• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

07.08.2018

09:37

ALBANCI NE ŽELE KOMPROMIS! Dačić: Glavna prepreka su maksimalistički ciljevi Prištine!

Politika

ALBANCI NE ŽELE KOMPROMIS! Dačić: Glavna prepreka su maksimalistički ciljevi Prištine!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je glavna prepreka za kompromisno rešenje kosovskog pitanja rešenost Prištine da nastupa sa maksimalističkim ciljevima

On je naglasio da Albanci ne žele kompromis i misle da je rešenje da Srbija prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da još dobiju, kako oni nazivaju "istočno Kosovo" - Preševo, Bujanovac. 

- To apsolutno nije moguće. U ovom trenutku je neizvesno reći kada se može očekivati da se dođe do nekog okvirnog sporazuma koji bi označio neko moguće rešenje, na kome bi se zasnivali naši odnosi u narednom periodu - rekao je Dačić za RTS.

Prema njegovim rečima, pojedincima u Srbiji, ali i u međunarodnim krugovima smeta to što se pozicija Beograda "značajno promenjena". 

Govorećio o podeli Kosova kao mogućem rešenju, Dačić je rekao da je to njegovo lično mišljenje, ali da su o tome govorili i Dobrica Chosić i Zoran Ðinđić.

- Bio sam prisutan kada je saopštavano savetodavno mišljenje Međunarodnog suda u Hagu o Kosovu i kada su najbliži Tadićevi ljudi govorili ''dobro da jednom rešimo to pitanje''. Onaj ko se protivi tom rešenju, smatra da je bolje nezavisno Kosovo da bude jedinstveno - naglasio je on.

Dačić je dodao da "samo slepac ne vidi" da je sve što se sada dešava pokušaj stvaranja velike Albanije.

- Neko rekao da je Kosovo Jerusalim - jeste Jerusalim, ali srpski Jerusalim. Govore o tome da mi nismo ni postojali na Kosovu, da su postojali samo Albanci. Mi moramo da se borimo da sačuvamo narod koji tamo živi. Ako nema naroda tamo, ne možemo da odbranimo naše nacionalne interese - naglasio je šef srpske diplomatije.

On napominje da nikada niko tokom dijaloga Beograda i Prištine nije pomenuo sa srpske strane da će priznati nezavisnost Kosova, niti da će Kosovo dobiti mesto u UN. 

- Mi nastavljamo borbu za povlačenje priznanja. Danonoćno radimo na tome. Ako neko ima drugo kompromisno rešenje neka ga predloži - naglasio je Dačić.

On je ukazao da je probijen rok za stvaranje Zajednice srpskih opština, da predstavnici Prištine odugovlače jer doživljavaju ZSO kao novu Republiku Srpsku.

Dačić, međutim, podseća da je sporazum potpisan u Briselu i da je stvaranje ZSO garantovala EU koja sada ima obavezu da to sprovede.

(VIDEO) DAČIĆ O USTAŠKOJ PROSLAVI "OLUJE": Hrvatska je jedina država u Evropi koja slavi ETNIČKO ČIŠĆENJE, jadna je ta Evropa kojoj su oni MORALNI UZORI!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Markoni

pre 5 godina

Za Albance je kompromis da dobiju sve, a ne daju ništa.

caslav

pre 5 godina

moj lični maksimalistički cilj je kineski zid prema albancima. To će biti garant trajnog mira.

acaacaic

pre 5 godina

Postoje crvene granice koje se ne smeju preci. Ne sme se izgubiti sve ali u ovom dijalogu verujem da ni ne mozemo dobiti sve.

Izbori 2024

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija