• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.07.2018

12:44

USVOJEN ZAKON O PRESAĐIVANJU LJUDSKIH ORGANA: Pojednostavljen postupak pristanka

Politika

USVOJEN ZAKON O PRESAĐIVANJU LJUDSKIH ORGANA: Pojednostavljen postupak pristanka

Podeli vest

 Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o presađivanju ljudskih organa kojim će se sistemski rešiti oblasti doniranje organa, a ključna novina je što se pojednostavljuje postupak pristanka, jer se svaka punoletna osoba definiše kao potencijalni donor

Donor neće biti samo onaj ko se tome usprotivi tokom života, odnosno ako se tome nije izričito usprotivio neko od članova porodice.
Ukoliko neko ne želi da bude donor, to treba da prijavi usmeno ili pismeno Upravi za biomedicinu, koja je nadležna za sprovođenje zakona.

Osnovni razlog za donošenje zakona je povećanje donacije organa, povećanje broja uspešno obavljenih presađivanja organa, uz smanenje liste čekanja.

LONČAR: Bez saglasnosti svih članova porodice nema donorstva!


Zakonom se detaljno definišu uslovi za donatorstvo u koje spadaju poslovi darivanja, dobijanja, testiranja, obrade, očuvanja, skladištenja, distribucije i primene ljudskih ćelija i tkiva od živog ili od umrlog. 

Zakon predviđa i precizno definisanje zdravstvenih institucija i to tako da postoje ustanova za obavljanje poslova presađivanja organa i bolnica za darivanje organa. 
Doneće se nacionalni program presađivanja organa jedinstven na teritoriji Srbije, sa jasnim procedurama i postupcima, uz jedinstven informacioni sistem, a nadzor nad sprovođenje zakona će biti u nadležnosti Uprave za biomedicinu.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Aki

pre 5 godina

Ovaj zakon je mnogo vazan za Srbiju. Na ovaj nacin spasicemo mnogo ljudskih zivota. Svaka cast.

elazivkovic

pre 5 godina

Zakon o doniranju organa je odlicna stvar. Pokojniku ne treba nista, a bolesnom coveku treba sve, naravno ko je stereotipan ima izbora da se izjasi da je protiv doniranja svojih organa.

Petar Pan123

pre 5 godina

Drago mi je da ce se ova humana dela resavati jednostavnije...Mnogi zivoti ce biti spaseni. Ne mogu da verujem da i na ove vesti ima negativnih organa!

Koja

pre 5 godina

Ne zivimo na divljem Zapadu. Doniranje organa je normalna stvar koja se radi svugde u svetu.

Jeca

pre 5 godina

Ovo je jedno humano delo,mislim da ce svaki covek na ovo pristati.

Kiki

pre 5 godina

I dalje je svakome ostavljeno pravo na sopstveni izbor, sto podrzavam.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija