• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ B. BABIĆ

14.07.2018

17:08

ŠEF PENTAGONA U ZAGREBU OBEĆAO OBILATU VOJNU POMOĆ! "DIVLJI PAS" MATIS: SAD će maksimalno naoružati Hrvatsku!

Politika

ŠEF PENTAGONA U ZAGREBU OBEĆAO OBILATU VOJNU POMOĆ! "DIVLJI PAS" MATIS: SAD će maksimalno naoružati Hrvatsku!

Podeli vest

Ministar odbrane SAD Džejms Matis poručio da je hrvatska vlast učinila pravu stvar kupovinom izraelskih aviona F16 i poručio da će Vašington učiniti sve da ojača hrvatsku vojsku

Šef Pentagona, američki ministar odbrane Džejms Matis, koji je zbog svojih diplomatskih metoda u zapadnim medijima zaradio nadimak 'Divlji pas Matis', poručio je juče da je došao u Hrvatsku sa ciljem da je naoruža!

Matis je posle sastanaka sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom odbrane Damirom Krstičevićem istakao da je Hrvatska "dokazana američka saveznica".

Dobro ste izabrali

Tom prilikom, on je bez uvijanja obećao pomoć SAD u

Uzalud im trud

"Amerika će im sigurno pomoći da se naoružaju, a mi ćemo se, kao i do sada, viteški braniti"

Veselin Šljivančanin, penzionisani oficir

nastavku modernizacije hrvatske vojske.

- Zadovoljstvo mi je da ponovo budem u zemlji koja je dokazana američka saveznica i ima respektabilnu vojsku. Pohvalio bih odluke hrvatskog državnog vrha o nabavci nove vojne opreme, aviona F16 izraelske proizvodnje. Hrvatska je odabrala dobrog partnera, državu Izrael. Bolje mala vojska sa borcima koji znaju za šta se i kako bore nego velika vojska s vojnicima bez cilja. Obećavam vam pomoć kod narednih koraka u modernizaciji hrvatske vojske - rekao je Matis, koji je u Zagrebu predsedavao sednicom Američko-jadranske povelje, uz asistenciju Krstičevića i crnogorskog ministra odbrane Predraga Boškovića.

Sam Krstičević nije krio svoje oduševljenje Matisovom posetom:

- Čast mi je što je američki ministar odbrane posetio

čekajtebre!

PREDRAG BOŠKOVIĆMINISTAR ODBRANE CG

SAD su spremne da pomognu modernizaciju crnogorske vojske. Zapadni Balkan napreduje u procesu evropskih i evroatlantskih integracija.

Hrvatsku. To je potvrda partnerstva i prijateljstva SAD i Hrvatske. SAD ostaju naš najvažniji strateški partner u području sigurnosti i odbrane, a NATO temelj naše sigurnosti - naveo je Krstičević i zahvalio mu se na donacijama koje su povećale hrvatske odbrambene sposobnosti, uz poruku da će one biti upotrebljene za "ostvarenje zajedničkih ciljeva".

Očekivani dil

Komentarišući intenzivnu vojnu saradnju Vašingtona i Zagreba, pukovnik Veselin Šljivančanin kaže da ga nimalo ne iznenađuje ovaj dil Amerike i Hrvatske.

- Amerika će im sigurno pomoći da se naoružaju, ali neće džabe, jer sve svoje usluge oni jako dobro naplate. Hrvati decenijama prete Srbiji i pokušavaju na sve načine da unište Srbe i Srbiju. Međutim, ništa oni sami ne mogu ako nemaju podršku

mojugao

BOŽIDAR DELIĆ GENERAL U PENZIJI

Ne očekujem pritiske da nas uvuku u NATO! Znaju dobro kakvo je kod nas raspoloženje i da sada je prioritet KiM. Pre će nas uvlačiti u neke u razne inicijative, forume, razne vežbe...

Amerikanaca. Mi ćemo se, kao i do sada, viteški i dostojanstveno braniti od svakoga, ali nikoga nećemo napadati. I naša država čini sve da osavremeni vojsku, tako da nismo nezaštićeni. Amerika još jedino Srbiju nije pokorila na ovim prostorima i trudi se svim silama da to učini. Nismo zaslužili takvo ponašanje, jer smo u dva rata bili saborci s Amerikom. A gde su tada bili Hrvati?! - upitao je Šljivančanin.

Divlji pas oduševljen "Olujom"

Matis je prošle godine, na sastanku s Krstičevićem, naglasio da je genocidna akcija "Oluja" primer vojne akcije koja se izučava i u američkim vojnim školama.

- To je operacija koja pokazuje šta sve dobro predvođena, dobro opremljena i dobro istrenirana snaga, politički dobro predvođena, može da napravi i preokrene. Posebno poštujemo vas, svog saveznika, jednu malu zemlju koja se bori znatno iznad svoje kategorije - poručio je tada Matis.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mare

pre 5 godina

Odani hrvati,fasizmu.Plus im je jos i, kako su propagirali mrznju na ovom mundijalu protiv Srbije, a narocito protiv Rusije.To Matis ceni

Nina

pre 5 godina

Ovaj kao da se najeo neke bunike. Kako se to Hrvatska dokazala kao saveznica Amerike? Hrvati su poslusne i pokorne sluge samo Nemcima, sada kao sto su uvek bili. Hrvatima je uslo u gene da budu birosi po Austro-Hungarien pustama. Za njih je Hitler bog. Amerikanci su pomogli Hrvatima etnicko ciscenje Srba iz Krajine da bi preoteli Hrvatsku Nemcima ali se varaju jer ovi nikan nece biti americki saveznici.

Janko

pre 5 godina

Koja bre Hrvacka...ovo je smešno pa to je mala država...

Net

pre 5 godina

Ništa čudno pa Hrvatska je jedini garant mira na Balkanu i Regionalni lider i ratni pobednik pa i logično da je naoružavaju i ko svog saveznika NATO pakta a evo video gde američki ministar odbrane James Mattis, potvrđuje da se akcija Oluja izučava na američkim vojnim učilištima...Dan Hrvatske vojske i 27. obljetnica ustrojavanja-Youtube

Miloš

pre 5 godina

Pre toga je Usa vezala ruke i noge Srbiji i Miloševiću da ne krene sa odbranom srbskog naroda. Ako se i to računa u nešto 'brilijantno' onda je razumljivo. Tada su izabrali nas za neprijatelje, što su i kasnije dokazali delima i zašto se onda danas čude što ih ne smatramo prijateljima.

Nenad

pre 5 godina

Fašisti sa fašistima. Oni su bili saveznici i u II svetskom ratu. Ustaške zločine oni su zataškali (Sadejstvo sa Britancima). Uvalili nam hrvata Broza i Goli otok. Svi fašistički,nacistički,"tajni" saveznici su sada njihovi javni saveznici.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija