• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.06.2018

15:25

SLUČAJ PROTIV RADIKALA HAG PREBACIO U SRBIJU: Tužilac protiv te odluke!

Politika

SLUČAJ PROTIV RADIKALA HAG PREBACIO U SRBIJU: Tužilac protiv te odluke!

Podeli vest

Haško tužilaštvo usprotivilo se danas odluci Mehanizma u Hagu da se slučaj protiv dvoje radikala, Vjerice Radete i Petra Jojića, ustupi sudu u Srbiji, saopšteno je iz Mehanizma u Hagu

Tužilaštvo, koje je u svojstvu "prijatelja suda" (amicus curiae), zatražilo je da slučaj ostane u Mehanizmu i da se sudi u Hagu.

Takođe, zatražilo je da se odbaci odluka kojom se povlači nalog tribunala za hapšenje dvoje radikala, zatim je zatraženo da se ponovo izda nalog za hapšenje i nalog za prebacivanje dvoje optuženih radikala pred sudije Mehanizma kao i da se ukinu novi međunarodni nalozi za hapšenje i nalog da se optuženi predaju vlastima u Srbiji. 
Odluku o ustupanju sudovima u Srbiji doneo je sudija Mehanizma 12. juna ali, kako je tužilaštvo navelo, nisu uzete u obzir brojne činjenice.

Kako je navedeno u obrazloženju žalbe tužilaštva, Srbija nije izvršavala naloge Suda u Hagu niti je dala obrazloženje za neuspeh da ih izvrši, a takođe nije uzeta u obzir činjenica da je Sudsko veće 2016. godini ukazalo predsedniku Tribunala da Srbija ometa tok pravde.

Dalje je navedeno da nisu uzete u obzir ni činjenice navedene u optužnici, a to je da su optuženi svojim mešanjem imali nameru da utiču na sudski postupak u Hagu, kao i da zaštićeni svedoci imaju stalne strahove zbog sigurnosti svoje i svojih porodica posle saradnje sa tužilaštvom, te da su strahovi svedoka takvi da su izrazili nespremnost da sarađuju s vlastima Srbije direktno.

HAG Radetu i Jojića ustupio Srbiji


Takođe, u žalbi je navedeno i da je činjenica da je tužilaštvo uključeno u postupak više od sedam godina te ima daleko veće i detaljnije poznavanje slučaja nego srpske vlasti.

Radetu i Jojića, tužilaštvo tereti za krivično delo nepoštovanja suda, odnosno da su navodno zastrašivali svedoke u postupku koji je vođen protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbednosti UN o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično delo za koje se terete.
Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017. prešao u Mehanizam, sudije tog suda su zaključile da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se ovaj slučaj prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično delo - a to je Srbija.

Srbija se izjasnila da prihvata da sudi radikalima, a tome se usprotivilo tužilaštvo. Sudija Mehanizma je doneo potom odluku da se slučaj ustupi Srbiji.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija