• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

03.08.2018

22:02

TAČI PRIZNAO! Podržaće zahtev da Preševo pripoji Kosovu!

Politika

TAČI PRIZNAO! Podržaće zahtev da Preševo pripoji Kosovu!

Podeli vest

Predsednik tzv države Kosovo Hašim Tači rekao je da će tokom pregovora u Briselu predložiti zahtev predstavnika Preševske doline za ujedinjenjem sa Kosovom, ali da zna da će taj zahtev biti odbijen. Navodi i da se time neće otvarati pandorina kutija i da podele, razmene teritorija i autonomije neće biti

Tači kaže da su veoma male mogućnosti da će se Srbija složiti sa zahtevom Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe.

- Postoji kategoričko odbijanje, ali ja sam obećao da ću legitimno istorijski zahtev Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe predstaviti za stolom. Mogu da zamislim kakva će reakcija biti u Beogradu, kako će biti teška i Srbija će kategorički odbiti tako nešto. Lideri iz Beograda treba da se naviknu na istorijski pravičan zahtev Albanaca i njihovih lidera iz Preševa, Bujanovca i Medveđe - kazao je Tači.

Na pitanje ukoliko tokom narednog sastanka sa Aleksandrom Vučićem u septembru bude predloga o razmeni Preševske doline za SeverKosova Tači kaže:

- Ja poznajem odlučnost i činjenicu da je Aleksandar Vučić nepopravljiv po pitanju Kosova, kao što to mogu da budu i drugi Srbi u Beogradu. Ali realnost je drugačija. Mislim da Aleksandar Vučić treba da nauči da sasluša legitiman, pravičan zahtev Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe da se pripoje Kosovu, svidelo se to njemu ili ne. To je u interesu Srbije kako bi išla napred prema učlanjenju u EU, ali i u postizanju mira i stabilnosti u čitavom regionu - navodi on.

Ističe i da podele, autonomije i razmene teritorija neće biti.

- Eventualni mirovni sporazum između Kosova i Srbije i ukoliko bude podrazumevao korekciju granica mirovnim putem nikako neće podrazumevati otvaranje Pandorine kutije i neće imati domino efekat - navodi Tači.

Tači kaže da su šanse za postizanje konačnog obavezujućeg sporazuma male, ali da dijalog ima samo jedan cilj.

- To je postizanje međudržavnog sporazuma za normalizaciju, međusobno priznavanje, a sve to mirovnim putem. Pozivam sve aktere koji su obuhvaćeni ovim procesom da kada govore o dijalogu istaknu činjenicu da se sporazum može postići samo putem dijaloga, međusobnog razumevanja i mirovnim putem, ali nikako i ni u bilo kakvim okolnostima pretnjama ratom - rekao je Tači.

Kada je u pitanju Zajednica srpskih opština, Tači navodi da određene i odgovorne institucije rade na tom pitanju, a da proces treba da bude tolerantan i u okviru zakona. Komentarišući izjavu albanskog ministra dijaspore o ukidanju granica između Albanije i Kosova, Tači je rekao da su te izjave više emotivne nego realne. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Fudbaler

pre 5 godina

Pa to ne može ni u ludilu oni su grozni zaista.

Bojan

pre 5 godina

Што неби? Они би само да нешто зграбе!

Markoni

pre 5 godina

Da i priznao je odmah da će biti odbijen, koji lik.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija