• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.07.2018

16:37

GORI DATI STATUS DISTRIKTA! ​Uključiti Gorance u pregovarački proces o Kosovu!

Politika

GORI DATI STATUS DISTRIKTA! ​Uključiti Gorance u pregovarački proces o Kosovu!

Podeli vest

Građanska inicijativa Goranaca, kao jedina politička i nacionalna organizacija Goranaca u Srbiji,zatražila je od najviših predstavnika Srbije, kao i visoke predstavnice EU Federike Mogerini, status distrikta za opštinu Gora na Kosovu i Metohiji, kao i da predstavnici Goranaca budu uključeni u dijalog Beograda i Prištine

Predsednik Građanske inicijative Goranaca dr Orhan Dragaš je tim povodom uputio pismo predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Ani Brnabić, ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, kao i Federiki Mogerini, uz podsećanje da je Predsedništvo GIG nedavno donelo odluku da se za opštinu Gora zatraži status distrikta.

U pismu je naglašeno da  je ta odluka rezultat težnje Goranaca da očuvaju svoje vekovne specifičnosti i svoju samobitnost na području opštine Gora na Kosovu i Metohiji, a imajući u vidu da se čine napori za što skorije postizanje kompromisnog rešenja o Kosovu i Metohiji, koje će trajno odrediti i položaj Goranaca.

Smatramo da u pregovačkom procesu srpska strana čini sve za postizanje povoljnog položaja Srba na Kosovu i Metohiji, da albanska strana brine o statusu svog stanovništva, a da su Goranci u poziciji da samo čekaju rešenje koje će im biti nametnuto. To je razlog zbog kojeg Građanska inicijativa Goranaca traži da bude aktivno uključena u pregovarački proces, kao i da se za opštinu Gora obezbedi status distrikta.

U obraćanju najvišim funkcionerima Srbije podseća se da su Goranci nebrojeno puta iskazali lojalnost i poverenje državi Srbiji i da bi status distrikta dugoročno obezbedio stabilnost i prosperitet goranske nacionalne zajednice.

- Naš zahtev da opština Gora dobije status distrikta potpuno je komplementaran sa strateškom pozicijom Srbije prema pitanju Kosova i Metohije, a to je da se ljudima koji tamo žive obezbede maksimalna prava, uz jake veze sa državom Srbijom. Imajući u vidu brojne specifičnosti Gore i Goranaca, smatramo da bi status distrikta u ogromnoj meri doprineo očuvanju identiteta Goranaca, ali i razvoju lokalne ekonomije i privrede, a posebno stočarstva, poljoprivrede i turizma - navodi se u pismu.

Građanska inicijativa Goranaca podseća i da za ovakvo rešenje postoje ekonomske, demografske, pa i političke pretpostavke, imajući u vidu da su slična rešenja, poput Distrikta Brčko, pokazala punu opravdanost i održivost.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija