• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.07.2018

09:50

VUČIĆ POSLE PREGOVORA: TAČI BI DA ALBANCI NA KOSOVU DOBIJU SVE, A MI NIŠTA!

Politika

VUČIĆ POSLE PREGOVORA: TAČI BI DA ALBANCI NA KOSOVU DOBIJU SVE, A MI NIŠTA!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i takozvani predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači sastali su se u Briselu sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini. Trojnom sastanku prethodili su odvojeni sastanci Mogerinijeve sa Vučićem i delegacijom Prištine

12.01 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su današnji razgovori u Briselu bili veoma složeni i da je dogovoreno da se oni nastave kako bi se tražio zajednički imenitelj kompromisnog rešenja, kao i da se sačuva mir i stabilnost u odnosima Beograda i Prištine.

On je u kratkoj izjavi novinarima posle sastanka rekao da današnji razgovori svakako nisu bili laki i da postoje dve stvari oko kojih su se dogovorili.

- Jedna je da razgovore nastavimo, da pokušavamo da tražimo zajednički imenitelj kompromisog resenja i druga stvar je da čuvamo mir i stabilnost u odnosima između Beograda i Prištine - rekao je Vučić novinarima.

Naveo je da ne bi imao više ništa da doda, a ako u jednoj rečenici može da kaže, to je da Albanci i Hašim Tači bi želeli da dobiju sve i traže sve za Albance sa Kosova, dok se Beograd trudi da pronađe kompromisno rešenje u kome nijedna strana ne bi bila unižena.

- Ja se naravno borim za Srbiju i srpsku stranu u kojoj interesi druge strane ne bi bili sasvim zanemareni - rekao je Vučić da pozicija i razgovori nisu laki za bilo koga.

Tanjug

Važno je da se razgovara, da se sačuva mir i rešavaju problemi "za budućnost, zbo budućnosti i da ne bi bilo sukoba kakvih je bilo ranije"

Na pitanje novinara da li će prihvatiti nezavisnost Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je:

- Upravo takav tip razgovora imam na svakodnevnoj bazi - da li ćemo postići kompromis, kakvo bi bilo kompromisno rešenje... Jedino kompromisno rešenje koje nam nude sve kosovske političke strane, pogotovu Hašim Tači i svi ostali, jeste uvek samo priznavanje nezavisne države Kosova. To tako ne funkcioniše - rekao je Vučić.

Moramo, dodao je, da sednemo i da pokušamo da i jedni i drugi kažemo svojim građanima da moramo da postignemo kompromis o mnogim važnim pitanjima.

- Vi ne možete biti apsolutno zadovoljni, a ni mi ne možemo biti apsolutno zadovoljni. Ako su obe strane jednako nezadovoljne, to bi značilo da možemo da postignemo pravo kompromisno rešenje - poručio je.

Na konstataciju novinara da je prošli put dogovoreno da se problemi rešavaju na miran način, ali da je i pored toga došlo do par incidenata, Vučić je rekao da se razgovaralo o tome i da su danas preduzete neke vrste "tehničkih koraka" kako da se to sprečava u budućnosti.

Tanjug

On je naglasio da je njegov posao da brine o bezbednosti Srba i da se uspevalo da se sačuva njihova sigurnost i bezbednost.

Na pitanje koje dalje korake očekuje što se dijaloga tiče Vučić je rekao da je pitanje teško, a odgovor još komplikovaniji iz prostog razloga što je situacija takva, i što je reč o problemu koji postoji 150 godina i više na različite načine...

- Ali imate li pravo da prekinete razgovore i sve ostavite emocijama i strastima da rešavaju i sve sve uzmu pod svoje - mislim da na to nemate pravo. Zato je Srbija odlučna da razgovore nastavi i kada budu zakazani mi ćemo te razgovore da nastavimo u dobroj veri i najboljoj nameri da do rešenja dođemo - rekao je predsednik Srbije i dodao:

- A da li ćemo do rešenja doći...do toga da možemo da ponudimo našim društvima nekakvo rešenje to ćemo da vidimo - nismo blizu tako nečemu.

11.30 – Završen trojni sastanak u Briselu. Očekuje se obraćanje medijima.

Twitter


10.50
– Trojni sastanak Vučića, Tačija i Mogerinijeve u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

10.20 – Počeo bilateralni sastanak Vučića i Mogerinijeve

Sastanku prisustvuju Aleksandar Vučić i Hašim Tači i šefica EU diplomatije Federika Mogerini.  

Razgovara se o napretku u radu na sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Iz EU je najavljeno da će tokom današnje runde razgovora na visokom političkom nivou biti razmatran napredak u radu na sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da će se planirati naredni koraci kako bi se taj rad intenzivirao. 

Očekuje se da se sastanak završi pre podneva, nakon čega bi trebalo da delegacije daju izjave za medije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije danas se sastao sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini.

U delegaciji Beograda pored predsednika Srbije nalazi se i šef Kancelarije za KiM Marko Đurić, dok je delegacija Prištine došla u "punom sastavu", pored Hašima Tačija tu su i Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji. Portparolka šefice EU diplomatije Maja Kocijančić najavila je mogućnost da se posle trilateralnog sastanka Vučića, Tačija i Mogerini rad nastavi "u različitim formatima", uključujući i prisustvo direkorke za Zapadni Balkna u Evropskoj službi za spoljne poslove Angeline Ajnhorst.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Margo

pre 5 godina

Ako im das nesto, ti si IZDAJNIK! Njima se NE DAJE nista, jer ako im das nesto, Srbija ce se raskomadati (ne znam da li ro zelis). Objavite komentar, da li ima patriote u redakciji?

Aca mutavi

pre 5 godina

Sta si ti mislio ko ti je kriv sto su te svi zajebali I odjebali sutnuli te svi ti zapadnjaci kojima se uvlaci celo vreme nisu na njegovoj strani posle 6 godina ulizivanja jedini krivac si ti haradinaj se bori za interese siptara a za koga se ti boris za angelu merkel?za to da spasis nemacku od migranta I otvoris kampove po srbiji

Jovan

pre 5 godina

Pa briselskim sporazumom ste im otvorili vrata da dobiju sve i ono sto ni oni sami nisu verovali

Batko

pre 5 godina

Vidi on traži sve i dobiće maksimum Ti Lukaš i ne tražiš ništa i to ćeš i da dobiješ

Darko

pre 5 godina

Još smo na početku.Tači će igrati pokvareno, ali Srbija ia dobru poziciju.

Neo

pre 5 godina

Albanci nikako da se konačno orijentišu u vremenu i prostoru.Još uvek misle da su miljenici međunarodne zajednice i da mogu da se ponašaju kao nekad...prošla su ta vremena,red je da se dozovu sebi.

Saša

pre 5 godina

Očigledno je da i pored spremnosti srpske strane na pregovore, albanska strana nije učinila ni jedan ustupak. Nepoštuju se ni osnovne klauzule Briselskog sporazuma....

Nikola

pre 5 godina

Nema odustajanja. Ne odustaju i oni u bezobrazluku, nećemo ni mi u isteravanju pravde, jer je Kosovo po medjunarodnom pravu deo Srbije.

Bojana

pre 5 godina

I dalje se lideri kosovskih Albanaca ponasaju samozivo i bahato .

slađa

pre 5 godina

Od Srbije i poštovanja njenih interesa zavisi mir. Malo li je? Vučić to odlično zna, zato ne glumi hazardera, jer ovo nije igra. U pitanju je država.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija