• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dakić - M. Dobromirović

05.07.2018

18:37

PUTIN, TRAMP I MAKRON ZAJEDNO U BEOGRADU?!  Velika diplomatska ofanziva Srbije, Putin već potvrdio dolazak, VUČIĆ LIČNO PISAO TRAMPU!

Politika

PUTIN, TRAMP I MAKRON ZAJEDNO U BEOGRADU?! Velika diplomatska ofanziva Srbije, Putin već potvrdio dolazak, VUČIĆ LIČNO PISAO TRAMPU!

Podeli vest

Trojica državnika pozvana na proslavu sto godina pobede u Prvom svetskom ratu. 

Najmoćniji svetski lideri, predsednici Rusije, SAD i Francuske, Vladimir Vladimirovič Putin, Donald Tramp i Emanuel Makron lako bi mogli da se 1. novembra sastanu u Beogradu, saznaje Informer u diplomatskim krugovima.

Trojica državnika, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pozvani su da budu specijalni gosti na centralnom obeležavanju 100. godišnjice velike savezničke pobede u Prvom svetskom ratu. Plan je da ta proslava bude organizovana u četvrtak 1. novembra, ali ukoliko bude bilo potrebno, zbog usklađivanja obaveza svetskih lidera, moguće je da termin bude pomeren i za neki drugi dan krajem oktobra ili početkom novembra ove godine.

Značajan jubilej

Vladimir Vladimirovič Putin je, kako je prošle nedelje potvrđeno

Veliki značaj

Ako bi se to dogodilo, to bi bio drugi susret Putina i Trampa u kratkom vremenskom periodu. Makronov dolazak bi dodao na težini i moglo da dođe do poboljšanja odnosa između SAD, Rusije i EU

Stevica Deđanski, analitičar

, preko ambasadora u Beogradu Aleksandra Čepurina već potvrdio svoj dolazak u Beograd, a predsednik Vučić juče je lično pisao Donaldu Trampu i pozvao ga da dođe u Srbiju. Vučić je američkom lideru čestitao nacionalni praznik Dan nezavisnosti i iskoristio je tu priliku da ga pozove u goste.

"Uskoro se navršava čitav vek od kada se srpska zastava vijorila nad Belom kućom. Podsećajući se, kroz taj svetli primer zajedničke prošlosti, našeg istorijskog savezništva, želim da vam još jednom uputim poziv da u godini jubileja posetite Srbiju kao prvi američki predsednik posle, bezmalo, 40 godina. Vaša poseta bila bi od najvećeg značaja za dalje unapređenje svekolike saradnje naših dveju zemalja, za šta je Srbija snažno opredeljena", naveo je Vučić zahvalivši se na podršci koju nam SAD pružaju na evropskom putu.

Istovremeno, šef srpske države će se 17. jula u Parizu sastati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i tada će ga zvanično pozvati da poseti Srbiju povodom stogodišnjice završetka Velikog rata. Podsetimo, prvi čovek Francuske nedavno je prihvatio Vučićev poziv, a ostalo je još samo da se precizira datum posete.

Vučić čekao red u ambasadi SAD

Američki ambasador Kajl Skot priredio je preksinoć prijem povodom Dana nezavisnosti SAD, a svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić. Interesantno je to da Vučić nije hteo da koristi bilo kakve privilegije, već je čekao u redu sa ostalim zvanicama da uđe u ambasadu.

Skot je ovom prilikom podsetio da se 2018. obeležava 100. godišnjica otkad je predsednik SAD Vudro Vilson digao srpsku zastavu iznad Bele kuće u znak poštovanja i podrške srpskim saveznicima. Među zvanicama su bili i predsednica Skupštine Maja Gojković, ministri, lideri nekih opozicionih stranaka, patrijarh Irinej, kao i predstavnici drugih verskih zajednica, diplomatskog kora...

Prema rečima naših izvora, Srbija je već godinu dana u svojevrsnoj diplomatskoj ofanzivi.

- Poznato je da su Srbija, Rusija, Francuska i Amerika bile saveznici tokom Prvog svetskog rata. Srbija je kao mala zemlja najviše stradala i nije se štedela u borbi za slobodu. Kako se u novembru navršava 100 godina od savezničke pobede u Velikom ratu, predsednik Vučić je u intenzivnoj diplomatskoj ofanzivi ne bi li trojicu najmoćnijih lidera sveta okupio u Srbiji na proslavi - kaže naš izvor.

Politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da bi dolazak trojice lidera bila velika diplomatska pobeda Srbije.

- Pogotovo ako, kako se najavljuje, sa Putinom budu stigli i "pokloni" u vidu oružja i raketnog sistema "pancir". Kao što je kraj Prvog svetskog rata označio

mojugao

SONJA BISERKO HELSINŠKI ODBOR

Beograd se nada da će Rusija odigrati ključnu ulogu u pregovorima o Kosovu. Vučić polaže nade i u Trampa, očekujući da će se na samitu u Helsinkiju dogovoriti sa Putinom o sudbini Kosova.

početak ere skoro stogodišnjeg nesrećnog razdvajanja Rusije i Srbije, neka ovo označi obnavljanje te duboke veze dva naroda i dve države. Ako bi to bilo praćeno i obnovom srpsko-američkih odnosa na nivo na kom su bili pre 100 godina, a pod Trampom to nije nemoguće da se desi, onda će to biti dvostruki dobitak. Naravno, i prisustvo predsednika Francuske imalo bi veliki simbolički značaj, ali bi on bio još veći kad bi Francuska povukla priznanje lažne države Kosovo i vratila se istinskom savezništvu sa Srbijom - podvlači Pavić.

Korisno za svet

Stevica Deđanski, direktor Centra za međunarodnu saradnju, smatra da bi ovo bio fantastičan događaj za Srbiju, ali i za ceo svet.

Vudro Vilson: Hrabri srpski narod

Krajem jula navršiće se 100 godina kako se srpska trobojka zavijorila na Beloj kući, a američki predsednik Vudro Vilson specijalnim pismom zahvalio srpskom narodu.

- U nedelju 28. jula (1918. godine, prim. aut.) navršava se četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, objavom rata Austrougarske, bio pozvan da brani svoju zemlju i ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi. Plemeniti je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro odupro se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći... Iako je njegova zemlja bila opustošena i domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen. Mada nadjačan nadmoćnijim silama, njegova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena - napisao je tada predsednik Vilson i pozvao da se sve crkve oglase zvonima u čast Srba i Srbije.

- Ako bi se to dogodilo, to bi bio drugi susret Putina i Trampa u kratkom vremenskom periodu. Makronov dolazak samo bi dodao na težini i moglo da dođe do poboljšanja odnosa između SAD, Rusije i EU, što je potrebno celom svetu. Ukoliko bi svi prihvatili poziv, za Srbiju bi to bilo zaista veliko priznanje i sasvim sigurno bi pomoglo da naše probleme rešavamo sa manjim pritiskom. Konačno bismo nešto dobili, jer se od nas samo nešto traži - zaključuje Deđanski.

SRBIJA PRAVI OTKLON OD EU, OKREĆE SE MOSKVI I VAŠINGTONU: Šta Beograd može da očekuje od susreta Trampa i Putina?!

(VIDEO) PUTIN DOLAZI I DONOSI RAKETNI SISTEM "PANCIR": Srbija postaje jedina zemlja u ovom delu Evrope, koja IMA TAKO MOĆNO ORUŽJE!

OTKRIVENA VELIKA AMERIČKA ZAVERA! Tramp ubeđivao Makrona da Francuska napusti EU, NUDIO MU BOLJE USLOVE?!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vrtlog

pre 5 godina

Oni su jako opredeljeni da nas uniste, pa to svako vidi.

Izbori 2024

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija