• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.07.2018

11:56

(FOTO) VUČIĆ SA PREDSEDNIKOM IZRAELA: Napravićemo u Beogradu memorijalni centar posvećen žrtvama Holokausta!

Politika

(FOTO) VUČIĆ SA PREDSEDNIKOM IZRAELA: Napravićemo u Beogradu memorijalni centar posvećen žrtvama Holokausta!

Podeli vest

Uz svečano intoniranje himni Izraela i Srbije i počasni stroj garde, predsednik Aleksandar Vučić dočekao je ispred Palate "Srbija" Ruvena Rivlina, predsednika Izraela 

To je prva poseta jednog izraelskog predsednika našoj zemlji. 

Dvojica predsednika su nakon svečanog dočeka u Palati "Srbija" započeli sastanak, posle kojeg su se obratiti medijima. 

Predsednik Vučić je na konferenciji rekao da će Srbija u pominjanju svojih žrtava uvek pominjati i stradale Jevreje i Rome.

Printscreen TV Pink

- Nećemo zaboraviti naše žrtve i stradanje naših naroda. Nećemo dozvoliti nikom da smanjuje i nipodaštava broj srpskih žrtava. U pominjanju svojih žrtava uvek pominjemo stradale Srbe, Jevreje i Rome – rekao je Vučić.

Vučić je poručio i da je Srbija jedna od zemalja u kojoj gotovo da ne postoji antisemitizam, istakavši da to može da se vidi u svim gradovim, na licima ljudi i na ulicama.

Printscreen TV Pink

Vučić je naveo da su otpočeti razgovori koji se tiču Starog sajmišta.

- Mislimo da formiramo, rekao bih nešto što bi bio naš Jad Vašem, iako je Jad Vašem jedinstven, u kojem bismo govorili o srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama - rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije se osvrnuo i na akciju Oluja koju slave u Hrvatskoj.

- Dok se neki raduju najvećem etničkom čišćenju u Evropi, mi taj dan tugujemo – rekao je Vučić i dodao:

- Zahvaljujemo na značajnoj podršci Izraelu po pitanju Kosova jer nisu priznali jednostrano proglašenu nezavisnost. Mi ćemo uvek podržavati postojanje Izraela – ističe Vučić.

Tanjug

- Srbija i Izrael imaju dobre odnose, očekujem da ih još popovarimo, želimo još veći broj izraelskih kompanija - rekao je Vučić.

On je dodao i da želi da vidi i veći broj turista iz Izraela u Srbiji.

- Ponosan sam jer je Srbija domaćin večerašnjeg događaja: ceremonije imenovanja ulice po Teodoru Herclu u Zemunu. Ovo će biti simbol našeg prijateljstva - rekao je Vučić. 

On je rekao da su analizirani odnosi dve zemlje, kao i razmotreno formiranje mehanizama kojima će komunikacija biti brža, kako bi se reagovalu u interesu obe zemlje.

Vučić je rekao da je dogovoren Mešoviti komitet za saradnju, na čijem čelu će, na strani Srbije, biti ministri Nenad Popović i Siniša Mali.
- Očekujemo velike rezultate rada tog komiteta, i da ekonomska saradnja bude jednako dobra kao i politička - istakao je on.

Vučić je preneo da je sa Rivlinom razgovarao i o situaciji na Bliskom istoku, te čuo o izazovima sa kojima se Izrael suočava.

Printscreen TV Pink

Predsednik Rivlin poručio je da su Srbija i Izrael obeležili 25 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa, ali da prijateljstvo dva naroda seže daleko u prošlost. 

Rivlin je podsetio da dva naroda imaju mnogo toga zajedničkog.

- I jedni i drugi smo se suočavali a i dalje se borimo sa potrebom da zaštitimo našu nezavinost protiv onih koji su veći nego što smo mi sami. Prošle godine obeležili smo 25 godina od uspostavljanaj diplomatskih odnosa, ali naše prijateljstvo seže mnogo dalje - rekao je Rivlin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije.

Dodao je i da je ponosan što je prvi predsednik Izraela koji je u poseti Srbiji.

- Bio bih počastvovan da vas ugostim u Izraelu - poručio je Vučiću.

Tanjug

Prema rečima Rivlina, Izrael je danas snažna ekonomija.


- Postali smo stručnjaci u raznim oblastima - zdravstvu, energetici, poljoprivredi, kibernetici, svaki izazov želimo da pretočimo u priliku jer smo temeljno radili na rešenjim. Moramo da ih nađemo da bismo preživeli - istakao je Rivlin.

Kako je dodao, ponosan je na veliki broj izraelskih investicija u Srbiji.

- Naša je želja i dužnost da budemo pravi partner onima koji žele da zajedno, ruka pod ruku, napreduju - rekao je izraelski predsednik.

On je dodao da su se tokom razgovora on i Aleksandar Vučić složili da se formira zajednička ekonomska komisija, a izražena je i namera da se potpiše sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i to u što skorijoj budućnosti.

- Odnosi između srpskog iizraelskog naroda gledaju u budućnost ali istorija, bilo ona dobra ili ona strašna, sve što se dogodilo tokom Drugog svetskog rata, ne sme i ne može da se zaboravi - rekao je Rivlin, dodavši da Jevreji, koji su i sami iskusili strahote holokausta, razumeju muke srpskog naroda.

Smatra da mladi naraštaji treba da nauče o strašnim pričama iz tih vremena i izrazio zahvalnost Vučiću na donošenju Zakona o restituciji.

- Veoma cenimo to, jer to govori o vrednostima, to je moralan zakon koji može da posluži kao model drugim zemljama - kaže on.


Tanjug

Rivlin dodaje da je jevrejska zajednica u Srbiji mala ali živa i da predstavlja most između dva naroda.

- Kasnije tokom dana ćemo otvoriti ulicu Teodora Hercla, osnivača modernog ciniozma. To je primer zajedničke prošlosti, ali i zajedničke sadašnjosti i budućih odnosa - zaključio je Rivlin koji boravio u jednodnevnoj poseti Srbiji.

Rivlin kaže da je izraelska ekonomija snažna, ali ističe da uz uspeh dolazi i odgovornost. Ponosan je na veliki broj izraelskih investicija u Srbiji i ističe da im je dužnost da budu dobri partneri. 

Tanjug

Rivlina će primiti i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

Tokom posete Rivlina Srbiji biće održana i ceremonija imenovanja ulice po Teodoru Herclu, ocu izraelske države, čiji su roditelji rođeni i živeli u Zemunu u vreme kada je taj deo Beograda pripadao Habzburškoj monarhiji.

Tanjug

Tanjug

Vučić je uoči dolaska Rivlina razgovarao sa izraelskom ambasadorkom Alonom Fišer Kam, istakavši da će predstojeći susret biti prilika da se unapredi politički dijalog, ekonomska saradnja i kulturne veze Srbije i Izraela.

Tanjug

Time bi se osnažili i međusobno razumevanje i poverenje.

Ambasadorka Fišer Kam je najavila želju predsednika Rivlina da tokom posete pokaže koliko je Srbija važna Izraelu. 

Ona je prenela i zahvalnost za usvajanje Zakona o restituciji imovine žrtava Holokausta bez živih naslednika, kao i za počast koja će biti odata Herclu.

U intervjuu za Tanjug Fišer Kam izrazila je uverenje da će izraelski predsednik iskoristiti predstojeću posetu da izrazi nadu za pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo, koje će zadovoljiti sve.

VUČIĆ više od dva sata sa predstavnicima Srba sa KiM!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vasa

pre 5 godina

Verujemo da ćemo naići na razumevanje i podršku Izraela.

Wrestler74

pre 5 godina

Izraelci nisu priznali lažnu državu Kosovo! Hvala im na tome!

rodjo

pre 5 godina

nikad nisam imao nista protiv nikoga i uvek sam smatrao izraelski narod bliskim ali izraelci i albanci imaju iste kapice na glavi , a i papa u vatikanu ima istu kapicu , izrael je jucer prodao oruzje hrvatskom nacistima koji upravo prete srpskoj deci . O tome se ne govori .

Fudbaler

pre 5 godina

Svaka poseta je važna za ekonomski napredak i razvoj naše države. Svaka poseta može samo da donese nove investicije.

Mira

pre 5 godina

Odlicni prijateljski odnosi sa Izraelom, ne sumnjam da ce to biti dobro za razvoj nase zemlje.

gordana

pre 5 godina

Srbija zna da ceni ljudske žrtve i prijatelje, a to pokazuje i usvajanje Zakona o restituciji imovine žrtava Holokausta bez živih naslednika, kao i za počast koja će biti odata Herclu.

Queen038

pre 5 godina

Dobri medjunarodni odnosi i saradnja su od velikog značaja za dalji razvoj Srbije ! Pozdravljam dolazak Izraelskog predsednika !

Slavko

pre 5 godina

Ovo je prilika za poboljsanje politicke i ekonomske saradnje.

Govedarica

pre 5 godina

Poseta Izraelskog predsednika Srbiji je veliki uspeh za našu diplomatiju.Investicije iz Izraela su dobrodošle u našu zemlju.

Marija

pre 5 godina

Jos jedan svetski lider dolazi u nasu zemlju i zeli da nas podrzi.

Dobro dosli

pre 5 godina

Da resimo Kosovo isto kako bi ga resio Izrael.

hy

pre 5 godina

Moramo sacuvati secanje na zrtve i spreciti ponavljanje zlocina! Ovo je dobra ideja!

nadica

pre 5 godina

Srbija i Izrael su prijateljske zemlje i to treba da negujemo.

Pera

pre 5 godina

Jos jedan predsednik ukazao je cast Srbiji svojom posetom, sto samo govori da naa u svetu sve vise postuju i cene i osecaju potrebu da sa Srbijom pojacaju medjunarodnu interakciju

felini

pre 5 godina

nesto je tu ipak mutno , oni istovremeno naoruzavaju hrvatske naciste koji prete Srbiji .

Ljubo

pre 5 godina

Prestavnik naroda sa Istoka ,od kojeg Srbin i Srbija imaju i moraju svasta nesto da nauce i shvate da bi opstali i preziveli .Prvenstveno sta je vera ,bez nje nema ipstanka .Izraelci nisu rulja ,a mi gde smo ...

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija