• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.07.2018

10:57

BRNABIĆ na sastanku sa predstavnicima Ist-Vest Instituta: Predstavljena aktuelna ekonomska situacija Srbije

Politika

BRNABIĆ na sastanku sa predstavnicima Ist-Vest Instituta: Predstavljena aktuelna ekonomska situacija Srbije

Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić započela je posetu Sjedinjenim Američkim Državama, radnom večerom sa predstavnicima Ist-Vest Instituta (East West Institute) u Njujorku

Ist-Vest Institut je globalna mreža istaknutih političara, lidera, poslovnih ljudi, predstavnika nevladinog sektora i akademske zajednice. Predsednik Instituta je Kameron Manter, nekadašnji ambasador SAD u Srbiji.

U razgovoru sa predsednikom i članovima Instituta, premijerka Brnabić predstavila je aktuelnu ekonomsku situaciju u Srbiji i prioritete Vlade, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Brnabić je istakla da je u protekle tri godine Srbija značajno transformisala svoju ekonomiju, što potvrđuju ekonomski pokazatelji i priznanja relevantnih i kredibilnih međunarodnih institucija.

- Zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici koja je započeta u mandatu prethodne Vlade, a koju je nastavila Vlada koju ja vodim, Srbija danas ima stabilnu ekonomiju - naglasila je Brnabić.

Brnabić u SADTanjug

Brnabić u SAD

Prošle godine Svetska banka proglasila je Srbiju liderom u sprovođenju reformi u Jugoistočnoj Evropi, i povećan je kreditni rejting Srbije.

Brnabić je posebno izdvojila da je Srbija lider u privlačenju direktnih stranih investicija: samo u prvih pet meseci ove godine, neto priliv direktnih stranih investicija iznosio je više od 1,1 milijarde evra, što je 15,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ona je takođe izdvojila trend povećanja izvoza u ovoj godini, pre svega izvoz IT usluga koji je u prva četiri meseca ove godine porastao za čak 33 odsto.

- Prioriteti ove Vlade su digitalizacija i obrazovanje, istakla je Brnabić i dodala da su oni ključni za dugoročno održivi razvoj celog društva.

- Upravo zato, naš fokus je na investicijama koje pokreću inovacije, istraživanje i razvoj. Digitalizacija nije samo IT, ona je naša šansa da modrnizujemo i ekonomiju i celo društvo. Modernizacijom obrazovanja, želimo da stvaramo mlade generacije koje znaju kako da misle i ne plaše se da iskažu svoj stav. Želimo da stvaramo generacije koje će biti spremne za međunarodno tržište rada i koje će prihvatiti koncept celoživotnog učenja, koji stvara uspešne pojedince, koji onda kreiraju uspešno društvo - naglasila je Brnabić u razgovoru.

Brnabić u SADTanjug

Brnabić u SAD

Da bismo podstakli mlade da se oprobaju u biznisu, od oktobra stupa na snagu uredba koja sve one koji osnuju firmu odmah posle završetka srednje škole ili fakulteta, oslobađa plaćanja poreza i doprinosa državi u prvih godinu dana rada firme. Ukoliko firma bude uspešna, država će kasnije naplaćivati porez, a ukoliko firma ne izdrži test tržišta, naveli smo mlade ljude da pokušaju, što je jako važno, obzirom da želimo da gradimo preduzetničku kulturu u Srbiji, koja podrazumeva da se ne plašite pokušaja i da vas prvi neuspeh neće zaustaviti u karijeri, istakla na premijerka.

Predsednica Vlade rekla je da su postignuti značajni rezultati u jačanju elektronske uprave.

- Moderna e-Uprava koja je u službi svih građana i privrede, simbol je modernizacije društva i snažan mehanizam u borbi protiv korupcije i promeni paradigme, u kojoj su državni službenici u funkciji građana, a ne obrnuto - istakla je premijerka.

- Borba protiv korupcije i jačanje vladavine prava ostaju među prioritetima Vlade, jer nam je cilj stvaranje boljeg društva za sve građane Srbije i predvidivih uslova poslovanja, kako za strane, tako i za domaće kompanije -  zaključila je predsednica Vlade. ž

- Nastavljamo da radimo na unapređenju sveukupnih uslova poslovanja, smanjivanju adinistrativnih barijera, unapređenju poslovne klime i daljem osnaživanju ekonomije i poboljšanju uslova za rad. Želimo da se naša ekonomija više oslanja na moderne tehenologije i inovacije i da radimo na povezivanju nauke i privrede - dodala je ona na sastanku.

- Da bismo postigli da naš rast bude dugoročno održiv, posebnu pažnju posvećujemo kulturi, jer je ona osnova za razvoj svake nacije i očuvanje identiteta - dodala ja Ana Brnabić u razgovoru.

ČAST ZA SRBIJU! Ana Brnabić zatvara Njujoršku berzu

Ist-Vest Institut jedna je od najuticajnijih institucija u oblasti međunarodnih odnosa i spoljne politike u svetu. Među najvažnijim aktivnostima Instituta ubraja se organizacija prvih vojno-vojnih razgovora između članica NATO i Varšavskog pakta početkom 80. godina prošlog veka, kao i aktivna uloga u zemljama u tranziciji u istočnoj Evropi, uključujući i krizu u nekadašnjoj Jugoslaviji.

U 2016. godini Institut je bio jedan od osnivača Globalne komisije za bezbednost u sajber prostoru. Institut ima aktivnu ulogu u prevenciji i rešavanju sukoba u svetu, sa fokusom na promociju dijaloga i posredovanje između različitih strana u sukobima. Glavne kancelarije Ist-Vest instituta su u Njujorku, San Francisku, Moskvi i Briselu, a ima više od 170 partnerskih centara širom sveta, uključujući i Srbiju.

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić će u nastavku posete Sjedinjenim Državama, danas imati tu prvililegiju da, tradicionalnim udarcem u zvono, zatvori Njujoršku berzu i sastane se sa predsednicom Njujorške berze (New York Stock Exćange), Stejsi Kaningam.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Скуп: ЛЕЗБОСА и ПЕДОСА...

Miroslav

pre 5 godina

Veliko postovanje premijerki Brnabic. Na svakom sastanku je prikazala da je zasluzila da bude na vodecem mestu Vlade.

Ana Ilic

pre 5 godina

Zahvaljujući odgovornoj i mudroj politici Srbija je danas cenjena u svetu! I na velikom putu za ulazak u EU!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija