• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. V. - M. D.

17.07.2018

08:30

PUTIN I TRAMP BI PODELU KOSOVA! Evo šta su ruski i američki lider PRIČALI O NAMA!

Politika

PUTIN I TRAMP BI PODELU KOSOVA! Evo šta su ruski i američki lider PRIČALI O NAMA!

Podeli vest

Ako Srbi pristanu, deo Preševa dali bi u zamenu za četiri opštine na severu KiM. Šiptari se protive

Dvojica najmoćnijih svetskih lidera Vladimir Vladimirovič Putin i Donald Tramp tokom jučerašnjeg istorijskog susreta u Helsinkiju dotakli su se i situacije na Balkanu i rešenja kosovske krize!

Rešenje za trajni mir

Kako prenose diplomatski izvori sa samita, predsednici Rusije i SAD razgovarali su o svim gorućim svetskim temama - situaciji na Bliskom istoku, Siriji, nuklearnom naoružanju, Severnoj Koreji, Ukrajini (opširnije na stranama 10 i 11), ali i problemu Kosova.

Kosovo tema za svetske sile
Ima osnova da i velike sile razmenjuju svoje poglede o Balkanu, a to se svakako odnosi na Kosovo. Rusija i SAD mogu doprineti rešavanju problema
Živadin Jovanović, diplomata

Oni su na marginama skupa u Finskoj razmenili mišljenja i zaključili da bi podela Kosova bila prihvatljiva opcija za trajno rešenje kosovskog problema i da bi donela mir i stabilnost ovom delu regiona.

- Poznato je da je Kosovo jedno od glavnih svetskih žarišta i da u svetu ima status balkanskog "bureta baruta" koje svakog trenutka može da eksplodira. Dvojica lidera upravo su svoj susret, ali i razgovore koje su imali na marginama samita iskoristili da porazgovaraju o svim temama koje mogu biti pretnja po globalnu stabilnost, što Kosovo svakako jeste i zbog činjenice da je delom i uporište ekstremnih islamista. Putin i Tramp žele da ispišu novu eru u međunarodnim odnosima i obojica zastupaju stav da nije logično da jedna strana dobije sve, a druga apsolutno ništa. Tako se došlo i do pitanja podele Kosova kao prihvatljivog rešenja - navode diplomatski izvori Informera.

(VIDEO) ZAJEDNIČKA KONFERENCIJA: PUTIN: Hladni rat je odavno završen; TRAMP: Odnosi Rusije i SAD nikad gori, ali se to promenilo PRE ČETIRI SATA!

mojugao

SLOBODAN ZEČEVIĆ

Institut za evropske studije

Oko Kosova možemo da očekujemo rešenje koje bi došlo pod pritiskom spolja na Albance, pre svega SAD i kroz uključivanje Rusije u dijalog. Možda već postoji ideja na stolu oko koje se razgovara.

Oni objašnjavaju da se tako došlo do formule po kojoj bi četiri srpske opštine na severu Kosova - Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i severna Kosovska Mitrovica bili pripojeni centralnoj Srbiji, dok bi Albanci zauzvrat dobili deo Preševa zapadno od autoputa E-75, koji je gotovo 100 odsto etnički albanski.

Na ovakav plan morali bi svoj pristanak da daju i Srbi, dok je poznato da mu se Albanci žustro protive. Kao što je Informer već pisao, o ideji podele Kosova i ovakvoj razmeni teritorija već se ozbiljno razmatralo u Stejt departmentu, ali se tome suprotstavljaju albanski lobisti iz Vašingtona.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović ocenjuje za Informer da su Balkan i Kosovo svakako bili tema samita u Helsinkiju.

Dodik: Susret će razbiti stereotipe o Balkanu!

Tanjug

Predsednik Republike Srpske ocenjuje da će susret Putina i Trampa imati veliki uticaj na situaciju na Balkanu.
- Male su šanse da je Balkan bio među temama samita, imajući u vidu čitav niz gorućih pitanja. Očekujem da će njihov susret razbiti nametnute stereotipe o Balkanu i izvrnutoj stvarnosti. Uzmite Srbiju: koje je ovde rusko prisustvo, ima li baze? Ili u BiH: nema nijednog ruskog vojnika, a oni su napravili priču o tome kao da dolaze Marsovci - naveo je Dodik i ocenio da bez Rusije nema rešavanja važnih svetskih pitanja.
- Predsednik Putin, koji je ojačan pobedom na izborima, pokazao se kao veoma vešt i važan svetski lider. Jasno je da bez Rusije nema rešavanja važnih svetskih pitanja - rekao je Dodik za "Sputnjik".

- Balkan je tradicionalno područje konflikata i područje velikog mešanja stranih sila. Nema sumnje da je to posledica strateškog značaja našeg regiona. Sa tog stanovišta ima osnova da i velike sile razmenjuju svoje poglede o Balkanu, a to se svakako odnosi na Kosovo. Rusija i Amerika mogu doprineti rešavanju problema na Balkanu i stabilizaciji. Zato je ovaj samit značajan, kako za rešavanje globalnih problema, tako i za pojedinačna rešenja poput situacije na Balkanu - ističe Jovanović.

4.
SUSRET PUTINA I TRAMPA ODIGRAO SE U HELSINKIJU 

da se ja pitam

ZORAN MILIVOJEVIĆ

KARIJERNI DIPLOMATA

Svakako da su se možda Tramp i Putin dotakli i Balkana, ali u geostrateškom smislu i u domenu migrantske krize i proširenja NATO.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović smatra da problem Kosova mora biti rešen kompromisom Srba i Albanaca.

- Toga moramo biti svesni. To nije lako i jednostavno jer ne postoje fenomenalno dobra rešenja - kratko ocenjuje Mihajlovićeva.

Sudar interesa velikih

I lider Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović je siguran da su Tramp i Putin pričali o Balkanu jer se u regionu sudaraju interesi SAD i Rusije.

- Jasno je da je u tom smislu bilo reči i o Kosovu i Metohiji i da su razmenili mišljenja o mogućim rešenjima za kosovski problem. U svakom slučaju, verujem da ćemo vrlo brzo osetiti prve, pozitivne efekte razgovora - naglašava Parović.

ZAVRŠEN SASTANAK DECENIJE! Putin i Tramp razgovarali duže od dva sata!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Petar Pan123

pre 5 godina

Mislim da je najralnije da jug srbi!je ostane srpski, a sve cetiri opstine ka Kosovu budu deo Srbije.

Trtica

pre 5 godina

Opet ista šuplja priča---daješ svoje za svoje, šta si dobio!!!??? Ništa, sve izgubio! Koji smo mi paćenici....sve su nam uzeli ama baš sve, od zapada do istoka....aooooj tugo naša!

Fudbaler

pre 5 godina

Putin i Tramp žele da ispišu novu eru u međunarodnim odnosima i obojica zastupaju stav da nije logično da jedna strana dobije sve, a druga apsolutno ništa. Tako se došlo i do pitanja podele Kosova kao prihvatljivog rešenja.Putin i Tramp su morali da se dogovore oko svih konflikata u svetu. Međunarodna zajednica moraju da se zapitaju vezano za situaciju na KiM.

ZORA

pre 5 godina

U ovakvoj podeli mi ne dobijamo nista.Dajemo svoje da bi dobili svoje.

Kosovka

pre 5 godina

Kada se govori o Kosovu i Metohiji, govori se kao da je to neka "ničija" teritorija između Srbije i Albanije i hajde sada da je nekako delimo! Šta sa Srbskom neprocenjivom baštimom, rudnim bogatstvom... To je Srpska pokrajina koju su Srbi kroz vekove životima branili, samo doprinosima i državnim budžetom podizali i gradili. Sve su imali. Sve-od obrazovanja na Albanskom i to od osnovne škole do doktorskih studija... Gde to ima??? Zato i jesu pomahnitali. Ništa nisu radili, već su samo decu rađali... Dobar i lud =dva brata rođena.

Neša

pre 5 godina

Ovo samo kreten može da smisli. Davanje Preševa je cilj šiptara a nama zatvaranje komunikacije sa Makedonijom.

Ćirilica

pre 5 godina

Ма није ваљда? Можда би било боље до Крагујевца све одма да дамо... Па ко верује у овако наивне припреме народа на издају. Има ли било који доказ да су о томе разговарали? Порушена гробља, цркве, куће, жртве... Где су? За кога су прављене термоелектране и "Газиводе" где су рудници и остала богатства? БОЉЕ РАТ НЕГО ПАКТ, БОЉЕ ГРОБ НЕГО РОБ! Поштујмо свој идентитет!

Sasa

pre 5 godina

Znaci nisu ni spomenili Kosovo nezamlaćujte se stim praznim pricama

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59