• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.07.2018

15:54

(FOTO/VIDEO) ​U AMBASADI AMERIKE SVEČANO OBELEŽEN "DAN SRBIJE"! Naša trobojka se ponovo vijori iznad jedne američke institucije

Politika

(FOTO/VIDEO) ​U AMBASADI AMERIKE SVEČANO OBELEŽEN "DAN SRBIJE"! Naša trobojka se ponovo vijori iznad jedne američke institucije

Podeli vest

 Američka i srpska prestonica, zajedno su utrle put daljem razvijanju naših partnerskih odnosa, rekao je Ivica Dačić

Američka ambasada u Srbiji proslavlja stogodišnjicu "Dana Srbije", koji se 28. jula 1918. godine obeležavao u SAD, kada je srpska zastava bila podignuta iznad Bele kuće i drugih američkih institucija.

Pre tačno 100 godina naša zastava vijorila se iznad Bele kuće: U Americi se svečano obeležava "Srpski dan"

Tim povodom srpska zastava zavijorila se i danas zajedno sa američkom u rezidenciji ambasadora SAD, gde su ih svečano podigli ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i američki ambasador Kajl Skat.



Ministar inostranih poslova podsetio je da je tačno na današnji dan pre stotinu godina saopštenje američkog predsednika Vudroa Vilsona pročitano u crkvama širom zemlje i objavljeno u svim uticajnim dnevnim novinama, a predsednik Sjedinjenih Američkih Država izrazio divljenje "odvažnom srpskom narodu", čijim herojskim delima je bio dirnut.

Zbog ljubavi prema slobodi, govorio je, Srbi su krenuli u borbu protiv znatno nadmoćnijeg neprijatelja, i srpska zastava se tada u čast našeg odvažnog naroda vijorila na Beloj kući, ali i na svim američkim javnim institucijama.

- Upravo sam se vratio iz Vašingtona, gde sam u Kongresu SAD-a takođe prisustvovao proslavi ovog jubileja. Američka i srpska prestonica, zajedno su se prisetile istorijskog savezništva naša dva naroda, ali što je još važnije, zajedno smo utrli put daljem razvijanju naših partnerskih odnosa - izjavio je Dačić.

Tanjug


On je rekao kako su se naši preci zajednički borili za iste vrednosti i u to ime su položili svoje živote i naglasio da se ratovi ne smeju ponoviti, zbog čega se Republika Srbija zalaže za ostvarivanje regionalnog mira i stabilnosti, ulažući napore kako bi postala deo ujedinjene, demokratske Evrope i zbog toga nam je pozitivna dinamika bilateralnih odnosa sa SAD na vrhu spoljnopolitičkih prioriteta.

Tanjug


- Posebno cenimo podršku koju je Amerika do sada pružala našim naporima u ostvarivanju svih pomenutih ciljeva i nadam se da će to činiti ubuduće. Drago mi je što sam u Vašingtonu, a sada i u Beogradu učestvovao na manifestacijama koje nas podsećaju da smo dužni da prevaziđemo negativno nasleđe nedavne prošlosti i ostvarimo punu saradnju zasnovanu na zajedničkim vrednostima i uzajamnom interesu naših dveju zemalja - poručio je okupljenima.

- U osvrtu na reči predsednika Vilsona, kada je pre jednog veka pozvao narod Sjedinjenih Američkih Država svih vera i veroispovesti da se okupe na mesnim bogosluženjima, sa srpskim narodom u mislima, ja vas sa ovog mesta podsećam da imate u vidu da u našoj zemlji imate pouzdanog partnera.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija