• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.06.2018

18:18

JUNKER SE ULIZIVAO HRVATIMA: Hrvatska se ponaša u EU kao da je njen osnivač!

Politika

JUNKER SE ULIZIVAO HRVATIMA: Hrvatska se ponaša u EU kao da je njen osnivač!

Podeli vest

Hrvatska će u subotu obeležiti petu godišnjicu od pristupanja Evropskoj uniji, a predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je danas kazao da se zvanični Zagreb od prvoga dana članstva ponaša pozitivno kao da je njen osnivač

Plenković je tim povodom ocenio da je Hrvatska profitirala od svog članstva u Uniji.
- Slavimo sutra petu godišnjicu hrvatskog pristupaja Evropskoj uniji. Iskreno rečeno, ne mogu ni da se setim vremena kada Hrvatska nije bila članica EU jer se od prvog dana svog članstva ponaša kao zemlja osnivač - naveo je Junkr, prenela je HINA.

Junker je dodao da je EU postala kompletnija i čestitao godišnjicu Hrvatskoj, za koju je rekao da je "velika nacija".

- Ne bih želeo da mi ova velika i ugledna nacija nedostaje - rekao je Junker u izjavi hrvatskim novinarima nakon završetka summita EU.

Upitan kakva je uloga Hrvatske unutar EU, Junker je rekao da ona snažno brani svoje interese u evropskom duhu.

- Hrvatska ima pozitivnu ulogu. Hrvatska nije uvek lagan partner. Mi u Evropi zapravo i nemamo laganih partnera. Kao što sam rekao Hrvatska se ponaša kao zemlja osnivač, izražava svoj stav, ponekad snažno brani svoj interese u evropskom duhu - rekao je Junker.

Junker je, inače, u vreme potpisivanja pristupnog ugovora i ulaska Hrvatske u članstvo EU-a bio luksemburški premijer i bio je jedna od potpisnika hrvatskog ugovora o pristupanju. 
U odvojenoj izjavi i premijer Plenković se osvrnuo na 5. godišnjicu članstva.

- Hrvatska je po meni poprilično profitirala od članstva u EU-u u prvih pet godina. Verujem da smo možda mogli i više, međutim ubrzali smo u mojoj vladi i pojednostavili proces apsorpcije evropskih sredstava, ali nisu samo fondovi bitni - naveo je Plenković.

. Bitne su, kazao je, politike, bitno je evropsko zakonodavstvo, bitna je pouzdanost našeg pravnog i poreskog sistema, što je jedna dodatna legitimacija za ulagače i uopšteno usvajanje evropskih vrednosti u hvatsko društvo.

"To je ono što je najvažnije, a kontinuirani ekonomski rast u tom smislu je očito pozitivan, jer znamo da svi pokazatelji od 2013. pa do sada idu nabolje", rekao je Plenković.

Plenković je rekao i da misli da je Hrvatska poštovana, da je uspela da se pozicionira na svim nivoima, od Saveta, Evropskog savet I profiliranosti zastupnika.

Hrvatska je potpisala ugovor o pristupanju EU 9. decembra 2011. a od 1. jula 2013. je punopravna članica.

HRVATI DIVLJAJU I SLAVE KLANJE SRBA, BRISEL SRAMNO ĆUTI! Sad je to sasvim jasno: EU VOLI USTAŠE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Branko

pre 5 godina

Junker nije primetio da su se Hrvati uvukli u EU , samo da mogu da izvlace sto vise novaca!!!!?????????? Plenki, a sta je sa ljudskim pravima i pravima manjina po EU standardima?????????

Lala iz Banata

pre 5 godina

Колико видим...Више су профитирали... славни .... - Појединци...!? Поштен свет...бежи... Живело се од пљачке српске имовине...а онда "пресушило"...? Кога сада - опљачкати...?

kristalno jasno

pre 5 godina

Junker je dodao da je EU postala kompletnija i čestitao godišnjicu Hrvatskoj, za koju je rekao da je "velika nacija". Tačno,hrvatska sa ustaškom ideologijom savršeno se uklapa i čini vas kompletnim.Alkohol je čudo...

branko1

pre 5 godina

Kako da se ne vole kad su slićni kao jaje jajetu

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija