• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.06.2018

13:31

PAUNOVIĆ: Savet za ljudska prava UN usvojio izveštaj za Srbiju

Politika

PAUNOVIĆ: Savet za ljudska prava UN usvojio izveštaj za Srbiju

Podeli vest

Savet za ljudska prava UN usvojio je, na svom 38. zasedanju u Ženevi, izveštaj Radne grupe za Univerzalni periodični pregled za Republiku Srbiju

Na usvajanju završnog izveštaja, Srbiju su predstavljali direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović i šef Stalne misije Republike Srbije pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi Dejan Zlatanović.

Radna grupa Saveta za ljudska prava UPR u izveštaju za Srbiju konstatovala je da je naša zemlja pokazala posvećenost zaštiti ljudskih prava načinom na koji se pripremala i učestvovala u Trećem ciklusu UPR. 

- Najbolji pokazatelj ove tvrdnje jeste jačanje institucionalnih kapaciteta u pripremi za ceo proces, jačanje samog izveštajnog procesa, uključenost svih relevantnih domaćih aktera u pripremi za Treći ciklus, kao i visok nivo saradnje koji je postignut među njima. Srbija će težiti i u budućnosti da poveže proces izveštavanja ka ugovornim telima Ujedinjenih nacija sa Ciljevima održivog razvoja, i da ostaje posvećena Univerzalnom periodičnom pregl edu i saradnji sa Savetom za ljudska prava UN, istakla je Paunović. 

Srbija je kroz Treći ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR) prošla u januaru ove godine, i u ovom procesu od država članica UN dobila 190 preporuka, od kojih je prihvaćeno 175, a notirano 15 preporuka. U dijalogu sa delegacijom Srbije učestvovalo je 86 zemalja članica UN koje su tom prilikom pohvalile postignuti napredak Srbije u prethodne četiri godine u svim oblastima od značaja za ostvarivanje ljudskih prava. 

Paunović ističe da je Savet za ljudska prava UN posebno naglasio značaj uspostavljenog Saveta Vlade za praćenje primene preporuka ugovornih tela UN za ljudska prava čiji je rad umnogome olakšao izradu izveštaja Srbije za ovaj ciklus UPR. Srbija jedina država u regionu i jedna od retkih država u svetu koja ima sistemski način praćenja svih preporuka UN, koji je pohvaljen i od Saveta za ljudska prava UN.

Šef Stalne misije Republike Srbije pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi Dejan Zlatanović, prilikom usvajanja izveštaja radne grupe, još jednom je naglasio da je Srbija posvećena demokratiji i vladavini prava, kao i da preduzima sve neophodne mere kako bi ojačala sprovođenje istih u praksi. 

Takođe je istakao da saradnja sa samim Ujedinjenim nacijama značajno doprinosi promociji i zaštiti ljudskih prava u Srbiji, dok je saradnja sa Kancelarijom Visokog komesara za ljudska prava, Kancelarijom UN u Srbiji i Misijom OEBS u Srbiji, pomogla u velikoj meri celom procesu u okviru Trećeg ciklusa UPR. Srbija čvrsto veruje u mehanizme Ujedinjenih nacija, njihov pozitivan uticaj na društva naših zemlja i šire, kao i u njihov doprinos regionalnom i globalnom miru i stabilnosti. Ovakav dijalog treba uvek sprovoditi na jedan objektivan, depolitizovan i nezavisan način, kao što su i sama ljudska prava - univerzalna i neotuđiva, naveo je ambasador Zlatanović. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
gaga

pre 5 godina

Srbija cini sve da ispostuje prava gradjana na najbolji moguci nacin.

Kaktus037

pre 5 godina

Србија ће настојати у будућности да се повеже процес извештавања уговорним телима УН са циљем одрживог развоја, и да остаје посвећен Универзални периодични Таб еду и сарадњи са Саветом за људска права, рекао је Пауновић.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija