• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

04.07.2018

11:01

ANA BRNABIĆ: Neće biti rekonstrukcije Vlade dok vodimo bitku za KiM!

Politika

ANA BRNABIĆ: Neće biti rekonstrukcije Vlade dok vodimo bitku za KiM!

Podeli vest

Premijerka Srbije kaže da ako se u dijalog o Kosovu uključi Amerika, onda za pregovaračkim stolom treba da budu Rusija i Kina. Smeta joj što se disonantni tonovi sa sednica kabineta iznose u javnost

Nema roka za postizanje kompromisa sa kosovskim Albancima i potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine. Predsednik Vučić preuzeo je veliki teret na sebe, da proba da za sve buduće generacije reši kosovski čvor, da napravimo dogovor za budućnost, koji će osigurati bezbednost Srba na KiM, stabilnost Srbije i regiona. Vlada i ja, kao premijerka, uvek ćemo stajati uz njega i dati mu svu podršku. U tome nećemo biti populisti i trudićemo se da generacijama koje dolaze ne ostavljamo nerešena pitanja i konflikte.

Ovo, u intervjuu za Novosti poručuje premijerka Ana Brnabić, sumirajući prvih godinu dana rada Vlade, otvoreno govoreći o stvarima koje su mogle brže i efikasnije da budu urađene, strateškim pravcima države, svojim protivnicima...

Vučić me ne nagovara da uđem u SNS

Jeste li razmišljali da uzmete člansku kartu SNS, da li vam je predsednik Vučić to predložio?
- Nikada me nije čak ni pitao, a kamoli nagovarao. SNS je i tu postavila potpuno nove standarde, postavljajući nestranačke ličnosti na vodeće funkcije, za razliku od onih koji sebe nazivaju demokratama i slobodnim građanima. A o članskoj karti SNS ćemo još pričati.

Pošto nerešeno pitanje Kosova i Metohije kao Damoklov mač visi nad glavama i ove generacije političara, razgovor počinjemo upravo sa traumatičnim kosovskim rebusom koji svetski moćnici, izgleda, žele da reše što pre:

- Ne znam da li je ovo finalna faza pregovora, ali i u ovom trenutku samo Beograd ima političku hrabrost da pokrene ozbiljan dijalog oko Kosova - priča premijerka u svom kabinetu, koji su zakrčili panoi sa iscrtanom trasom koridora i nacrtima započetih infrastrukturnih projekata.

S obzirom na ogoljeni stav najmoćnijih država Zapada, koje traže da se ne protivimo članstvu Kosova u UN, ima li uopšte svrhe pregovarati? 
- Takav stav imaju određene države, ali, s druge strane, tu je pet članica EU koje ne priznaju KiM, to nije učinio najveći deo stanovništva na planeti, u poslednjih godinu dana čak pet država je povuklo priznavanja. Odgovorna politika je da se učini sve da se pronađe kompromis koji će obezbediti dugoročnu bezbednost, stabilnost i sigurnost za sve buduće generacije. Ne želimo više da ratujemo.

Očekujete li da dođe do promene formata dijaloga, da se u njega uključe SAD? I da li bismo u tom slučaju tražili da za sto sednu i predstavnici Rusije i Kine?
- Dijalog se vodi pod okriljem EU, strateški cilj Srbije je da postane članica EU i ne vidim zašto bi se bilo ko drugi uključivao. Ali, ukoliko se uključe SAD, što traži Priština, onda svakako za stolom treba da budu i one velike svetske sile koje nisu priznale nezavisnost Kosova i koje čuvaju međunarodno pravo i pravdu, kao što su Rusija ili Kina.

Možete li da zamislite situaciju u kojoj narod odbacuje pravno obavezujući sporazum sa Prištinom?
- To, naravno, uvek može da se desi, ali mislim da narod treba da preuzme odgovornost za svoju budućnost i za budućnost svoje dece. Ako i kada budemo imali neki uzajamno prihvatljiv kompromis na stolu, pre svega prihvatljiv za Srbiju, verujem da će narod stati iza svog predsednika i Vlade.

Jeste li za razočarani što je Srbija otvorila samo dva poglavlja u pregovorima sa EU?
- Nisam naročito razočarana. U prvoj godini mandata Vlade otvorili smo četiri nova poglavlja. Srbija je bila spremna i zaslužila je više, ali moj posao je da građani Srbije žive bolje, da implementiramo reforme. Otvaranje poglavlja je posao EU, to je određeni, ali ne i jedini pokazatelj koliko Srbija napreduje.

Tanjug


Sve češće se čuje, pa čak i od pojedinih ministara, da je vreme da Srbija preispita politiku članstva u EU, s obzirom na stalne ucene i dvostruke aršine Brisela. Kako vi to vidite?- Srbija ima pametnu spoljnu politiku, treba da ostane posvećena evropskim integracijama, i to treba da bude naš strateški cilj. Ali, zbog dinamičnog ekonomskog rasta, boljeg životnog standarda naših građana moramo da budemo, kao što i jesmo, otvoreni za sve međunarodne partnere. Tu su, svakako, Rusija i Kina, ali i Ujedinjeni Arapski Emirati, Indija, kao i SAD.

Sutra predstavljate rezultate Vlade u Subotici. Zašto baš tamo? 
- Moramo više da putujemo po Srbiji, da slušamo građane, to je najvažniji deo našeg posla. Svaki put kad budemo predstavljali neke rezultate, ići ćemo izvan Beograda.

Nisam rekla "Kosovo je bilo Srbija"

Vaša nedavna izjava da je "Kosovo bilo Srbija" u delu javnosti protumačena je kao indirektan poziv da se prizna nezavisnost. Šta ste zapravo želeli da kažete i kajete li se zbog te rečenice?
- Apsolutno se ne kajem zbog formulacija koje sam izgovorila. Žao mi je što opozicione stranke nisu dovoljno ozbiljne da pogledaju šta sam u stvari u tom intervjuu za "Velt" rekla. "Kosovo je bilo Srbija" svakako nisam. U ovih godinu dana sam naučila da ne treba da gubim vreme oko tendencioznog uzimanja delova mojih izjava, potpunog izvlačenja iz konteksta i plasiranje domaćoj javnosti.

Da li se odustalo od rekonstrukcije Vlade?
- Zasada je to pitanje stavljeno ad akta. Bilo bi neozbiljno da pominjem tu temu u vreme dok vodimo ozbiljnu diplomatsku bitku za KiM. Sada je važno da u svakom trenutku demonstriramo jedinstvo, jer je mnogo zemalja i ljudi u svetu koji bi želeli da vide razjedinjenu i slabu Srbiju.

A, ima li jedinstva ovde u Nemanjinoj 11? Bilo je otvorenih napada na vas i žalite li što se rekonstrukcija stavlja u stranu, jer nećete imati prilike da nekim ministrima pokažete vrata?
- U ovoj zgradi ima jedinstva i idemo ka zajedničkom cilju. Postoje različita mišljenja i disonantni tonovi, a meni samo smeta što su se oni ponekad čuli u javnosti. Sednice Vlade, koje su upravo zbog toga zatvorene za javnost, treba da budu forum za iznošenje svih stavova i mišljenja. U ovom trenutku ništa nije važnije od jedinstva u Srbiji i zato ne mislim da je pogrešna odluka što je rekonstrukcija stavljena po strani.

Koliko je za vas frustrirajuće kada vam pojedine koleginice, na legitiman stav da će biti smena ministara koji loše rade, odgovaraju da o tome odlučuje SNS, a ne vi?
- Ne dozvoljavam da me to frustrira, vreme i energiju trošim na druge stvari. Frustrira me, na primer, kada opredelimo 60 miliona evra za istraživanje i razvoj, mislimo da imamo sve projekte završene, a onda uvidimo da nemamo rešene ni imovinskopravne odnose. To su stvari koje me "pomeraju", a ne ko je šta o kome rekao. Imam odličnu saradnju sa SNS i oko najtežih pitanja imala sam njihovo potpuno razumevanje, podršku i odličnu komunikaciju. Tako da kad neko kaže - "ne odlučujete vi, nego SNS" - to me baš nimalo ne brine.

U kojim resorima bi moglo da bude više rezultata?
- Ne bih da kritikujem svoje ministre javno, ako imam nešto da im kažem, reći ću im na sednicama Vlade ili sastancima u četiri oka. Nekada neke stvari ne zavise ni od samih resora, iako ministri guraju i daju sve od sebe.

Čime ste najviše zadovoljni u prvih godinu dana rada?
- Generalno sam zadovoljna učinjenim, mada uvek može bolje i brže i postoje neke pouke koje treba da izvučemo. Zadovoljna sam onim što smo uradili za životni standard. Plate u javnom sektoru povećane su između 5 i 10 odsto, penzije za pet odsto, do kraja godine ukinućemo meru smanjenja penzija. Održali smo kontinuitet sa prethodnom Vladom, održali finansijsku disciplinu, nastavili važne infrastrukturne projekte... Najviše sam ponosna na završetak Kliničkog centra Niš, ali i na otvaranje Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja. Pokazali smo tzv. eliti, koja nas proglašava za "bezube naprednjake", da smo kulturu vratili u fokus, što je izuzetno značajno i zbog ekonomije.

A čime ste najmanje zadovoljni?
- Mnogo smo vremena izgubili na stvarima koje je trebalo da budu urađene još posle 2000. Na primer, velika kočnica za uvođenje elektronske uprave je to što matične knjige sedam godina nisu prenete u elektronski oblik. Uđemo u reformu mreža škola i shvatite da više od 70 odsto škola u Srbiji nije uknjiženo. Za mnoge stvari smo morali da se vraćamo unazad da bismo napravili osnove. Na primer, u toaletima na Filozofskom fakultetu i dalje su čučavci...

Kritikuju vas da, baveći se digitalizacijom, zapostavljate tradicionalnu ekonomiju...
- Dilema digitalizacija ili kanalizacija je lažna i populistička. Uspešne države rade te dve stvari paralelno. A pobednici razumeju svetske trendove i idu im u susret.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 5 godina

Rekonstrukcija će sačekati dok ne bude rešeno pitanje Kosova.

Milena

pre 5 godina

Kosovo je prioritet, pre svega treba to pitanje resiti.

milena

pre 5 godina

Moramo ostati jedinstveni dok ne resimo pitanje KIM.

Darko

pre 5 godina

Srbija mora da bude stabilna i da se izbori za svoju teritoriju.

SALE

pre 5 godina

Pametna odluka premijerke Ane Brnabić da se ne ide u rekonstukciju Vlade dok se vodi bitka oko KiM.

aca

pre 5 godina

Slažem se sa premijerkom jer prioriteti moraju da postoje!

Fudbaler

pre 5 godina

Rekonstrukcije vlade nije potrebna jer vlada zaista radi savršeno

Natasa

pre 5 godina

Rekonstrukcija moze da saceka, to nije toliko bitno.

Stana

pre 5 godina

Rekonstrukcija vlade je mnogo manje bitnija nego problem Kosova.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija