• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.07.2018

09:49

DAČIĆ: Amerika  je konačno svesna žrtve koju je Srbija podnela u Prvom svetskom ratu

Politika

DAČIĆ: Amerika je konačno svesna žrtve koju je Srbija podnela u Prvom svetskom ratu

Podeli vest

Šef diplomatije Ivica Dačić učestvovao je na ceremoniji u američkom Kongresu povodom obeležavanja stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući, istakavši da taj jubilej treba iskoristiti za resetovanje odnosa dve zemlje

- Nit saradnje, kooperacija i podrška se izgubila tokom svih ovih decenija. Nismo našli zajedničke interese i imenitelj u tom periodu i vreme je za popravljanje odnosa. Važno je da se o ovome razgovara sa novom američkom administracijom i mislim da je to šansa za Srbiju i srpski narod - kaže Dačić.
U izjavi nakon svečanosti u Kongresu, na kojoj je domaćin bila premijerka Ana Brnabić, Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se ono o čemu je govorio godinama unazad na ovakav način obeležava u Vašingtonu, ali i u Beogradu. 

- Izvukao sam iz zaborava to što se desilo pre 100 godina i počeo sa pričom koja je danas postala nešto o čemu se govori javno od strane američke administracije - rekao je Dačić.

Dačić sa MičelomTanjug

Dačić sa Mičelom

Kako je dodao, govori o činjenici da je Srbija imala veliku podršku SAD-a za vreme Prvog svetskog rata, kao i da je predsednik SAD-a Vudro Vislon u svojim tačkama koje je objavio za rešenje svetske krize Srbiju i srpski narod stavio u te tačke, između ostalog, govoreći i da Srbija treba da dobije bezbedan i otvoren izlazak na more.

- SAD su uvidele svu veličinu žrtve koje su podnele Srbija i srpski narod za vreme Prvog svetskog rata, naravno, naša saradnja se nastavila i za vreme Drugog svetskog rata. Obnovio sam tu priču i u Beogradu će uskoro biti otkriven spomenik Vudro Vilsonu - dodao je on.

Kako je naveo, kada se počelo sa istraživanjem, otkrilo se i da je još 1919. godine Beograd dao prostoru ispred Železničke stanice ime po Visonu. 

ANA BRNABIĆ U AMERIČKOM KONGRESU: Odnosi Srbije i SAD opet mogu biti dobri kao pre sto godina!

- Sada planiramo da možda napravimo i zajednički spomenik Vilsonu i Pupinu jer oni simbolizuju američko-srpsko prijateljstvo - rekao je on.

Dodao je i da je imao veoma dobar sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara SAD-a Vesom Mičelom. 

- Nova administracija želi da čuje srpske predloge, stavove i da predloži kreativna rešenja, a ne da se bazira na onome što je već postalo kliše i što je radila prethodna administracija - rekao je Dačić, navodi se u saopštenju MSP.

SKOTE, DOBRO SI SE SETIO I SRBIJA TAKO MISLI: Američki ambasador podseća da su BEOGRAD I SAD ISTORIJSKI SAVEZNICI!

Važni su ovi kontakti, dodao je on, rekavši i da će imati sastanak sa sasavetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom i da će učestvovatina Konferenciji o religijskim slobodama koju je sazvao državni sekretar Majk Pompeo.

- Ovo je dobra prilika da se pronađu zajednički interesi koje smo izgubili svih ovih decenija i oni se samo mogu pospešivati ovakvim događajima - rekao je Dačić.

On je dodao da će u biti sličan događaj u Beogradu kada će na rezidenciji američkog ambasadora biti podignuta srpska zastava.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija