• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.08.2018

18:08

ROJTERS O VUČIĆEVOJ IZJAVI: Predsednik Srbije najavio spremnost za postizanje kompromisa!

Politika

ROJTERS O VUČIĆEVOJ IZJAVI: Predsednik Srbije najavio spremnost za postizanje kompromisa!

Podeli vest

Izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se zalaže za razgraničenje sa Albancima, britanska agencija Rojters vidi kao nagoveštaj da je srpski predsednik spreman za kompromis u definisanju granice sa Kosovom kako bi se okončao sukob s Prištinom, što je ključan uslov da bi se Srbija pridružila EU

Rojters navodi da mnogi u Beogradu, kako političari tako i analitičari, smatraju da bi podela, kojom se dozvoljava Srbiji da zadrži kontrolu nad severnim delom Kosova, u zamenu za Prešsevsku dolinu moglo biti prihvatljivo za obe strane. 
Britanska agencija podseća da većina Srba smatra Kosovo kolevkom svoje nacije i pravoslavne hrišćanske vere, kao i da je Beograd do sada odbijao da prizna nezavisnost svoje, kako navodi, "bivše južne pokrajine". 

Ističe i da Beograd, uz pomoć Rusije, koju opisuje kao saveznika Beograda koji ima pravo veta u Savetu bezbednosti UN, blokira članstvo Kosova u UN i drugim organizacijama. 

Podsećajući da je 31. jula kosovski predsednik Hašim Tači odbacio predlog da Kosovo bude podeljeno po etničkim linijama, Rojters navodi da se većina kosovskih Srba, koji na severu predstavljaju većinu, protivi vlastima Prištine. 

Ističe i da je Vučić tokom posete Šidu nagovestio da bi razgraničenje, što, kako se navodi, mnogi u regionu razumeju kao "podelu", bilo rešenje. 
Agencija, takođe, citira Vučićevu izjavu da je "potrebno dvoje za tango". 

Skreće pažnju i na to da je Vučić rekao da je"imati teritoriju, za koju se ne zna ko je i kako tretira i šta kome pripada - uvek izvor potencijalnih sukoba". 

"Da li će to dobiti podršku naroda ostaje da vidimo", napominje agencija da je rekao Vučić aludirajući na, kako navodi, mišljenje javnosti u Srbiji i među kosovskim Srbima. 

Podseća da je u prošlosti Vučić rekao da će narod biti potreban kako bi se potvrdilo eventualno rešenje za Kosovo. 

Rojters ističe i da Srbija želi širu autonomiju za srpske enklave na Kosovu, zaštićen status pravoslavnih manastira i finansijsku nadoknadu"za ono što, kako navodi, Srbija smatra svojom imovinom, uključujući industrijske i energetske objekte. 

Navodi i da je Vučić rekao da rešenje mora da bude "sveobuhvatno, ne jednostavno", ali primećuje da nije obrazložio na šta misli, rekavši da neće da otkriva "pregovaračke karte". 
Agencija navodi i da se "srpski nacionalisti i uticajna Srpska pravoslavna crkva" čvrsto protive podeli Kosova", jer smatra da bi taj potez značio napuštanje prava na polaganje cele teritorije na Kosovu, kao što je zapisano u ustavu Srbije.

VUČIĆ O PROBLEMU KOSOVA: Ja se zalažem za razgraničenje sa Albancima!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Jedini hrabri predsednik koji ima snage da kaže istinu u oči i koji se bori za narod na Kosmetu.

Ivana SP

pre 5 godina

Vucic prica o kompromisu godinu dana i ponovio je to 1000 puta za to vreme a oni to tek sada culi.

Alhemičar

pre 5 godina

Kompromis je jedino moguća ko pristanu obe strane , nadam se da će tako i biti.

Ana

pre 5 godina

Naša politika nije sporna,pitanje je šta će reći druga strana,oni su ipak secikese i terorist,sa njima nisi nikada načisto.

Srboljub

pre 5 godina

Вучић се бори за најбоље могуће решење по Србију. Молим се да Бог буде уз нас Србе у одбрани наше свете земље.

Darija

pre 5 godina

Srbija zna sta radi, iskrenim i marljivim rafom se zalaze da izvuce ono najbolje

acaacaic

pre 5 godina

Politika realnosti i prihvatanja kompromisa je jedini put.Samo mozemo tako napred u bolju buducnost.

Denny

pre 5 godina

Znam da mu nije lako, ali prihvatio se toga sam , nije ga niko terao , tako da ne bih pristao na podizanje granica i priznavanje . Podela trenutno da mozda , ali nikako priznavanje drzave KOSOVO !!!

Maja

pre 5 godina

Vucic ima punu podrsku vlade i naroda sto se tice resavanja situacije sa KiM.

SS

pre 5 godina

Možda DA možda NE.Ako se ovo ikad završi,prestanite više sa kompromisima prema drugima,unače nas neće biti.Okrenimo se srpstvu,pravoslavlju,nedajmo više na sebe,ako treba u zube pikazati.

paramonte

pre 5 godina

Sta god predsednik bude odlucio,narod ce ga podrzati.

Nesa

pre 5 godina

Заклетву је положио на Уставу Србије и Мирослављевом јеванђељу: "Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности".

Anja

pre 5 godina

Predsednik Vučić sa podrskom vlade se zalaže da na najbolji mogući način nađe najbolje rešenje za srpski narod.

Dejan

pre 5 godina

Kako smo od "Kosovo je Srbija" i "Ne priznajemo nezavisno Kosovo", došlo do toga da pregovaramo o malom delu Kosova, ali pazi pregovaramo, što ne znači da ćemo i dobiti. I opet se istorija ponavlja, sami sebi u stomak skačemo.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija