• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

08.07.2018

20:31

DAČIĆ: Samit da pokaže da je tema proširenja aktivna!

Politika

DAČIĆ: Samit da pokaže da je tema proširenja aktivna!

Podeli vest

Suština predstojećeg Samita o Zapadnom Balkanu, koji se održava u Londonu jeste da se, osim dogovora o konkretnim projektima o razvoju ekonomskih i političkih odnosa u regionu, pokaže da je tema proširenja EU još uvek aktivna i da je na njenoj agendi, smatra ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

Dačić je rekao da će sutra, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Nebojšom Stefanovićem, održati sastanke sa ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova, a da će nakon toga uslediti i centralni samit premijera sa šefovima država i vlada nekih zemalja EU.

- Centralna stvar samita je da je što je pitanje pokrenuto i što se uopšte neko setio da pokaže da je proširenje EU na Zapadni Balkan i dalje prisutno na agendi EU - rekao je ministar za RTS.

Zahvalnost na inicijativi, ističe, dugujemo nemackoj kancelarki Angeli Merkel.

Srpski ministar spoljnih poslova poručio je uoči samita i da postoje različiti stavovi i da se iznose idelje da treba zaustaviti dalji prijem novih članica u EU.

- Tako da je, u ovom slučaju konkretno za Srbiju i Crnu Goru od velikog značaja bila ideja da se 2025. godina definiše kao neki okvirni termin za moguce pristupanje - poručuje Dačić. 

On je rekao i da se Velika Britanija trudi da se ovogodišnji samit ne odnosi samo na ekonomiju ili povezivanje, već i da se pokrenu neke političke teme, kao što je pomirenje u regionu, nestala lica...

Dačić je podsetio da je najavljeno da će sledeći samit biti u Poljskoj i da će se Berlinski proces nastaviti.

Nakon ministarskog sastanka u ponedeljak, u utorak će se održati sastanak premijera svih balkanskih država. 

Na Samitu će, pored ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana, učestvovati i države clanice EU koje učestvuju u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa (Nemačka, Austrija, Francuska, Italija, Poljska, Slovenija i Hrvatska). 

(FOTO) A OD PALME RUČNI SAT! Dačić od lidera JS dobio poklon za 10 godina ministrovanja!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija