• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

11.07.2018

20:58

LIDERI NATO PORUČILI IZ BRISELA: Jačanje veza sa Srbijom korisno za obe strane i region!

Politika

LIDERI NATO PORUČILI IZ BRISELA: Jačanje veza sa Srbijom korisno za obe strane i region!

Podeli vest

Jačanje veza NATO i Srbije je korisno za Atlantski savez, Srbiju i ceo region, poručili su lideri NATO danas u zajedničkoj izjavi u Briselu i "pozdravili stalni napredak u izgradnji partnerstva NATO-Srbija i podržali politički dijalog i praktičnu saradnju u tom cilju"

- Mi ponovo ističemo potrebu stalnog napretka u dijalogu Beograd-Priština, uz posredovanje Evropske unije, koji treba da vodi ka sveobuhvatnom sredjivanju odnosa, uključujući oblik pravno obavezujućeg sporazuma - predočili su čelnici Atlantskog saveza.

"Podstičemo obe strane", naglasili su oni, "da ubrzaju napore za normalizaciju odnosa i potpuno sprovodjenje postignutih dogovora".

U dokumentu zasedanja se naglašava da je "Zapadni Balkan područje od strategijskog značaja, kako je to pokazala i naša duga povest saradnje i operacija u tom regionu".

"Potpuno smo posvećeni stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana", navode lideri Atlantskog saveza, dodajući da će u tom cilju tesno saradjivati s tamošnjim državama.

Oni su rekli da su vrata NATO otvorena za sve države koje žele u članstvo, ako za to ispune uslove, što dokazuje i ulazak Crne Gore prošle godine i današnji poziv Makedoniji da počne pregovore o članstvu, čim se sprovode u delo uslovi iz sporazuma Atina-Skoplje o imenu.

Lideri Atlantskog saveza su istakli i da "potpuno podržavaju težnju Bosne i Hercegovine za članstvo", podvukavši da je NATO "predan teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu stabilne i bezbedne Bosne i Hercegovine".

Oni su "pozvali vodje te zemlje da delaju konstruktivno i pokažu političku volju na dobrobit svih gradjana Bosne i Hercegovine kroz nastavljanje političkih, privrednih i odbrambenih reformi".
Takodje su izrazili očekivanja da će se oktobarski izbori u BiH održati po demokratskim standardima, a pozdravili su i napredak u registraciji nepokretne vojne imovine u zemlji.

Vodji NATO su takodje primetili da odluke sudova u BiH "jasno govore da je sva bivša jugoslovenska vojna imovina u toj zemlji vlasništvo države Bosne i Hercegovine", a da "popis nepokretne vojne imovine u entitetu Republike Srpske mora neodložno da se nastavi".

MAKEDONIJA DOBILA ZVANIČAN POZIV U NATO: Rešenje pitanja imena ubrzalo proces pristupanja




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
daca

pre 5 godina

Srbija je samostalna i nezavisna država koja neguje dobrosusedske odnose kao i mećunarodne,uz saradnju sa NATO kao i ostalim svetskim vojnim silama.

dragan

pre 4 godine

mojA povratna karta kuci je samo normalna drzava ako bas mora da kazem Srbija u EU ,drugacije nikome ne verujem da dam svoju decu ,vide sam 90 te i danas imam more

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija