• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

09.08.2018

12:50

EVO ŠTA SE STVARNO KRIJE IZA SUKOBA TAČIJA I HARADINAJA u vezi ideje o promeni granica na Kosovu!

Politika

EVO ŠTA SE STVARNO KRIJE IZA SUKOBA TAČIJA I HARADINAJA u vezi ideje o promeni granica na Kosovu!

Podeli vest

Dok s jedne strane predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači govori o korekciji granice tako da se Kosovu pripoje Bujanovac, Medveđa i Preševo, u čiju svrhu je spreman da raspiše i referendum, premijer Ramuš Haradinaj s druge strane negira pokušaj prekrajanja teritorija uz objašnjenje "da su granice Kosova uspostavljene ratom, i da samo rat može da ih pomeri", što je za njega nedopustivo

Kako shvatiti ove oprečne izjave dve najznačajnije političke figure Kosova? Kakva se poruka šalje Beogradu, a kakva javnosti Kosova? Da li to znači da Priština nema jedinstvenu politiku?

To su samo neka od pitanja na koja je Telegraf.rs pokušao da iznađe odgovore kako od političkih analitičara s one strane Ibra, tako i od domaćih poznavaoca prilika.

Podsećamo, Tači je izjavio da neće biti podele Kosova, niti autonomije za Srbe, a da pod korekcijom granica podrazumeva samo pripajanje Preševske doline Kosovu i to na zahtev političkih lidera Preševske doline.

- Mi treba da učinimo maksimalne napore da na kraju postignemo završni mirovni sporazum. Ja sam opredeljen da postignemo sporazum i nakon zahteva predstavnika Preševske doline predložio sam korekciju granice sa Srbijom, kao jedine mogućnosti za legitimisanje zahteva (Preševske) doline. To podrazumeva ne podelu Kosova, ne autonomiju za Srbe - kazao je Tači i dodao da je to moguće i bez rata, jer je "vreme rata okončano", a da korekcija granice može da se desi "ako postoji obostrana saglasnost".

PRS'O S MOZGOM! ZMIJA TAČI HOĆE I JUG SRBIJE: To ne podrazumeva podelu Kosova, razmenu teritorija, ni autonomiju za Srbe!

U tu svrhu spreman je i na raspisivanje referenduma i ispitivanje volje građana.

Njegov kolega Ramuš Haradinaj, ipak, razmišlja drugačije. Prema njegovim rečima, današnja realnost na Kosovu je epilog ratova.

- Otvaranje teme granica je za mene neprihvatljivo. Granice Kosova uspostavljene su ratom i samo rat može da ih pomeri. Ko misli da se granice drugačije menjaju, taj greši - rekao je Haradinaj i ponovio da je za njega jedino rešenje recipročno priznanje unutar aktuelnih granica.

HARADINAJ I TAČI O KOSOVSKIM GRANICAMA: "Premijer" preti ratom, "predsednik" poziva na razmenu teritorija!

Politički analitičar i dobri poznavalac prilika na Kosovu i Metohiji, Dušan Janjić za Telegraf.rs kaže da izjave Tačija i Haradinaja šalju sliku istine, a to je da predsednik i premijer tzv. Kosova nemaju u svemu usaglašene stavove i to po vrlo ključnim pitanjima, koja mogu biti od velikog značja i za Briselski dijalog.

- Da podsetim, tako je bilo i kod hapšenja Gulenista. Kad se i u Beogradu i u Prištini izašlo u susret Erdoganu, Tači nije dobio podršku Haradinaja, već je naprotiv, smenio šefa policije i onog ko je vodio te jedinice. Tu postoji politička nesaglasnost, ali i borba za kontrolu unutar institucija. Očigledno je da je deo kontrolisao predsednik, što nije njegov posao, već premijerov. Postoji nesaglasnost, slabost te vlasti i naravno, različiti ljudski, ideološki odnosi prema nekim pitanjima. Što se tiče Haradinaja, on ima iskustvo sa Haškim tribunalom i on ne bi da ponovo rizikuje. A Tačiju se čini da je izbegao to, pa se igra promenom granica, preseljavanjem ljudi, a svi znamo da to ne može bez ratova i bez žrtava. Haradinaj je naučio da postoji Haški tribunal, a Tači pogrešno veruje da je on zatvoren - naglašava Janjić.

Prema njegovim rečima, Albanci s Kosova nisu zbunjeni, kosovsko društvo je, za razliku od ovog u Srbiji, politički podeljeno.

- Ako bi gledali pojedinačno, Samoopredeljenje je najjače, maltene jače od ostataka svih ostalih stranaka, a u opoziciji je. To je njihova obična politička dinamika, koju će sigurno opozicija koristiti za dalje urušavanje ugleda vlasti - ističe ovaj analitičar.

U Srbiji je drugačija situacija, Vučićev autoritet je neosporan trenutno.

- Što se Srba s Kosova tiče, nisu oni naivni, znaju da se tu nešto kuva i samo gledaju ko drži poluge vlasti.  A to je Tači. Uznemirenje ovaj put nije uneo Haradinaj, nego Tači. Tako da tu nema naivnosti. A naši srpski političari bi trebalo da bude oprezni. Poruka njima je da ako hoće da sarađuju sa obojicom, a nije pametno samo sa jednim, da onda moraju da budu obazriviji u komunikaciji. Ako žele da imaju komunikaciju sa Haradinajem, moraju da budu spremni da će sve to da završi na Zapadu, dok će sve informacije sa Tačijem da završe u Turskoj ili Moskvi. Treba imati u vidu dublju razliku u opredeljenjima i međunarodnim vezama - rekao je Janjić.

HARADINAJ BESAN: Samo Putinu odgovara promena granica!

On podseća da je Tači  izabran od strane Amerike i Medlin Olbrajt, da je dugo uživao to poverenje, ali i da je prvo ušao u sukob sa nemačkom obaveštajnom službom i da je poslednjim potezima itekako izgubio na poverenju u SAD.

- Nekako bi se moglo reći, sudeći prema broju zvaničnih poseta i funcionera sa kojima se susreo, da je Kadri Veselji poželjniji u SAD. Ali Tači ima veze u Turskoj i Moskvi. Što se Ramuša Haradinaja tiče, on ima veze sa Britanijom, a u poslednje vreme sa Amerikom i Francuskom, on je čovek iskoristio svoje versko pravo na opredeljenje, proglasio se katolikom i sad jača prozapadni deo identiteta i sigurno je vezan za budućnost EU u većoj meri nego što će to ubuduće biti Tači - pojašnjava Janjić i zaključuje:

- U kontekstu preveremnih izbora, Tači pokušava da uzme deo glasača Samooprdeljenja pričom o albanskom ujedinjenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
daxca

pre 5 godina

Oni izmedju sebe ne mogu da se dogovore, sta da mi ocekujemo?

Markoni

pre 5 godina

Klasicna borba za vlast i glasace a o zajednickoj politici nema nista jer je oni i nemaju vec sprovode onu koju im njihovi zastitnici diktiraju.

Fudbaler

pre 5 godina

Ne kriju se nikakvi sukobi samo ne žele da formiraju ZSO.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija