• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

04.08.2018

15:23

LINTA: "Oluja" je završni čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske!

Politika

LINTA: "Oluja" je završni čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske!

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz regiona podsetio je da je režim Franje Tuđmana, uz podršku zapadnih centara, tokom četiri godine rata proterao više od pola miliona Srba s ciljem ostvarenja projekta etnički čiste hrvatske države po uzoru na zloglasnu NDH

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da je akcija Oluja predstavljala "završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja Hrvatske".

- Režim Franje Tuđmana je, uz podršku zapadnih centara, tokom četiri godine rata proterao više od pola miliona Srba s ciljem ostvarenja projekta etnički čiste hrvatske države po uzoru na zloglasnu NDH. Tokom četiri godine rata i neposredno posle njega pobijeno je više od 7.000 Srba. Nažalost, u Srbiji se katastrofa Srba u Hrvatskoj često svodi samo na zločinačke akcije Bljesak i Oluja u kojima je proterano više od 250.000 Srba - naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Linta je naveo da se "u Srbiji zaboravlja" da su hrvatske paravojne, vojne i policijske formacije tokom 1991, 1992. i početkom 1993. iz desetina hrvatskih gradova i sa većeg područja zapadne Slavonije, takođe, proterale više od 250.000 Srba, dodajući da o tome svedoči dokument Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija od 15. maja 1993. godine, koji sadrži svedočenje tadašnjeg Generalnog sekretara UN Butrosa Butrosa Galija.

- Takođe, treba uzeti u obzir da je u prve dve godine rata više desetina hiljada Srba spasavalo gole živote prinudnim odlaskom iz hrvatskih gradova u treće zemlje - dodao je Linta.

Linta je podsetio da je Vlada Srbije 5. avgust proglasila za Dan sećanja na stradale i prognane Srbe.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, u akciji "Oluja" proterano je više od 200.000 krajiških Srba, dok je više od 2.000 izgubilo život ili se vode kao nestali.

OBELEŽAVANJE 23. GODIŠNJICE "OLUJE"! Srbija se u Palanci moli za ubijene i prognane!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija