• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.07.2018

09:47

AMERIČKI AMBASADOR SKOT: Nadam se kompromisu Beograda i Prištine, možda već ove godine

Politika

AMERIČKI AMBASADOR SKOT: Nadam se kompromisu Beograda i Prištine, možda već ove godine

Podeli vest

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot izjavio je danas da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da uđe u intenzivniju fazu i izrazio nadu da će kompromis biti postignut "možda čak i ove godine". 

Skot je za RTS naglasio da je jasno da ni Beograd ni Priština neće dobiti sve što hoće, već da je važno da obe strane dođu do kompromisa.

- Zato je toliko važan ovaj dijalog koji vodi EU. Mislim da mora da uđe u intenzivniju fazu, ja se nadam da će doći do kompromisa, možda čak i ove godine - rekao je Skot obraćajući se na srpskom jeziku. 

On je dodao da je nedavna izjava da SAD žele da ohrabre Beograd i Prištinu da dođu do kompromisa "deo sadašnje spoljne politike SAD" i naglasio da ne smatra da je kompromis ružna reč, već da su kompromisi stub međunarodne politike. 

Govoreći o odnosima SAD i Srbije, Skot je podsetio da se na Beloj kući pre 100 godina, odnosno 28. jula 1918. godine, prvi put zavijorila jedna strana zastava - srpska zastava.

- To je prvi put u našoj istoriji, samo dva puta u istoriji bila je strana zastava na Beloj kući. To je bio znak predsednika Vudroa Vilsona da iskaže poštovanje srpskom narodu za žrtvovanje u Prvom svetskom ratu - rekao je Skat podsetivši da je druga strana zastava koja se zavijorila na Beloj kući bila francuska. 

SAD KREĆE NA SRBIJU, VAŠINGTON SEČE KOSOVSKI ČVOR DO KRAJA GODINE! Beograd se suočava sa do sada neviđenim pritiskom!

On je dodao da, imajući u vidu da se ove godine obeležava 100 godina od tog datuma, organizovan niz programa kojima se slave odnosi SAD i Srbije za vreme Prvog svetskog rata, ali i kasnije. 

Skot je dodao da će obeležavanje ovog jubileja trajati cele godine. 

- Radimo sa Gradom Beograda i Vladom Srbije, oni su odlučili da podginu statuu Vudra Vilsona u Beogradu, pa će imenovati jedan trg - Trg Vudro Vilson, a mislim i da će jedan bulevar biti s imenom Vudra Vilsona - rekao je Skot. 

Skot kaže da su u Ambasadi SAD u Beogradu razmišljali kako je najbolje da se proslavi ovaj jubilej, i da su došli do zaključka da je najbolje uraditi istu stvar kao i Vudro Vilson pre 100 godina, odnosno iskazati čast i poštovanje prema srpskom narodu. Amerikanci 4. jula obeležavaju Dan nezavisnosti, a Skat kaže da će u Srbiju sutra tim povodom biti održan tradicionalni prijem u njegovoj rezidenciji. 

Podsetio je da se taj praznik obležava kao dan kada su osnivači SAD potpisali Deklaraciju nezavisnosti, te da se zato smatra "rođendanom naše nacije". 

- Hoćemo da im odamo počast - rekao je Skat navodeći da Amerikanci obično taj praznik proslavljaju sa porodicom i prijateljima.

Američki ambasador poručio je da je njegov san za Srbiju da Srbija živi u miru, stabilnosti i u dobrim odnosima sa svojim komšijama. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija