• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.07.2018

19:32

SKOTE, DOBRO SI SE SETIO I SRBIJA TAKO MISLI: Američki ambasador podseća da su BEOGRAD I SAD ISTORIJSKI SAVEZNICI!

Politika

SKOTE, DOBRO SI SE SETIO I SRBIJA TAKO MISLI: Američki ambasador podseća da su BEOGRAD I SAD ISTORIJSKI SAVEZNICI!

Podeli vest

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot smatra da je obeležavanje 100 godina od podizanja srpske zastave iznad Bele kuće prilika da se podsetimo snažnih istorijskih i kulturnih veza koje blisko spajaju Srbiju i SAD i da je važno da se zajedno, i Srbi i Amerikanci, ponovo posvete prijateljstvu i saradnji

Skot je, u intervjuu za Radio Beograd, rekao da je američki predsednik Vudro Vilson naložio je postavljanje srpske zastave zahvaljujući njegovom bliskom prijateljstvu sa Mihajlom Pupinom.

- Vilson je razumeo šta je srpski narod pretrpeo tokom Prvog svetskog rata i želeo je da oda poštu srpskim žrtvama. Hoću da naglasim da se ovakva vrsta simboličkih odavanja počasti dogodila samo dva puta u istoriji SAD, u stvari podizanje srpske zastave bilo je prvi put u američkoj istoriji da se na ovakav način predsednik odlučio da ukaže poštovanje drugoj naciji - naveo je Skot.

Ukazao je da Vilson nije bio usamljen u svojoj podršci Srbiji, kao i da je u kampanjama širom SAD američki narod prikupio ogromnu finansijsku podršku i hiljade tona humanitarne pomoći - novac za hranu, poljoprivredne mašine i seme za setvu, lekove protiv tifusa, pomoć za prevoz i hranu za izbeglice, preneo je RTS.

VRHUNSKI BEZOBRAZLUK! Kolinda u Jasenovcu pričala o hrvatskim žrtvama i "srpskoj agresiji"?!?

- Amerikanci srpskog porekla su se, takođe, borili rame uz rame sa narodom Srbije. Američki lekari i medicinske sestre doputovali su kako bi lečili bolesne i ranjene - naveo je ambasador SAD.

Naglasio je da Prvi svetski rat nije bio izuzetak, kao i da su se naši narodi rame uz rame borili protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.

- Amerika je kasnije obezbeđivala hranu i pomoć Jugoslaviji u periodu kada je Moskva uvela sankcije - rekao je Skot.

Ističe da i danas SAD nastavljaju da pružaju podršku Srbiji u njenim naporima da sprovede neophodne reforme i pristupi EU.

(VIDEO) KUSTURICA: ZAPADNA EVROPA I SAD BI MOGLI NAPASTI RUSIJU, proći će poput Napoleona i Hitlera!

- U ovom novom stoleću američka vlada obezbedila je više od milijardu dolara pomoći širom ove zemlje, dok privatne dobrotvorne organizacije moje zemlje nastavljaju da podržavaju vaš zdravstveni sistem i one kojima je pomoć potrebna. Naše privrede postaju sve povezanije i američke kompanije u Srbiji zapošljavaju 20.000 srpskih građana - naveo je američki ambasador.

Bogatstvo odnosa SAD i Srbije danas, kao i pre 100 godina, ojacano je snažnim ljudskim vezama između naših zemalja, smatra Skot.

Public

- Pupin i Tesla napravili su ogromne doprinose, ne samo za Srbiju i SAD, već za celo čovečanstvo. Oni nisu jedini, Srbi su oplemenili život Amerikanaca i drugih kultura u praktično svakoj oblasti - naučnici, pronalazači, inženjeri, akademici, umetnici svih vrsta, sportisti - ukazao je Skot.

Dodao je da je lista poznatih Srba u istoriji SAD i sveta duga i impresivna.

- Dakle, ja ovu stogodišnjicu doživljavam kao priliku da se podsetimo šta je stvarno bitno za američko-srpske odnose i da se zajedno i Srbi i Amerikanci ponovo posvetimo prijateljstvu i saradnji. Živela Srbija - poručio je američki ambasador.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Riki

pre 5 godina

Kasno Skot na Kosovo stiže. Lepo je što se toga setio ali Šiptari su bliži jer plaćaju svaku uslugu, a Ameri nisu gadljivi na pare.

Branko

pre 5 godina

Pare od droge, oruzja, trgovine ljudima i prostitucije???????????

Nenad

pre 5 godina

Saveznici za americke interese, a neprijatelji za srpske interese. Vredja koliko misle da smo budale.

deda Raša

pre 5 godina

Vi se setite sta je bilo pre 100 godina samo kad vama odgovara. Sto se toga ne setiste pre neko napadoste i unististe Srbiju, pre nego sto ste joj oteli deo teritorije? Mnogo se toga promenilo za ovih 100 godina. Amerika je postala svetski policajac i ubica, sto smo osetili na nasoj kozi. Moze se sa pravom reci da ste zamenili Hitlera po svim pitanjima, cak ste gori od njega. Ko sa vama sklopi bilo koji vid prijateljstva, obrao je zelen bosta. Pustite vi Srbiju neka ide svojim putem i bira sebi prijatelje.

SS

pre 5 godina

Kad "Skotu"proradi mozak,neka zaostala vijuga,nije mi svejedno.

argamedon

pre 5 godina

ma naravno , pogotovo kad nas bombardujete dok su teroristi u bosni i na kosovu bas kao hitler i hrvatski nacisti americki saveznici .

Deki

pre 5 godina

Idi u Pristinu pa vici zivela Srbija kad nas toliko volis......

zlata

pre 5 godina

Ovo je foliranje od strane Skota,jer zna da Srbi mrze SAD zbog bombargovanja 1999 god i da Srbi nikada nece zaboraviti niti oprostiti Nato agresiju!On bi da se Srbi "smeskaju" ,ali od toga,Skote,nema nista...Ne volimo Vas ,ne cenimo vas i TAČKA !

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija