metohije rešavaju oružjem

- To je, sad, jedna od ''opcija'' kao trajno rešenje i Kosova i Srbije. Već sam pričao o tome da nam je, trenutno, preostao samo ''pragmatički kompromis''. Šta to znači? Imati strpljenja i pameti više nego što smo ikad imali, jer bez mira i razvoja Srbije nema nikome života u budućnosti - kaže Kovačević u intervjuu za list "Jedinstvo".

Smatra da ono što se danas događa na Kosovu i Metohiji jeste posledica prvenstveno neodgovorne politike Josipa Broza Tita, koja je izjednačila žrtve i zločince.

- Dalje se događao ''domino efekat'', koji se sad privodi kraju sa pritiscima da se Brozova ideja ''unapredi'' i definiše kao država. O devedesetim godinama sve znamo i još ih uvek osećamo kao tešku bolest koja je ostavila trajne posledice - ocenio je Kovačević.

Istorija Srbije je, prema njegovim rečima, istorija evropskih i svetskih političkih igara.

- Čas smo prolazili bolje, čas lošije, a ponajviše katastrofalno. Onaj ko očekuje da će nam neko nešto bitno pomoći, a da od te pomoći nema lične koristi, grdno se vara. Politika je matematika, a ne narodna poezija - kaže ugledni pisac.

Ukazuje i da je pozorište, kao i celokupna umetnost, danas manje važno i bitno za kritičku analizu sveta u kome živimo, da su drugi mediji postali pogubno agresivniji, ali primećuje da "čvrsto jezgro ljubitelja prave umetnosti opstaje, suprostavljajući se ukusu pogubne i površne komercijalizacije naših života".

Kovačević je rekao da se uvek trudio, pišući, da uz ono što se zove "umetnost" ostavi svedočenje o društvenim i političkim prilikama kao "svedočanstvo naših života za neke buduće generacije".

Upozorava da bez političke brige, koja omogućava materijalna sredstva za opstanak kulturnih vrednosti kao deo kolektivnog identiteta, svaka individualna borba je nalik na borbu Don Kihota sa vetrenjačama i naglašava da "iza svega što radimo i živimo, ostaju samo tragovi ozbiljne kulture".

Iako s vremena na vreme ima utisak da se stvari menjaju na bolje, naglašava da smo toliko postradali u 20. veku da će nam biti potreban ceo 21. vek da se oporavimo i živimo kao ljudi.

- To je onaj princip koji kaže: koliko si bolovao, toliko ti je potrebno vremena za oporavak - zaključio je Kovačević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Masoncina

pre 5 godina

I to britanska loža....šiptari na umoru a on bi nas da sahrani.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija