• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.07.2018

16:47

BRNABIĆ U LONDONU: Regionalna saradnja je šansa za Zapadni Balkan

Politika

BRNABIĆ U LONDONU: Regionalna saradnja je šansa za Zapadni Balkan

Podeli vest

 Jačanje regionalne saradnje je šansa koju ne smemo da propustimo, za Zapadni Balkan važan je ekonomski razvoj, a zajednički izazov je brži i dinamičniji rast BDP-a, izjavila je danas u Londonu premijerka Srbije Ana Brnabić

Na panelu posvećenom ekonomiji, na 5.Samitu o Zapadnom Balkanu, Brnabićeva je, govoreći o izazovima regiona, navela da obim direktnih stranih investicija u regionu od četiri milijarde evra godišnje treba povećati i intenzivno raditi na smanjenju stope nezaposlenosti među mladima i problemu odliva mozgova.

Ona je naglasila da je za Zapadni Balkan važan ekonomski razvoj i da je zajednički izazov brži i dinamičniji rast BDP-a.

Govoreći o izazovima regiona, Branabićeva je navela da obim direktnih stranih investicija u regionu od četiri milijarde evra godišnje treba povećati i intenzivno raditi na smanjenju stope nezaposlenosti među mladima i problemu odliva mozgova.


 - Jačanje regionalne saradnje je naša šansa koju ne smemo da propustimo -  naglasila je Brnabić.

Premijerka je istakla da je regionu neophodno brže sprovođenje Višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana, koji je usvojen na Samitu u Trstu i koji obuhvata trgovinu, investicije, mobilnost i digitalno povezivanje.

Predsednica vlade rekla je da je "regionu potreban novi model ekonomskog rasta zasnovan na investicijama u inovacije i nove tehnologije, istraživanje i razvoj i kreiranje povoljne klime za start-apove". 

Brnabić je istakla da moramo da razvijamo ekonomiju koja će u fokusu imati digitalizaciju, inovacije i IT, a da modernizacija privrede istovremeno znači i pomeranje celog društva unapred.


Prema njenim rečima, meophodan preduslov za građenje moderne ekonomije jeste nastavak strukturnih reformi i jačanje vladavine prava. 

Brnabić je istakla da je u fokusu rada Vlade Srbije borba protiv korupcije, modernizacija javne administracije i sistemsko uvođenje elektronskih servisa za građane i privredu, čime poboljšavamo uslove poslovanja i podižemo kvalitet života našim građanima.

"Infrastrukturne investicije osnov su za jaku ekonomiju: bez dobre infrastrukture nema razvoja trgovine niti bržeg ekonomskog rasta“, naglasila je predsednica vlade.

U sprovođenju Akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor postignut je napredak u oblasti međusobnog priznavanja profesionalnih i akademskih kvalifikacija koji će olakšati mobilnost, dok će projekat elektronske razmene dokumenata ubrzati carinske i granične procedure, rekla je ona.

Brnabić je istakla i važnost Regionalne investicione platforme, koju su zajednički pripremile regionalne privredne komore i koja potencijalnim investitorima predstavlja mogućnosti za ulaganja u regionu.

Predsednica vlade posebno se osvrnula na napredak koji je postignut u oblasti digitalnog povezivanja. 

Na Samitu u Sofiji, u junu ove godine, usvojena je Digitalna agenda za Zapadni Balkan, koja će doprineti jačanju kapaciteta eUprave i različitih elektronskih servisa, posebno u oblasti javnih nabavki i zdravstva.


Pored ekonomskih tema i ekonomske saradnje, lideri Zapadnog Balkana i evropski zvaničnici, kaoo je saopštehno, razgovarali su i o aktuelnim bezbednosnim temama.

Premijerka je rekla da je Srbija posvećena jačanju stabilnosti u regionu i da, istovremeno, daje aktivan doprinos očuvanju mira u svetu. 

"Po broju angažovanih pripadnika u mirovnim misijama u mandatu UN, Srbija je na 10. mestu u Evropi, a na trećem mestu proporcionalno u odnosu na broj stanovnika“, istakla je Brnabić.

Ona je posebno naglasila ulogu Srbije u toku migrantske krize, kada je, kako je naglasila, Srbija pokazala posvećenost očuvanju stabilnosti i evropskim vrednostima.

Peti Samit o Zapadnom Balkanu u Londonu okupio je lidere Zapadnog Balkana i najviše evropske zvaničnike da razgovaraju o aktuelnim ekonomskim, političkim i bezbednosnim temama. 

Centralna tema razgovora učesnika Samita je ekonomija i regionalna ekonomska saradnja. 

Samit je otvorila britanska premijerka Tereza Mej, priredivši prijem za šefove delegacija.

Na Samitu u Londonu učestvuju i nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer, predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti i drugi evropski zvaničnici.


Prvi Samit o Zapadnom Balkanu održan je 2014. godine u Berlinu i pokrenut je na inicijativu nemačke kancelarke Merkel.

Prošlogodišnji Samit o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa održan je u Trstu i to je bilo prvo učešće predsednice vlade na jednom međunarodnom skupu nakon izbora vlade. Sledeći Samit biće održan 2019. godine u Poljskoj.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija