• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dakić

21.07.2018

17:30

AMERI PRESEKLI! TRAMP ZATRAŽIO PODELU KOSOVA! Haradinaj pretio ratom pa se posle izvinjavao, TAČI SPREMAN DA POSLUŠA!

Politika

AMERI PRESEKLI! TRAMP ZATRAŽIO PODELU KOSOVA! Haradinaj pretio ratom pa se posle izvinjavao, TAČI SPREMAN DA POSLUŠA!

Podeli vest

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Greg Delavi preneo je poruku predsednika Donalda Trampa da je Amerika spremna da podrži podelu Kosova

On je na taj način potvrdio nedavno pisanje Informera da se u Stejt departmentu, uz Trampovu saglasnost, najozbiljnije razmatra opcija razmene teritorija između Beograda i Prištine kao jedno od glavnih rešenja za kosovsku krizu. Prema tom scenariju, centralnoj Srbiji bi bile pripojene četiri opštine na severu Kosova koje su etnički gotovo 99,9 odsto srpske, dok bi Albancima pripao deo Preševa, zapadno od autoputa E-75.

TAČI: POSTOJI MOGUĆNOST PROMENE GRANICA KOSOVA, ako se tako dogovore Priština i Beograd!

Uskoro sporazum

Tekst sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ne mora da bude u suprotnosti sa Rezolucijom 1244. EU očekuje da se do sporazuma dođe do polovine naredne godine, tvrdi britanski analitičar Tim Džuda.

Uzalud mu demanti

I dok je Delavi do skoro na sav glas tvrdio kako nikakva podela Kosova ne dolazi u obzir i da je to jedna "veoma opasna opcija", sada je vlastima u Prištini preneo poruku iz Vašingtona da moraju da preuzmu deo odgovornosti i da podela teritorija bude jedna od tema razgovora u Briselu.

Gostujući u četvrtak u emisiji "Rubikon" prištinske KTV, američki diplomata je na konkretno pitanje novinara da li isključuje ili ne podelu Kosova, doslovno poručio:

- Na Beogradu i Prištini je da odluče o eventualnoj podeli Kosova. Sada ne mogu da pričam o nečemu što bi moglo biti deo konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Neću da govorim o tome šta mislim kako treba voditi briselski dijalog, niti šta bi se desilo ako bi se promenila forma dijaloga. Ako govorimo o tome šta bi trebalo da se desi ovde, to je da treba da postoji veće učešće kosovskih političkih predstavnika u tome - naveo je Delavi, a preneli svi prištinski mediji. Međutim, samo nekoliko sati kasnije, Delavi je na Tviteru demantovao da je dao takvu izjavu, ali su ga iz KTV-a razotkrili, objavljujući precizan transkript razgovora.

MOSKVA OTVORENO NA STRANI SRBIJE: Problem Kosova biće rešen samo POD USLOVIMA KOJI SU PRIHVATLJIVI ZA BEOGRAD!

Na ovakvu njegovu izjavu odmah je reagovao i premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj, koji je zapretio da razmena teritorija znači novi rat!

- Razdvajanje je borba, rat za mene. Ja kažem to bez oklevanja i da je opasno da se sada govori o razdvajanju. Svako ko pominje podelu Kosova izazvaće tragediju na Balkanu - zapretio je Haradinaj.

HARADINAJ PRETIO RATOM, A SAD KRIVI AMERIČKOG AMBASADORA: Ramuš "bolje zna" šta je Greg Delavi rekao o PODELI KOSOVA!

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da Srbija ne želi sukobe, već dogovor.

Vučić nije lak sagovornik

Nije lako razgovarati s Vučićem jer smatra da je Kosovo i dalje deo Srbije, da je Kosovo ili Kačanik srce Srbije. Ipak, ubeđen sam da će dijalog biti okončan međusobnim priznanjem, kaže Hašim Tači.

- Nadam se da na Kosovu neće doći do rata, već do nekakvog rešenja. Ali nije rešenje ako nam kažete "sve je naše, a vi nas samo priznajte". Potreban je dogovor. Ljudima je to teško, ali ne može da se odugovlači. Naš je interes da se to pitanje reši. Učinićemo sve da se očuva mir i napredak zemlje i da postignuto rešenje zadovolji državne interese, da ne sruši obraz Srbiji - naveo je Vučić u petak na prijemu mladih šahista, pa u tom duhu i ocenio situaciju u kojoj se Srbija danas nalazi:

- I dalje smo u vrlo teškoj poziciji. Ima još po koja figura na tabli. Moguće je da se borimo, da probamo da izvučemo nekakav remi, iako će biti vrlo teško - objasnio je Vučić.

Pomeraju se stvari

Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje ocenjuje da se okolnosti u svetskoj geopolitici polako menjaju u našu korist.

NAREDNI sastanak Vučića i Tačija početkom septembra

- Najnovija izjava američkog diplomate pokazuje ono što smo i naslućivali, a to je da se svetska geopolitika menja u smeru koji konačno donekle može da bude dobar i za Srbiju. Ako smo realni, imali smo teških 25 godina i sve što smo radili nailazilo je na osudu. Dolazak Trampa na vlast razbija donekle takvu sliku o Srbiji. Ne treba da budemo preoptimistični da će sve ići u našu korist, ali se neke stvari bar pomeraju ka našem interesu - ističe Deđanski.

EU hoće da na prevaru gurne Srbiju u NATO

Balkanski ekspert Viktor Kolbanovski poručuje da je Rezolucija 1244 kamen-temeljac mira i stabilnosti na ovim prostorima.
- Rezolucija 1244 je kamen-temeljac pisan krvlju nekoliko hiljada srpskih i crnogorskih civila i vojnika koji su poginuli tokom NATO agresije. Ova rezolucija nešto manje od 20 godina obezbeđuje mir i stabilnost Balkana i pokazuje da svaki potez otklanjanja od položaja i principa ovog suštinskog sporazuma o normalizaciji, donosi dramatične posledice. Napori spoljnopolitičke službe EU za postizanje takozvanog sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine danas izgleda kao veoma loš pokušaj maskiranja istine o vojno-političkim ciljevima i blokovskim ambicijama Zapada za pretvaranje KiM i ostatka Srbije u protektorate NATO - poručuje Kolbanovski.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Alhemičar

pre 5 godina

Rat nikome dobro nije doneo , ali ako neko krene na Srbe sa Kosova neka znaju da će odgovor biti žestok.

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Kosovo i Metohija je sastavni seo Srbije , i po rezoluciji 1244 SB UN.

Ljubo

pre 5 godina

Da nam vrate Siptari ono nase sto im je Tito sa prodatim Srbima izrodima Krcunom ,Rankovicem i ostalim predao '56 godine ,cisto srpake opstine koje su bile do tada u sastavu Srbije van pokrajine(?) KiM...eto kakva nam je politika bila ,kakva je danas videcemo ubrzo.Ako se Ameri i Rusi ne smiluju i ne dodjele nam nesto ,ostadosmo mi bez rucka....

Daki

pre 5 godina

Menja se situacija i ponašanje Albanaca ,pre par meseci ova solucija ne bi bila razmatrana ni pod razno

Slave

pre 5 godina

Neka dele oni Kaliforniju sa nekim, ko su bre oni da poklanjaju siptarima srpsku zemlju. Nadam se da nece naci Srbina spremnog da to uradi i obelezi svoju decu za vjek vjekov kao novi Brankovic.

raska

pre 5 godina

Umesto da Ameriku i Hrvatsku tuzimo medjunarodnom sudu pravde, Ameriku i Nato za bespravno i bez ikakvog osnova bombardovanje Srbije i Crne Gore i dobijemo nekih 250 do 300 milijardi dolara, Hrvatsku za proterivanje Srba i materijalnu odstetu od oko blizu 200 milijardi, mi pravimo nekakve dogovore sa narko dilerima i kriminalcima sa naseg Kosova o podeli naseg dela zemlje sa njima. Ovo nema ni u crtanim filmovima. Ko je taj Tramp da on nesto trazi i zahteva. Treba da se izvine Srbima, zatvori Bondstil bazu na Kosovu i da nesto pametno uradi, a ne kao njegovi predhodnici.

Mirko

pre 5 godina

Mnogo je špekulacija na ovu temu. Ipak mi sačekajmo predlog Srpskog predsednika, on je najmerodavniji da predloži rešenje, najviše je opcija razmotrio i izmerio.

pokahontas

pre 5 godina

Srbiji su neka vrata otvorena zahvaljujući Vučiću i politici koju on plasira svetu. Mislim, ne samo Vučiću, nego i svima oko njega koji su dali svoj maksimum da izmene negativnu sliku o Srbiji.

Anabell

pre 5 godina

Haridinaj i Taci nisu normalni.Njima je mesto u zatvoru,zato sto su opasni po okolinu.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija