• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.07.2018

09:37

PALMA : Zaustaviti nakupce da pljačkaju proizvođače žita!

Politika

PALMA : Zaustaviti nakupce da pljačkaju proizvođače žita!

Podeli vest

Ministarstvo poljoprivrede treba pod hitno da proveri otkup žita od poljoprivrednih proizvođača u Srbiji i da nadležni iz ministarstva obiđu i poljoprivredne proizvođače i otkupljivače, kako bi zaustavili nakupce da pljačkaju poljoprivrednike, izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma

- Nakupci imaju dve cene, jednu za navodno proklijalo žito, koja iznosi od 10 do 12,5 dinara, sa tendencijom pada na 8 i 9 dinara i drugu cenu za kvaliteno žito od 17 dinara po kilogramu, a prošle godine je to bilo 18 dinara - ističe Palma i dodaje:

- Resorno ministarstvo treba da proveri da li je stvarno žito u takvom stanju kako nakupci govore poljoprivrednim proizvođačima. Oni navodno proklijalo žito prerađuju u stočnu hranu, a ja mislim da to nije slučaj, već da tu količinu žita, za koju kažu da je proklijalo, pomešaju sa kvalitenim žitom i sve to odlazi u brašno. Na taj način štete i poljoprivredne proizvođače i krajnje kupce. Imajući u vidu aktuelnu cenu nafte, koja se kreće od 161 do 169 dinara i otkupnu cenu žita, koja je sada 12,5 dinara za kilogram žita, to znači da je potrebno 14 kilograma žita za 1 litar nafte. Poljoprivredni proizvođači imaju velike obaveze, ne samo kod obrade svog zemljišta i proizvodnje, već i prema svom kućnom budžetu, a poznato je da oni prime platu jednom godišnje kada uberu svoj proizvod i nemaju ni topli obrok, ni regres, kao ni bolovanje - kaže Marković.

Prema njegovim rečima, poređenja radi, u Grčkoj je otkupna cena žita 0,20 evra za prvu klasu, a za drugu 0,16 evra.

- Kod nas je trenuta cena malo više od 0,10, što je gotovo duplo manje. Zbog svega ovoga tražim od ministarstva poljoprivrede da preduzme odgovarajuće aktivnosti u cilju zaštite poljoprivrednih proizvođača Srbije, jer kada se sve sabere, najmanje zarađuje onaj koji se muči na njivi i ulaže u proizvodnju cele godine, a najviše nakupci i ranorazni posrednici - ocenio je predsednik Jedinstvene Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija