• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.07.2018

14:10

VESIĆ: Srpski narod ima obavezu da se seća Nikolaja Romanova

Politika

VESIĆ: Srpski narod ima obavezu da se seća Nikolaja Romanova

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je danas liturgiji u ruskoj crkvi u Beogradu i litiji od crkve do spomenika poslednjem ruskom caru Nikolaju Drugom, čime je obeleženo 100 godina od stradanja carske porodice Romanov

Vesić je u izjavi novinarima kazao da srpski narod ima obavezu da se seća i čuva uspomenu na cara Nikolaja Drugog Romanova, jer je on pomogao da se evakuiše i oporavi srpska vojska nakon povlačenja kroz Albaniju u Prvom svetskom ratu, u koji je Rusija ušla zbog Srbije.

 - Grad Beograd ima obavezu da na dostojan način obeleži ovaj dan, naročito zbog svega onoga što je porodica Romanov učinila za Srbiju. Rusija je u Prvi svetski rat ušla zbog Srbije, pokušavajući da spase Srbiju od napada Austrougarske. Ruski car Nikolaj je pomogao da naša vojska bude evakuisana i oporavljena i kasnije da se bori za Srbiju - kazao je Vesić.
Dodao je da je car Nikolaj bio veliki i iskreni prijatelj Srbije, te da je bio u veoma bliskim odnosima sa tada regentom, a posle kraljem Aleksandrom.

 - Zaista, ako srpski narod ima obavezu prema nekom drugom vladaru, da ga se seća i čuva uspomenu na njega, onda je to car Nikolaj Drugi Romanov -  istakao je Vesić i naveo da je Grad Beograd ponosan na to što je pre nekoliko godina podignut spomenik tom ruskom imperatoru.

 - To je znak naše zahvalnosti i našeg sećanja prema porodici Romanov. Inače, i kralj Aleksandar je našao način da se oduži Rusiji i porodici Romanov za sve ono što su učinili za Srbiju. Beograd je, posle Pariza, primio između dva rata najviše ruskih emigranata -  kazao je Vesić. 
Prema nejgovim rečima, 1931. godine je prema popisu stanovništva, svaki šesti stanovnik Beograda bio Rus. 

 - Ruski emigranti su dali veliki doprinos razvoju Beograda, u kulturi, umetnosti, nauci... -  kazao je Vesić.

Kako je naveo, šefovi većine katedri Univerziteta su bili ruski profesori, osnovali su prvu baletsku školu, kao i autoškolu u Beogradu, a većinu građevina između dva rata su radile ruske arhitekte.

 - Neraskidiva je veza između ruskog i srpskog naroda i to je razlog što smo danas na dostojanstven način obeležili mučeničku smrt carske porodice - zaključio je Vesić.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milojko

pre 5 godina

Vecna slava i hvala Velikome Caru koji nije dozvolio da Srbiju progutaju mracne sile tame !!

Valter

pre 5 godina

Tako je. Dajte nekom bulevaru ime ovog cara mučenika. Zaslužio je to. Nemojte ostati samo na spomeniku.

Dijana

pre 5 godina

Carska porodica Romanov svakako da zavredjuje apsolutnu paznju i postovanje .

Istoričar

pre 5 godina

Poslednji ruski car Nikolaj Drugi Romanov podržao je Srbiju u najpresudnijim danima Prvog svetskog rata i u znak zahvalosti za njegove zasluge za srpski narod i državu u Devojačkom parku u Beogradu mu je podignut spomenik.Podržao je Srbiju u najpresudnijim danima Prvog svetskog rata, počev već od austrougarske objave rata 28. jula 1914.Srbija to nikada neće zaboraviti.Nasa zemlja ce mu uvek odavati priznanje i poštovanje,

Fudbaler

pre 5 godina

Neraskidiva je veza između ruskog i srpskog naroda i to je razlog što smo danas na dostojanstven način obeležili mučeničku smrt carske porodice Romanovi su završili kao i Obrenovići.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija