• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.08.2018

14:23

CRNE PROGNOZE MONTGOMERIJA: SAD neće da promeni stav o Kosovu, Zapad je umoran od te priče, TAČI JE SLAB, a KFOR NE MOŽE DA SPREČI GERILSKI RAT!

Politika

CRNE PROGNOZE MONTGOMERIJA: SAD neće da promeni stav o Kosovu, Zapad je umoran od te priče, TAČI JE SLAB, a KFOR NE MOŽE DA SPREČI GERILSKI RAT!

Podeli vest

Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri nije optimista kad je reč o rešavanju pitanja Kosova, ne veruje da su SAD spremne da promene inače rigidan stav po tom pitanju i ukazuje da svi napori treba da budu usmereni na to da se spreči nasilje

- Ključna stvar je da 20 godina posle okončanja sukoba na Kosovu niko u međunarodnoj zajednici, niti političke snage u Srbiji ili na Kosovu nisu u stanju da izađu sa rešenjem za kosovski problem, koje bi bilo prihvatljivo za sve - kaže Montgomeri za Tanjug.

- To svakako uključuje i Savet bezbednosti UN. Kosovo je postalo još jedan primer više koliko je Savet bezbednosti UN irelevantan u međunarodnim pitanjima -kaže on.

ŠIPTARI KUPUJU ORUŽJE, SPREMAJU SE ZA RAT?! Procurele bezbednosne informacije, pilote obučavaju u Turskoj, KUPUJU POLOVNE AMERIČKE TENKOVE!

Komentarišući odluku Velike Britanije da ne stavi Kosovo na agendu u Savet bezbednosti UN i nadu nekih analitičara iz regiona da SAD neće slediti britanski primer, Montgomeri kaže:

- Nije ni važno, jer, šta je postignuto u poslednjih 20 godina? Ništa. Ipak, ta odluka je signal da je Zapad umoran od kosovskog pitanja. To i ne mora da bude tako loše, jer možda shvate da ''otarasiti se tog pitanja'' može značiti i razmišljanje koje prevazilazi uskogrudi pogled koji su imali sve ove godine - rekao je Montgomeri.

VOJSKA SRBIJE NA GOTOVS: Zbog tenzija na Kosmetu, podignuta BORBENA GOTOVOST VS!

Voleo bi, kaže, da i SAD, čiji je pristup do sada bio kontraproduktivan i rigidan, budu otvorenije za nove ideje, ali ne veruje da su akteri američke spoljne politike promenili mišljenje o Kosovu ili regionu.

- Moguće je da su neki viši zvaničnici u sadašnjoj Beloj kući otvoreniji za nove ideje. Ali, oni će se suočiti sa oštrim protivljenjem kod kuće ako ozibljno počnu da ih sprovode. Tako da nisam optimista - rekao je on za Tanjug.

Na pitanje kako vidi dalji razvoj događaja, Montgomeri kaže da bi problemi, ako bi "Kosovo bilo totalno izolovano i ako bi svoje probleme razmatralo samo", mogli da budu rešeni za nedelju dana.

- Međutim, prilikom bilo kakvog razmatranja Kosova, treba imati na umu Bosnu i Makedoniju, jer bi svaka odluka o Kosovu mogla da ima ozbiljne i momentalne posledice na te zemlje takođe - ukazuje Montgomeri.

50 SRPSKIH VOJNIKA NAPUŠTA KOSOVSKU VOJSKU! Beriša potvrdio: Predali su zahtev, odluka na razmatranju

Najnovije izjave Hašima Tačija, da je korekcija granica prihvatljiva, za razliku od razmene teritorija, bivši američki diplomata ne smatra važnim, jer Tači, po njegovom mišljenju, nema neki politički značaj i težinu:

- On nije snažan lider koji može da deluje i da prođe nekažnjeno - kaže Montgomeri i dodaje da kosovski predsednik, kao i Milorad Dodik u Bosni, daje provokativne izjave delom zbog domaće javnosti, a delom zbog međunarodne zajednice, da ''ispipava teren'' da bi video reakciju.

Međutim, "nijedna politička partija kosovskih Albanaca nema konkretnu agendu, osim mržnje i straha od Srbije", ističe Montgomeri.

Tako, kaže, Tači, s vremena na vreme, pokušava da generiše unutrašnju podršku zapaljivom retorikom, ali teško da bi mogao da obezbedi da se te stranke zaista slože o bilo čemu konkretnom.

OTVORENO PISMO PREDSEDNIKA VUČIĆA SRBIMA NA KOSOVU: Spremni smo da zaštitimo vaše živote i mir, NEĆE BITI NOVE "OLUJE"!

Dodaje i da je Zapad Tačiju vezao ruke svojim kontinuiranim oštrim stavovima o pitanjima gde do izražaja dolaze Tačijevi "najgori instinkti" i koja ga koče da preduzme neke konstruktivne korake.

Upitan kako se u sve to uklapaju izjave iz Kfora da imaju dovoljno vojnika da spreče nasilje, koje bi izbilo kao posledica eventualne podele Kosova, Montgomeri kaže:

- Svi naši napori treba da budu usmereni na to da sprečimo nasilje. Da, Kfor ima dovoljno vojnika da spreče masivne incidente te vrste. Ali, nema ni blizu dovoljno vojnika, niti bi ih ikada imao da spreči gerilski rat, kakav smo videli 1997-98.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lazni bot

pre 5 godina

Idi ratuj i navuci NATO opet da nas sravni sa zemljom,valjda smo naucili tu lekciju Rusija i Kina ce glasno da protestvuju i to je to a mi u preh i pepeo.

Dani Knin

pre 5 godina

Kako si glup pa.onda idi do ustasa i siptara i slobidnu jim predaj sve srbske zemlje ako mislis da ce biti bolje to je never end story ako mi ne zavrsimo moramo biti pametni i kad dodje do brzog rata sve jih sravnati pa.onda pregovarati nije svet vise isti kao 95 zar si sljep i glup izdajico

Boris

pre 5 godina

Lepa analiza koja oslikava realnu situaciju. Ne slažem se samo u udelu analize gde se pominju posledice rešavanja krize na KiM na Makedoniju i BiH, zar se one ne osećaju od onog trenutka kada su vodeće zapadne zemlje priznale tkzv. K kao državu. Kao posledica tih priznanja došlo je do pobune u Makedoniji, ali i do destabilizacije prilika u BiH. Lično smatram da S. treba da stvori uniju sa KiM Koja bi se zvala Srbija, sa pravom stolice u UN za KiM. S tim da Srbi dobiju autonomiju i pravo na samoopredeljenje ukoliko ostatak K bude želeo da se pripoji Albaniji ili nekoj drugoj državi. Crkva bi u tom slučaju dobila teritorijalnu autonomiju kao na svetoj gori.

slađa

pre 5 godina

Bez brige. Ni Srbija neće promeniti stav o Kosovu, ali je za kompromis.

Fiko Halimić

pre 5 godina

Ako KFOR nije u stanju da obezbedi mir i stabilnost na KiM monda će to uraditi Srbija.

nixon

pre 5 godina

SAD su pocele da menjaju misljenje po pitanju Kosova. Ima nade za Srbiju.

minja

pre 5 godina

JA STVARNO NE ZNAM STA VISE HOCE I CEMU LI SE NADAJU ALBANCI.

Ana

pre 5 godina

Srbi mogu da spreče svaki rat i da reše problem za sekundu.

paramonte

pre 5 godina

Da se oni nisu umesali,srbi bi albance doveli u red sa normalnim ljudima.

PRAVDA

pre 5 godina

Bitan je kompromis ne stav.SAD vise nedaju toliku podrsku i snagu Taciju,albanci su poceli pucaju po savovima.A bez pomoci amerike i zapada svaki rat bi sa nama izgubili.A nas avlada je odlucna u svakoj nameri da ugroze zivote nasih ljudi,odgovorice zastitnicki.

Filip

pre 5 godina

КФОР може да спречи сваки сукоб уколико жели, поставља се питање да ли уопште то желе?

RINGISPIL

pre 5 godina

A onda je dosao NATO I KFOR i naredio siftarima da od sutra rade za BOSA preko bare. Tu je cela stvar.

Miki

pre 5 godina

Ako ne moze da spreci " jaki" Kfor, pa mozete vasa zemlja koja je njihov nalogodavac !

zoran

pre 5 godina

mozete samo da im zavidite ,pojeo vuk magarca.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija