• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.06.2018

18:13

ŽELEZNJAK I PALMA: Secesija Kosova je ”Pandorina kutija” za nove regionalne probleme, Srbiji i Rusiji potreban strateški program!

Politika

ŽELEZNJAK I PALMA: Secesija Kosova je ”Pandorina kutija” za nove regionalne probleme, Srbiji i Rusiji potreban strateški program!

Podeli vest

Zamenik sekretara Generalnog saveta stranke "Jedinstvena Rusija" Sergej Železnjak sastao se danas u Rusiji sa predsednikom stranke "Jedinstvena Srbija" Draganom Markovićem Palmom

Potpisivanje ”pravno obavezujućeg sporazuma” o Kosovu od strane Srbije u aktuelnoj situaciji izgledaće kao kapitulacija i podela Srbije po analogiji sa Minhenskim paktom i raščlanjenjem Čehoslovačke u korist fašističke Nemačke. 

Ovo je izjavio zamenik sekretara Generalnog saveta stranke ”Jedinstvena Rusija” Sergej Železnjak 27. juna u Moskvi na sastanku sa predsednikom stranke ”Jedinstvena Srbija”, članom vladajuće koalicije, Draganom Markovićem Palmom, izveštava dopisnik infomracione agencije EADaily.

- Secesija Kosova je ”Pandorina kutija” za nove regionalne probleme i zaoštravanje međunacionalnih protivrečnosti u Raškoj oblasti, Preševu, Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni Pri tome, nastala situacija dozvoljava Srbiji da se razvija, između ostalog u pogledu odnosa sa EU, bez ikakvih sporazuma sa kosovskim separatistima - istakao je ruski parlamentrac.

Prema rečima Sergeja Železnjaka, kada je reč o stanju rusko-srpskih odnosa, ”treba podvući da odsustvo koordinisanih prilaza i zajedničkih strateških projekata u izuzetno važnom pravcu kao što je Kosovo i balkanski region u celini na današnji dan već navodi na oprez.

S druge strane, u regionu postoji ”stabilan pritisak” od strane SAD, NATO i EU na zemlje regiona, što slabi poziciju Srbije na Kosovu i u regionu u celini. 

- Treba zajedničkim naporima i ozbiljno da analiziramo situaciju i u saradnji sa diplomatskim resorima naših zemalja razmislimo kakvim sadržajem možemo da ispunimo naše međupartijske, međuparlamentarne i javne odnose, kao i saradnju u informacionoj sferi. Nažalost, mi danas ne koristimo u potrebnoj meri potencijal ovih efikasnih sredstava međunarodne politike - istakao je Železnjak.

Kako smatra ruski parlamentarac, ključnu ulogu u osiguranju bezbednosti regiona moglo bi da odigra formiranje vojno-strateškog pariteta na Balkanu.

- Dobra baza za jačanje odbrambednog potencijala Srbije je vojno-tehnička saradnja sa Rusijom i drugim zemljama ODKB - smatra on.

Odgovarajući na pitanje novinara EADaily na koji način Rusija može da ojača podršku Srbiji, uzimajući u obzir činjenicu da na glavnom poprištu međunarodne diplomatije.

U Organizaciji Ujedinjenih Nacija, Rusija dosledno pruža snažnu podršku Srbiji, Železnjak je izjavio da je reč o svim međunarodnim platformama – međuvladinim, međuparlamentarnim, međupartijskim, o svim međunarodnim forumima, o informacionom polju. Tako da ovde format intenziviranja naše saradnje više zavisi od želja naših srpskih partnera - kazao je ruski parlamentarac.

Dragam Marković Palma sa svoje strane informisao je ruske kolege o tome da su kosovski Albanci tražili da se američki predstavnici uključe u pregovore između Beograda i Prištine koji se odvijaju u Briselu pod okriljem EU. 

- Ako do toga dođe, mada se srpska strana pidržava stava da EU treba da ostane jedini posrednik na pregovorima, Srbija će zatražiti prisutvo Rusije za vreme dijaloga u Briselu - izjavio je on.

Takođe on je saopštio da je parlament Republike Srbije formirao komisiju za istragu uticaja bombardovanja Srbije kasetnim bombama za vreme NATO agresije 1999. godine na povećanje broja obolelih od malignih oboljenja u zemlji. 

- Moja stranka će u parlamentu pokrenuti inicijativu da se u rad komisije uključe eksperti iz Rusije - rekao je Marković. 

Prema podacima koje je on naveo, svaka peta žena reproduktivnog doba u Srbiji suočava se sa problemom steriliteta, a svaka četvrta ne može da iznese trudnoću. 

Prema rečima srpkog parlamentarca, to je jedna od posledica primene kasetnih bombi na teritoriji Srbije 1999. godine.

Dragan Marković Palma zamolio je rusku stranu da doprinese realizaciji srpsko-ruskih biznis inicijativa. On je ponudio ruskim privrednicima da iskoriste 5000 hektara teritorije koja se nalazi u posebnoj ekonomskoj zoni opštine Jagodina za izgradnju ruskog tehnoparka. To daje oslobođenje od komunalnih poreza i maksimalnu logističku podršku. Kako smatra srpski političar, ruski biznis bi mogao da iskoristi prednosti proizvodnje u Srbiji za plasman robe na evropskom tržištu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Margo

pre 5 godina

Bravo za gospodina Sergeja, kao i za Palmu! Podrska!

Stojan

pre 5 godina

Gospodin Markovic pod hitno da oslabi da bi nam sto duze ziveo a ta devojka na slici da ne sije vise svoju garderobu.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija