• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.07.2018

10:48

VULIN U PEKINGU: Cilj nam je da dostignemo nivo obučenosti i opremljenosti kineske vojske

Politika

VULIN U PEKINGU: Cilj nam je da dostignemo nivo obučenosti i opremljenosti kineske vojske

Podeli vest

Cilj Vojske Srbije je da dostigne nivo obučenosti i opremljenosti koji ima vojska Kine, i dve armije će sarađivati u tim oblastima, izjavio je danas u Pekingu ministar odbrane Aleksandar Vulin

- Obučenost i opremljenost Narodnooslobodilačke vojske Kine je cilj koji i mi sebi postavljamo. Naše armije će u budućnosti sarađivati upravo u te dve oblasti - izjavio je Vulin, drugog dana zvanične posete Kini gde je posetio elitnu 3. gardijsku diviziju Narodnooslobodilačke armije zaduženu za odbranu Pekinga.
Ministar Vulin, koji je i izaslanik predsednika Srbije i vrhovnog komandanta, istakao je da je cilj da obezbedimo da odgovarajuća pomoć koju kineska strana vrlo često usmerava prema našoj vojsci bude adekvatno iskorišćena, ali i da od njih iskoristimo znanja, obuku, njihove instruktore, svo ono što je ova velika, višemilionska armija u stanju da nam pruži.

- Zahvaljujući ličnim odnosima poverenja i međusobnog uvažavanja koji su uspostavljeni između vrhovnog komandanta Narodnooslobodilačke vojske NR Kine, Si Ðinpinga i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića dve vojske sarađuju na mnogo višem nivou nego što su sarađivale do sada. Odnosi između dva prva čoveka armija i odnosi između armija su na istorijski najvišem nivou i to se vidi po načinu na koji se Narodnooslobodilačka armija Kine odnosi prema nama, a te odnose ćemo ubuduće produbljivati i razvijati - od toga da sa nama deli i tehnologiju i znanja pa do toga da deli i obuku i opremu koja je nama i te kako važna - izjavio je ministar Vulin.

VUČIĆ PORUČIO UGLJANINU: SULJO, ZA TEBE NEMA FOTELJE, NE MOGU TI POMOĆI NI ŠOLAK, NI ĐILAS!


Vulina je dočekao zamenik komandanta 3. Gardijske divizije stariji pukovnik Li Li koji je u ime svih pripadnika gostu poželeo srdačnu dobrodošlicu i izrazio iskrenu nadu da će srpska i kineska armija nastaviti dugogodišnje prijateljstvo kao i razmenu znanja naših armija. 

U čast srpske delegacije pripadnici elitne divizije izveli su taktički prikaz - gađanje streljačkim naoružanjem, borilačke veštine i protivterorističku vežbu u urbanim uslovima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Treća gardijska divizija spada u grupu elitnih jedinica sa veoma dugom tradicijom, osnovana je 1927. godine. Broji preko 11.000 vojnika. Tokom svoje istorije njeni pripadnici su učestvovali u preko 2.000 važnih borbi - oslobodilačkom ratu, ratu protiv Japana, kao i ratu protiv SAD u Severnoj Koreji. U mirnodopskom periodu učestvovali su u skoro svim paradama.
Divizija je namenjena za odbranu Pekinga a njen osnovni zadatak u miru je realizacija obuke i održavanje sposobnosti za odbranu od napada sa kopna, učešće u združenim operacijama PVO, izvođenje protivterorističkih operacija i operacija podrške i pružanja pomoći civilnim vlastima u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa , kao i podrška u realizaciji značajnijih infrastrukturnih projekata, dodaje se u saopštenju.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija