• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kljajić - M. Dobromirović

10.08.2018

19:24

MILOŠEVIĆ JE ZNAO DA GA TRUJU! ADVOKAT ZDENKO TOMANOVIĆ: Dan pre smrti dao mi je pismo za Lavrova,  sutradan sam ga VIDEO MRTVOG U ĆELIJI!

Politika

MILOŠEVIĆ JE ZNAO DA GA TRUJU! ADVOKAT ZDENKO TOMANOVIĆ: Dan pre smrti dao mi je pismo za Lavrova, sutradan sam ga VIDEO MRTVOG U ĆELIJI!

Podeli vest

Bivši predsednik SR Jugoslavije i lider SPS Slobodan Milošević znao je da ga Haški tribunal sistematski truje i zbog toga je, samo dan pre smrti, zatražio pomoć od Rusije

Ovo tvrdi poznati advokat Zdenko Tomanović, koji je Miloševića zastupao i branio pred Tribunalom. Tomanović kaže da mu je Milošević samo dan pre smrti dao pismo za Sergeja Lavrova u kome je preklinjao da ga Moskva spase iz Haga. Sutradan je pronađen mrtav u ćeliji.

Na dušu Srbije

Činjenica je da je Srbija opstruirala sve odbrane u Hagu, pa i Miloševićevu. Tvrdio sam da ga u Srbiji niko ne bi osudio dok ga ja branim, poručuje advokat Toma Fila.

Poseban zahtev

Tomanović se priseća da se Milošević poslednjeg dana života ponašao čudnije nego inače i da je imao poseban zahtev za njega.

- Dan pre nego što je u ćeliji pronađen mrtav, Milošević me je zamolio da dođem nešto ranije kod njega u zatvor. Tražio je da njegovo, rukom napisano, pismo odnesem u rusku ambasadu, sa zahtevom da se to pismo preda ministru Sergeju Lavrovu. U tom pismu se žalio da ga u Tribunalu truju i tražio je da ga Rusija spase i zaštiti! Ja sam odmah predao to pismo ruskoj ambasadi, a prijem tog pisma je kasnije potvrdio i sam Lavrov. Međutim, dan kasnije Milošević je pronađen mrtav - rekao je Tomanović za 'Nedeljnik'.

TOP SIKRET! PACOLI TAJNO U PODGORICI priprema razgraničenje sa Srbijom, ali i sa Crnom Gorom!

Beta

Ovaj advokat bio je jedini Srbin koji je video mrtvog Miloševića u haškoj ćeliji.

- Na tome sam insistirao i usmeno i pismeno tog dana kada je pronađen mrtav. I nakon dosta prepirki dozvolili su mi da ga vidim. Sva vrata u zatvoru su bila zatvorena, sve ćelije zatvorene, nije se čula nijedna reč, nijedan zvuk. Kada su konačno otključali njegovu ćeliju, Milošević je ležao mrtav na krevetu, prekriven delimično čaršavom, s otvorenom knjigom i naočarima na stolici pored kreveta - podvlači Tomanović.

Miloševića su mučili
kao da je terorista

Zdenko Tomanović opisao je i svoj prvi susret sa bivšim predsednikom u Hagu.
- Naš prvi haški susret bio je dan pre njegovog prvog javnog pojavljivanja u Hagu i trajao je više od četiri sata. Dočekao me je obrijan, u odelu. I pravni vandalizam kom je bio izložen, i danonoćno upaljene reflektore u sobi koji su bili deo neprikladnog odnosa prema njemu, i 40 kilograma težak pancir i vreću na glavi koju su mu stavili u transportu podnosio je s gospodskom mirnoćom i intelektualnom superiornošću. Sve to je video, kako mi je rekao, kao 'osvetu i kažnjavanje za to što smo branili svoju zemlju, što nismo dozvolili da NATO zločini ostanu sakriveni'.

Komentarišući ove Tomanovićeve tvrdnje, advokat Svetozar Vujačić uveren je da je sve to istina.

EVROPSKA KOMISIJA O RAZGRANIČENJU NA KIM: Beograd i Priština treba da postignu saglasnost

- Slobodan Milošević je za taj sramni haški sud bio intelektualna i moralna gromada. Tačno je da su ga trovali i na kraju ubili! Namerno su mu davali pogrešan lek, 'rifampicin', koji mu je podigao krvni pritisak. Na kraju, Milošević je jednostavno 'pukao' kao balon... - objašnjava Vujačić.

Odbijeno lečenje

Njegov kolega advokat Borivoje Borović podseća da je bilo traženo da se Milošević pusti na privremenu slobodu radi lečenja u Moskvi.

- Milošević je tražio da se leči u Rusiji. Međutim, uprava zatvora i sekretarijat Haškog tribunala odbili su taj predlog i zahtev. Njegova odbrana napisala je potom žalbu. Ipak, negativan odgovor je ponovo stigao, i to samo dan pre Miloševićeve smrti. Tog dana kad mu je stiglo rešenje da je njegova žalba odbijena, zdravstveno stanje mu se naglo pogoršalo - zaključuje Borović.

Izručen Hagu bez sudske odluke

Advokat Tomanović podsetio je i da je Milošević poslat u Hag na kriminalan i nezakonit način.
- On je izručen Hagu bez postupka ekstradicije, bez prava na prigovor i na žalbu. Izveden je iz pritvora i izručen bez usmene ili pismene saglasnosti istražnog sudije. Dakle, bez i jedne jedine sudske odluke. Niko nikada nije izveden iz pritvora bez odluke suda. Osim Miloševića. Nisu mu dali ni garancije države za puštanje iz Tribunala ni za odlazak na lečenje. Nisu mu dali ni pravo na predsedničku penziju. Na kraju, nisu mu dali ni pravo na sahranu sa državničkim počastima kao bivšem predsedniku.

O Tijaniću i Tirnaniću

Informer

Tomanović je u intervjuu opisao i svoj odnos sa poznatim novinarima Aleksandrom Tijanićem i Bogdanom Tirnanićem.
- I Tijanić i Tirnanić bili su zahtevni i delikatni klijenti. Naš dugogodišnji i intenzivan poslovan odnos postao je prijateljstvo. U kući 'Politika', gde sam ih upoznao, poslednji put su zajedno sedeli tokom protesta 1996. Tada sam doputovao iz inostranstva i bio neprijatno iznenađen izveštavanjem 'Politike' o brojnosti mase na ulicama. Našli smo se jedne večeri kod Hadži Dragana Antića, tada direktora 'Politike', Tijanić, koji je tada ministar informisanja, Tirnanić, tada zamenik direktora TV Politike, i ja. Pitao sam ih kako je moguće da ne mogu da vidim iz novina i televizije šta se dešava u gradu. I tada je počela rasprava koja se nakon nekoliko sati završila tako što je Tirke rekao da ne može više da izdrži taj pritisak i da više nikad neće da dođe u 'Politiku', a Saša je najavio da će sutra da podnese ostavku. I tako se desilo. Antić je rekao da će ostati veran Miloševiću, jer bez njega ne bi imao ono što ima.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
cica

pre 5 godina

Hvala advokatu Tomanovicu sto je istina o smrti S. Milosevica najzad dospela u javnost! Ipak, sustina cele price je sazeta u recima advokata Vujacica: “Slobodan Milošević je za taj sramni haški sud bio intelektualna i moralna gromada. Tačno je da su ga trovali i na kraju ubili! Namerno su mu davali pogrešan lek...”

Jure

pre 5 godina

Svi bi na kraju kad dupe dođe duvaru u Rusiju. Što ne tražite spas u Nemačkoj.

Vladimir

pre 5 godina

Niko negovori da je PRECEDNIK MILOSEVIC KIDNAPOVAN I PESPRAVNO ODVEDEN U HAG.Ko je za to krivicno delo odgovarao NIKO

Mladen Mladenović

pre 5 godina

Posle svega što smo čuli i doživeli od tog "Zapada" verujem da je namera bila jasna i nedvismislena. Zapadni „konkvistadori“, koji su nekada „oslobodili i unapredili“ Američki kontinent, sada se vraćaju da „oslobode i urede“ ove naše prostore i što dalje na istok. UZP za koji se sudilo Srbima u Hagu je savršeno razbojničko udruženje, za čije ciljeve nije mnogo pobiti milione ljudi, uništiti im staništa i pretvoriti ih u izbegelice i nomade. Oni nisu ljudi, oni nisu humana bića, oni su samo „kolateralna šteta“. Gledao sam sudjenje Slobodanu Miloševiću i dan kada se požalio sudiji, „da će mu glava pući“ na šta mu je, čini mi se predsedavajući sudija /crnac/, isključio mikrofon i rekao, „dosta sa tim“. Naravno sudiju nije mogla da grize savest. Da je ima, sigurno ne bi sedeo u Haškom tribunalu. Meni je najneverovatnija činjenica, da neki ljudi u Srbiji, još uvek sumnjaju u namere ovog suda da likvidira Slobodana Miloševića.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija