• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.06.2018

09:05

IZVEŠTAJ SAD O SRBIJI: Malo hvale, malo kude

Politika

IZVEŠTAJ SAD O SRBIJI: Malo hvale, malo kude

Podeli vest

Vlada Srbije ulaže napore da spreči trgovinu ljudima i zbog toga je Srbija napredovala u odnosu na prethodni period, navodi se u izveštaju Stejt depratmenta

Izveštaj o trgovini ljudima je, inače, objavljen u četvrtak u Vašingtonu.

U izveštaju se navodi da je srpska vlada radila na konsolidaciji pravosuđa kada je reč o krivičnom delu trgovine ljudima i da je formirala Kancelariju nacionalnog koordinatora.

- Usvojena je i strategija u borbi protiv trgovine ljudima kao i akcioni plan, a za njegovu primenu izdvojeno je oko osam miliona dinara. Ponovo je uspostavljeni Savet za borbu protiv trgovine ljudima koji se sastaje najmanje dvaput godišnje - istakao je Stejt department. 
U izveštaju se ukazuje da još nisu ustanovljene procedure za identifikaciju žrtava, kao i mehanizmi podrške žrtvama. I broj sudskih presuda za krivično delo trgovine ljudima petu godinu zaredom opada, navodi se u izveštaju, prenosi Glas Amerike. 

Navodi se i da žrtvama treba pružiti zaštitu pri svedočenju na sudu, kako bi se eliminisala zastrašivanja i ponovne traume, a savetuje se i obučavanje istražitelja, tužilaca i sudija da slučajeve posmatraju iz perspektive žrtve. 
U preporukama se ističe i da treba pojačati napore na identifikaciji žrtava trgovine ljudima medju migrantima i tražiocima azila, kao i decom koja prose na ulici. Srbija je, zaključuje se, nije više u grupi koja zahteva dodatno praćenje. 

U delu izveštaja koji se odnosi na Kosovo, navodi se da vlada u Prištini ne ispunjava minimum standarda za eliminaciju trgovine ljudima, ali ulaže napore da to promeni. 
Ističe se da kosovska vlada nije ispunila ključne standarde: sudije izriču blage kazne osuđenima za trafiking, tužioci nastavljaju da označavaju slučajeve trafikinga kao manja krivična dela, dok je vlada smanjila finansiranje skloništa koja obezbedjuje nevladin sektor i nema stabilan izvor finansiranja NVO koje obezbedjuju podršku žrtvama.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Snezana

pre 5 godina

I sta mi imamo od toga opet jedno veliko nista

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija