• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dakić

10.07.2018

18:16

DIVLJI PAS MATIS GURA SRBIJU U NATO: Šef Pentagona dolazi na Balkan sa SPECIJALNIM ZADATKOM!

Politika

DIVLJI PAS MATIS GURA SRBIJU U NATO: Šef Pentagona dolazi na Balkan sa SPECIJALNIM ZADATKOM!

Podeli vest

Ministar odbrane SAD Džejms Matis u Zagrebu sa hrvatskim i crnogorskim ministrima odbrane Damirom Krstičevićem i Predragom Boškovićem. Glavna tema: Kako Srbiju što pre uvući u NATO

Šef Pentagona, američki ministar odbrane Džejms Matis, koji je zbog svojih diplomatskih metoda u zapadnim medijima zaradio nadimak "Divlji pas Matis", dolazi na Balkan sa specijalnim zadatkom da koordinira pritisak na Srbiju kako bi naša država što pre bila uvučena u NATO pakt!

Matis, kako je i zvanično potvrđeno, u petak 13. jula stiže u Zagreb. Tada se u glavnom gradu Hrvatske održava sednica Američko-jadranske povelje kojom će predsedavati upravo Matis, uz asistenciju hrvatskog i crnogorskog ministra odbrane Damira Krstičevića i Predraga Boškovića.

Njegov dolazak već poruka

Kako kažu sagovornici Informera, vrsni vojni eksperti, u

Pritiskaju i oko Kosova

Posle Matisove posete očekujem nove pritiske na Srbiju oko Kosova, ali i pritiske za pristupanje NATO paktu

Miroslav Lazanski, vojno-politički komentator "Politike"

najmanju ruku je neuobičajeno da jedan američki ministar odbrane lično dolazi na samit ranga Jadranske povelje (vidite okvir), umesto da pošalje nekog nižerangiranog činovnika.

- To jasno govori da Matis dolazi sa specijalnim zadatkom. Posredi su planovi da se Srbija po svaku cenu, ucenama i pritiscima na silu ugura u NATO pakt. Crna Gora i Hrvatska su idealni saučesnici za realizaciju takvih planova. Jedna od glavnih tema sastanaka Jadranske povelje svakako će biti Srbija, u to nemojte imati nikakve sumnje - navodi naš izvor iz vojnih krugova.

Da će dalje proširenje NATO pakta na jugoistočnu Evropu biti jedna od glavnih tema predstojećeg samita, zvanično je objavljeno i u Zagrebu.

"Očekuje se da će ministri odbrane razgovarati o jačanju prisustva SAD na prostoru jugoistočne Evrope, koracima koje je potrebno preduzeti u cilju ubrzanja integracija preostalih država iz jugoistočne

da se ja pitam

LJILJANA SMAJLOVIĆ NOVINARKA

Davanje stolice u UN za obećanje o brzom članstvu Srbije u EU mi se čini lošom trgovinom. Ne možemo mi brzo da postanemo članica EU. Ni da smo 2008. priznali Kosovo, danas ne bismo bili deo EU.

Evrope u NATO, bezbednosnoj situaciji u jugoistočnoj Evropi i pravednoj raspodeli tereta odbrambenih izdvajanja između SAD i Evrope", navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva odbrane.

Komentarišući sve ovo, spoljnopolitički komentator "Politike" Miroslav Lazanski kaže da će Srbija svakako biti značajna tema na predstojećem samitu u Zagrebu.

- Malo je, priznaćete, neobično da jedan ministar odbrane SAD dolazi na skup Jadranske povelje... Očigledno su Vašingtonu ovaj skup i poseta veoma važni u strateškom smislu, kada šalju svog glavnog specijalca. Posle Matisove posete, očekujem nove pritiske na Srbiju oko Kosova, ali posebno i vojno-političkog pritiska za pristupanje NATO alijansi. Očekivaće se od nas da se još više približimo ovom savezu - poručuje Lazanski. On dodaje da od Matisa očekuje i nove pritiske na Republiku Srpsku.

Tači: Niko neće sprečiti 'vojsku Kosova'

Predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači zapretio je juče da niko neće moći da spreči formiranje "vojske Kosova" koja će biti napravljena prema NATO modelu!

- Bezbednosne snage Kosova biće multietnička vojska prema NATO standardima, sveobuhvatna, u službi mira i stabilnosti. Biće vojska sa jasnom perspektivom i vizijom za članstvo u NATO. Niko ni na Kosovu ni van Kosova neće moći da spreči pravo Kosova, kao nezavisne i suverene zemlje, da ima svoju vojsku. To je sada završen posao - rekao je Tači za Radio Slobodna Evropa. On je dodao i da se sa pojedinim srpskim pripadnicima Bezbednosnih snaga Kosova vode razgovori o njihovom povratku u sastav ove formacije.

- Uslediće pojačan pritisak i na Republiku Srpsku, pre svega da uknjiži svoju vojnu imovinu na federaciju. A jasno je svima, svaki pritisak na RS je poseban pritisak na Srbiju. Jedno bez drugog ne ide... - objašnjava Lazanski i ocenjuje da je već sama činjenica da se Matis sastaje sa crnogorskim ministrom odbrane Predragom Boškovićem "najobičnija smejurija i lakrdija".

Pritisci nam ne ginu

Da će naša

Šta je Američko-jadranska povelja

Američko-jadranska povelja je partnerska regionalna inicijativa koju su 2003. pokrenule Hrvatska, Albanija, Makedonija i SAD, a njoj su 2008. pristupile BiH i Crna Gora i njena uloga je da koordinira pomoć zemljama kandidatima za članstvo u NATO.
Srbija ovde ima status posmatrača od decembra 2008. godine i nije njena članica zbog svoje politike vojne neutralnosti.

zemlja trpeti pritiske zbog svoje vojne neutralnosti, smatra i general-major Vidosav Kovačević.

- Srbija je jedna od najslobodnijih zemalja u Evropi. Nismo uveli sankcije Rusiji, rekli smo da nećemo da proterujemo ruske diplomate, da nećemo u NATO i normalno je da zbog svega toga trpimo snažne pritiske. Verujem da će naša država ostati na putu vojne neutralnosti i da ćemo se odupreti svim ucenama - uveren je Kovačević.

OTVORILI KARTE! NATO PRAVI VOJSKU KOSOVA: Rouz Gotemeler bez UVIJANJA REKLA šta nam ŽELI ZAPADNA VOJNA ALIJANSA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija