• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

25.07.2018

18:45

KINA I SRBIJA PRAVE NEVIDLJIVI AVION?! Srpska delegacija u Pekingu - na pomolu VELIKI POSAO I STRATEŠKA VOJNA SARADNJA!

Politika

KINA I SRBIJA PRAVE NEVIDLJIVI AVION?! Srpska delegacija u Pekingu - na pomolu VELIKI POSAO I STRATEŠKA VOJNA SARADNJA!

Podeli vest

Srbija i Kina zajedno će praviti nevidljivi avion koristeći stelt tehnologiju koju su kineski stručnjaci napravili na osnovu delova američke letelice F-177 koja je srušena u Buđanovcima 1999. godine tokom NATO agresije

Srpska delegacija, koju predvodi ministar odbrane Aleksandar Vulin, u Pekingu dogovara mogućnost ustupanja ove tehnologije našoj državi. Reč je o istraživanju koje je korišćeno za avion "čengdu" J-20, a koje mu omogućava da bude bukvalno nevidljiv na radaru.

Iskoristiti šansu

Kina hoće da postane treći snabdevač svetskog tržišta u vojnoj opremi, pa treba realizovati saradnju. Srbija može biti most između Evrope i Kine. Kineska oprema je jeftinija, ali se kvalitet približava vrhunskim standardima, tako da je saradnja samo prednost, ističe bezbednosni stručnjak Milan Petrić.

Dublja saradnja

Kineski vojni stručnjaci su, analizom delova srušenog F-117 koje su uzeli iz Srbije, razvili posebnu farbu koja upija radarsko zračenje i odbija ga u mnogo smerova, zbog čega je letelica nevidljiva na radarskim sistemima.

(VIDEO) KUSTURICA: ZAPADNA EVROPA I SAD BI MOGLI NAPASTI RUSIJU, proći će poput Napoleona i Hitlera!

Aleksandar Vulin, koji je i izaslanik predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, indirektno potvrđuje ove navode. Vulin je juče posetio kineske firme namenske industrije AVIC i CASIC, koje se upravo bave razvojem i proizvodnjom aviona, helikoptera, bespilotnih letelica i PVO sistema.

- Na prvom mestu smo zainteresovani za osvajanje tehnologija kojim bismo bili u stanju da proizvodimo različite sisteme, ali i naravno za određene gotove borbene sisteme koji i te kako mogu da znače. Za Vojsku Srbije jako je važno da uhvati korak sa svetom - izjavio je Vulin, podsetivši da vojska godinama nije obnavljana.

- Srbija želi da dostigne nivo obuke i opremljenosti kineske vojske. Naše armije će sarađivati upravo u te dve oblasti. Cilj je da pomoć koju kineska strana usmerava prema srpskoj vojsci bude adekvatno iskorišćena, kao i da se iskoriste znanje, obuka, instruktori i sve što velika višemilionska armija može da pruži. Odnosi dve vojske ubuduće će se produbljivati i razvijati. Kina sa Vojskom Srbije deli tehnologiju, znanja, obuku i opremu - podvukao Vulin.

VRHUNSKI BEZOBRAZLUK! Kolinda u Jasenovcu pričala o hrvatskim žrtvama i "srpskoj agresiji"?!?

Komentarišući ove navode, general u penziji Sreto Malinović kaže da ima prostora za partnerstvo i vojnu saradnju sa Kinom u oblasti vazduhoplovstva.

- To važi kako za razmenu tehnologija, tako i za proizvodnju letelica. Nažalost, to još nije poprimilo konkretnije oblike. Vidim dobre mogućnosti da uz veoma povoljne aranžmane obnovimo našu avijaciju i uposlimo vazduhoplovnu industriju na duže vreme, ali i druge oblasti vojne industrije. Mada je stelt tehnologija još daleko od naših razvojnih mogućnosti i u tome trenutno ne vidim neki poseban interes - podvlači Malinović.

Strateški važno

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, smatra da je vojna saradnja sa Kinom, kao i sa Rusijom, strateški važna za Srbiju.

SENZACIJA U SVEMIRU! Naučnici na Marsu otkrili JEZERO tekuće vode!

- To je politika koju vode Vlada i predsednik Vučić. Zanimljivo zvuči podatak da ćemo sa Kinezima razvijati nevidljivi avion, nalik na F-117, jer Srbija ima i budžet i kadrove za to. Uostalom, ubeđen sam da Vulin ne bi ništa radio na tu temu bez konsultacija i odobrenja vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, što celoj priči daje veliku ozbiljnost i izvesnost - zaključuje Dragaš.

Razvoj i prodaja rakete WS-3A

Podsetimo, predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping odobrio je u maju ove godine nastavak i razvoj vojnotehničke saradnje sa Srbijom, ali i najavio nove milionske investicije u našu državu. Kineski lider je u pismu predsedniku Aleksandru Vučiću potvrdio da je Peking spreman da sa Srbijom produbi saradnju i razmenu u oblasti vojne industrije i trgovine. Reč je, pre svega, o planovima da Srbija i Kina osnuju firmu koja bi proizvodila rakete zemlja-zemlja WS-3A dometa od 70 do čak 280 kilometara, koje bi se proizvodilo u Srbiji i izvozilo po čitavom svetu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59