• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dw.com

27.07.2018

22:08

PODELE KOSOVA SE NAJVIŠE PLAŠE U SKOPLJU: Makedonci se naježe i od pomisli da bi Srbi i Šiptari mogli da razmene teritorije!

Politika

PODELE KOSOVA SE NAJVIŠE PLAŠE U SKOPLJU: Makedonci se naježe i od pomisli da bi Srbi i Šiptari mogli da razmene teritorije!

Podeli vest

Na pominjanje mogućnosti podele Kosova ili razmene teritorija mnogi u Skoplju se naježe, piše Dojče vele  

Stručnjaci smatraju da Makedoniju može pogoditi domino-efekat rešavanja kosovskog pitanja i da zato treba požuriti u NATO.

Makedonija mora da otvori četvore oči kako je ne bi udarili novi vetrovi iz severnog susedstva. U Srbiji se stvari u pogledu pitanja Kosova ubrzavaju. Iz istupa više srpskih zvaničnika moglo se zaključiti da je na stolu i te kako stara priča o podeli Kosova ili zameni teritorija. 

Prištinski list "Gazeta ekspres" javlja da su se u tom pravcu "dogovorili" predsednici Tramp i Putin na nedavnom sastanku u Helsinkiju. 

Prema diplomatskim izvorima DW u Skoplju, ove ideje nisu nove, ali su do sada iznošene samo kao probni baloni ili pak u zakulisnim pregovorima. 

NAJVAŽNIJI AMERIČKI SAVEZNIK NE PRIZNAJE KOSOVO: Izraelsko "NE" PRIŠTINI ima specifičnu težinu, POKAZUJE DA SRBIJA IMA SAVEZNIKE!

- Podela Kosova ili razmena teritorija je stara ideja u Beogradu i Prištini - kaže Stevo Pendarovski, koordinator za pripremu Makedonije za članstvo u NATO. 

Ta ideja, prema njegovim rečima, nikada nije dobila podršku u relevantnim međunarodnim krugovima koji su u procesu raspada Jugoslavije insistirali na ranije uspostavljenim administrativnim granicama njenih republika te pokrajine KiM. 

ŠIPTARI PRETE SRBIJI RATOM! Ako Beograd razmišlja o podeli Kosova biće sukoba na Balkanu!

Pendarovski priče o dogovoru Trampa i Putina o Kosovu naziva "špekulacijama" čiji je uzrok temeljno nepoznavanje toga kako funkcioniše svetska politika. "Od Drugog svetskog rata velike geopolitičke kombinacije i podela interesnih sfera nikada se nisu dogovarale na bilateralnim susretima. Arapsko proleće ili aneksija Krima samo su dva od brojnih primera."

On je uveren da će rešenje kosovskog problema biti takvo da ne ugrožava regionalnu bezbednost i kaže da dva ključna elementa već dugo figuriraju u međunarodnoj zajednici: "Beograd neće eksplicitno priznati kosovsku nezavisnost, ali će morati da uspostavi diplomatske odnose sa Prištinom. Drugo, Srbi na severu će dobiti određeni stepen autonomije koja neće smeti da se naziva 'autonomijom'". 

fotomontaža

Makedonska politička elita je veoma zainteresovana da se međuetnički problemi u susedstvu ne rešavaju teritorijalno, to jest novim razgraničenjima i prekrajanjem mapa. Jer najmanje četvrtina građana su etnički Albanci, uglavnom koncentrisani na severozapadu zemlje. 

ŠIPTARI U PANICI! Tramp odustao od politike svojih prethodnika, HOĆE DA PODELI KOSOVO!

- Eventualna podela Kosova otvorila bi dileme budućnosti kosovskog entiteta i mogućnost spajanja sa Albanijom i time na dugi rok destabilizovala i Preševsku dolinu na našoj severnoj granici - kaže za DW analitičar Sašo Ordanoski.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija