• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.07.2018

16:15

VULIN: UN ponosne na srpske vojnike u UNIFIL

Politika

VULIN: UN ponosne na srpske vojnike u UNIFIL

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin drugog dana posete mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Libanu UNIFIL posetio je Sektor Istok, baze 7-2 i 9-66 koje su pod komandom španskog bataljona, a u kojima je angažovan srpski nacionalni kontingent i sastao se sa komandantom misije UNIFIL, general majorom Majklom Berijem.

General major Beri, veoma zadovoljan rezultatima koje postižu srpski vojnici angažovani u UNIFIL misiji, razgovarao je sa ministrom Vulinom o mogućnostima proširenja saradnje, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Srpska vojska se veoma ceni. Doprinos države Srbije i Vojske Srbije je veoma vidljiv u UNIFIL misiji i gde god se pojave naši mirovnjaci možemo da kažemo da imponuju svojim ljudskim i stručnim kvalitetima. Mi smo, naravno, spremni i da unapredimo saradnju sa Ujedinjenim nacijama i da obezbedimo veći broj naših mirovnjaka tamo gde procenimo da je to potrebno - rekao je Vulin.

On je istakao da gde god se pojavi Vojska Srbije ona ostavlja izuzetno dobar utisak.

- To je nešto što kasnije značajno pomaže i nama u našim diplomatskim naporima ne samo da predstavimo našu zemlju već i da kada dođe vreme da se ove zemlje koje su ugrožene ratovima, zbog kojih i postoje mirovne misije, obnavljaju i grade, onda na prvom mestu, poslove dobijaju zemlje koje su učestvovale u mirovnim misijama. Tako da ulaganje u mirovne misije jeste i ulaganje u našu budućnost i ulaganje u našu ekonomiju - izjavio je Vulin.

General Beri je istakao da Srbija daje značajan doprinos miru u Južnom Libanu.

- Značajan su učesnik UNIFILa među 42 zemlje koliko ih je do sada uključeno. Srbija je obezbedila 177 vojnika. Prisutni su od 2010. godine. Raspoređeni su širom misije u oba Sektora kao i u mom štabu. Zadovoljan sam njihovim doprinosom. Nadam se da će Srbija nastaviti da šalje takve profesionalce u misiju jer su zaista dobri u svom poslu i ponosni smo na njihovo učešće u UNIFILu - rekao je general Beri.

Pripadnici srpskog nacionalnog kontingenta su raspoređeni u tri baze UNIFIL misije. Angažovani su na štabnim i komandirskijm dužnostima i kao element nacionalne podrške.

Vulin se sa delegacijom koju čine general potpukovnik Milosav Simović i pukovnik Slobodan Stopa, u bazi 7-2, sastao i sa komandantom Sektora Istok, brigadnim generalom Hoze Martinez Falerom koji je naglasio da je srpski nacionalni kontingent u potpunosti integrisan u multinacionalnu brigadu Sektora Istok.

Dodao je da je lično učestvovao u sertifikovanju srpskih vojnika pre dolaska u zonu operacija i da je njihova spremnost optimalna. "Ono u šta ja ne sumnjam jeste da su srpski vojnici izuzetni profesionalci i siguran sam da su ispunili svoju misiju na veličanstven način", rekao je general Falero.

Prema rečima komandanta Sektora trenutna situacija u regionu je mirna i pored svakodnevnih manjih incidenata u blizini Plave linije.

Mandat misije UNIFIL ističe 31. avgusta ali će najverovatnije biti produžen, kao što je i do sada produžavan svake godine.

Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu jedna su od najstarijih aktivnih misija pod okriljem UN. Misija je formirana 1978. godine u jeku libanskog građanskog rata i izraelske okupacije. Zona rasporeda snaga i izvršavanja zadataka UNIFIL je reon duž 120 kilometara "Plave linije" koja razdvaja Izrael i južni deo Libana.

U misiji UNIFIL angažovano je oko 11.000 vojnika iz 42 zemlje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija