• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.07.2018

13:43

SAMIT U SOFIJI: 16+1 otvorio kineski premijer Li Kećijang

Politika

SAMIT U SOFIJI: 16+1 otvorio kineski premijer Li Kećijang

Podeli vest

Sedmi samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope otvoren je danas u Sofiji

Na skupu učestvuju lideri Bugarske, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Makedonije, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore i Češke Republike, kao i Kine.

Otvarajući samit, bugarski premijer Bojko Borisov je izjavio da se tim skupom želi ojačati Evropa i omogućiti manje razvijenim zemljama Evropske unije da sustugnu one razvijenije, javlja BTA. 

"Dodatnim finansijama iz Kine možemo da dovršimo zajedničke projekte koji trenutno nisu na agendi EU", rekao je on.

Borisov je, takođe, ukazao na veliki potencijal za razvoj Zapadnog Balkana. 

Tanjug/AP

Kineski premijer Li Kećijang je, u svom obraćanju na otvaranju skupa, potvrdio da cilj samita "16 plus 1" nije podela Evrope, već stvaranje novih mogućnosti za razvoj.

"Taj proces saradnje treba da bude transparentan, kroz otvorene procedure pod ravnopravnim uslovima, tako da Kina može da učestvuje u projektima koji se rade u regionu", rekao je Li.

Prema njegovim rečima, odnosi zemalja istočne i centralne Evrope sa Kinom zabeležili su ogroman napredak i u uslovima sporog oporavka globalne privrede. 

Li je dodao da će Kina nastojati da ohrabri uspostavljanje novih kanala za zajedničko finansiranje projekata u okviru inicijative "16 plus 1". 

"Ključno je otvaranje kineskog tržišta za investicije i robu. Smanjićemo carine i iskoristićemo uslove za ekonomski rast", dodao je on.

Tanjug/AP


Li je, takođe, rekao da će u okviru "16 plus 1" od glavnog značaja biti pružanje informacija poslovnim ljudima o tome kako da, sarađujući sa Kinom, poštuju pravila EU, kao i kako da pritom obezbede podršku međunarodnih finansijskih institucija, kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj. 

Tokom samita biće potpisano 18 dokumenata uključući i zajedničku deklaraciju o unapređenu saradnje na području onlajn trgovine i međubankarske saradnje. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija