• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

10.08.2018

19:47

ZMIJA TAČI IMA PLAN ZA KOMADANJE SRBIJE, hoće da pravi referendum za PRIPAJANJE PREŠEVSKO DOLINE KOSOVU!

Politika

ZMIJA TAČI IMA PLAN ZA KOMADANJE SRBIJE, hoće da pravi referendum za PRIPAJANJE PREŠEVSKO DOLINE KOSOVU!

Podeli vest

Organizovanje referenduma o pripajanju Preševske doline Kosovu bio bi prvi primer u istoriji međunarodnog prava da jedna nepriznata secesionistička tvorevina raspisuje referendum na teritoriji na kojoj nema ni S od suvereniteta

Ako je suditi prema rečima srpskih i kosovskih zvaničnika, referendumi postaju sve ozbiljnija opcija kada je rasplet kosovskog čvora u pitanju. Srpski predsednik Aleksandar Vučić naglašava da je rešenje problema Kosova neophodno što pre, kao i, kako je rekao, izjašnjavanje Srba i Albanaca o tome da li nam je potreban mir ili i dalje - ubijanje za teritoriju.

Sa druge strane, predsednik takozvanog Kosova Hašim Tači rešen je da organizuje referendum o pripajanju opština Preševo, Bujanovac i Medveđa Kosovu, kao odgovor na navodne predloge o razmeni teritorija.

Tači se, kako je napisao na Fejsbuku, zalaže za "mirnu korekciju granice", za koju ocenjuje da je u korist Kosova, iako, kako kaže, protivnici ovog predloga propagiraju podelu i razmenu teritorija, što prema njegovim rečima, ne dolazi u obzir.

Tačijeva izjava pokazuje odlučnost da se ostvari ono što se naziva korekcijom granica, odnosno razgraničenje, mada nije jasno ko bi imao pravo učešća na referendumu koji želi da organizuje, mišljenja je Stefan Surlić sa beogradskog Fakulteta političkih nauka.

Ipak, izvesno je da Tači misli na građane Kosova koji bi se izjašnjavali o tome da tri opštine sa juga centralne Srbije uđu u sastav Kosova.

PRS'O S MOZGOM! ZMIJA TAČI HOĆE I JUG SRBIJE: To ne podrazumeva podelu Kosova, razmenu teritorija, ni autonomiju za Srbe!

- U ovom trenutku to deluje kao potpuno nemoguća aktivnost - nastavlja Surlić, "međutim, postavlja se pitanje, budući da on spominje korekciju granica, šta bi to trebalo da dobije Srbija zauzvrat u nekoj eventualnoj, finalnoj korekciji".

Do sada su se, dodaje, isticali samo albanski zahtevi.

- Ali izvesno je da ta ideja o podeli, razgraničenju, razmeni ili korekciji granica, kako god neko tumačio, jeste na stolu i da je ta ideja veoma glasna i u Beogradu i u Prištini. Međutim, za takvu ideju potrebno je pribaviti saglasnost i građana, i međunarodne zajednice. Sada su na delu probni baloni koji dolaze iz Prištine i Beograda o ideji razgraničenja, podele, korekciji granice i tako dalje - smatra Surlić.

fotomontaža

Prema rečima profesora Međunarodnog prava na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici Dejana Mirovića, organizovanje Tačijevog referenduma bio bi prvi primer u istoriji međunarodnog prava da jedna, kako kaže, nepriznata secesionistička tvorevina raspisuje referendum na teritoriji na kojoj nema ni „S" od suvereniteta.

- Oni čak ni na severu Kosova ne mogu da raspišu referendum, a kamoli na jugu Srbije. U pravnom smislu, ideja o referendumu je potpuno kontradiktorna, iluzorna i apsurdna - kategoričan je Mirović. 

TOP SIKRET! PACOLI TAJNO U PODGORICI priprema razgraničenje sa Srbijom, ali i sa Crnom Gorom!

Međutim, njega, kako kaže, brine politička poruka srpskih vlasti kada govore o podeli ili razmeni teritorija.

Šta su tačne namere srpskih vlasti, on, kako kaže, ne može decidirano da tumači, jer se u javnosti pojavilo mnogo raznih informacija, koje su "otvorile vrata i za apetite nekih koji do pre nekoliko godina ne bi ni pomislili da tako nešto izjave".

- Na Tačijevu izjavu gledam kao na političku, a ne kao na pravnu i mislim da je to pouka za naše vlasti da budu malo umereniji kada pričaju o takozvanoj podeli koja je apsolutno štetna - kaže Mirović.

Termin podela ima negativan prizvuk u Prištini i zato se analitičari i političari koji se zalažu za tu opciju, trude da redefinišu ideju podele i da joj, kroz upotrebu termina "korekcija granica", daju novo značenje, dodaje Surlić. 

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! MASONI: Kosovo je Srbija, uznemireni smo ALBANSKOM INVAZIJOM!

Suštinski, govorimo o upotrebi različitih termina za jedan isti pojam, naglašava Surlić.

Tači svojom izjavom šalje poruku kosovskim Albancima da radi u njihovom interesu i zato namerno izbegava da odgovori šta bi korekcija granica značila u srpskom slučaju, već samo ističe koristi korekcije granica za Albance.

Beta/Fotomomtaža

- Suštinski, on želi da pridobije podršku, i političku i društvenu, za neku ideju trajnog razgraničenja između Prištine i Beograda, što bi značilo da Kosovo sutra ima otvorena vrata što se tiče međunarodno-pravnog statusa - kaže Surlić.

Prema Mirovićevim rečima, politička poruka Tačijeve izjave glasi da je Srbija slaba i popustljiva i da treba uzeti što više.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Drasko

pre 5 godina

Neće to dozvoliti ni Srbija ni međunarodni zajednica, najviše iz razloga jer bi istog trenutka bi Dodik izašao na referendum za otcepljenje Republike Srpske od BiH.

Alhemičar

pre 5 godina

Nikada mu to neće uspeti , ne može komadati i uzimati ono što nije njegovo nikada ni bilo.

Pjer

pre 5 godina

Bolje da se Tači ne igra sa vatrom ,uskoro će biti u haškom sudu za ratne zločine na Kosmetu ,za Albance,pa iizleda da gubi živce !!!

Srbi idu na referendum

pre 5 godina

Nema secesije šiptari žive na sroskoj teritoriji

Srbi idu na referendum

pre 5 godina

Nema secesije šiptari žive na sroskoj teritoriji

paramonte

pre 5 godina

Nista ne pripada njima tako da mu referendum nista nece vredeti.

paramonte

pre 5 godina

Nece mu uspeti ono sto je planirao,zlo se zlom vraca.

Glasinac

pre 5 godina

Kako je krenuo, on će tražoti i daBeograd pripoji Kosovu.

Piano

pre 5 godina

Moze satrap da sanja samo. Dok je nato cizma dole do tada je i on. Ako prekoostane davace izjave sa juga albanije.

Milica

pre 5 godina

Moze samo da masta, nemaju vise podrsku velikih sila kao sto su imali nekad

Slađa

pre 5 godina

Tači , zmijur'na , može da planira , a na nama je da se potrudimo da mu se planovi izjalove !

Nikša

pre 5 godina

Tačijeve izjave su ravne nebulozama, šta je ovaj čovek umislio?!

Anabell

pre 5 godina

Ponasanje Tacija je bahato i bezobrazno.Neka prestane da provocira.

kg

pre 5 godina

Ovaj terorista samo hoce sukobe! Trebalo bi ga poslati u Hag!

Milan Savić

pre 5 godina

Zmiju treba udariti odmah u glavu, mnogo je počeo da laprda.

Desa

pre 5 godina

Da se nisi Taci malo zeznuo?zelje su ti prevelike ali neispunjive.

loki

pre 5 godina

Tači hoće da malo digne tenzije i sebi podigne rejting.

Niko

pre 5 godina

Svi snovi su lepi i terorista Tači moraće da se probudi,realnost je Srbija.

Sonja

pre 5 godina

Neko treba da objasni srbima, zasto ne treba prodavati zemlju albancima.

Goran

pre 5 godina

Косово је Србија! Ви га нисте војнички, ратом освојили? Побегли сте са Кошара и шта хоћете? Странци нам отели КиМ па вама полонили! Па неће моћи то, а камоли да делиш и Србију!

pavle

pre 5 godina

Kako to on misli u Preševskoj dolini praviti referendum

dragan

pre 5 godina

On bi to želeo, ali neće ići baš tako kako je zamislio

ana

pre 5 godina

Moze on da trazi sta god ali to nece dobiti. Predsednik ima punu podrsku Srpskog naroda i verujem da ce smisliti pozitivan nacin resenja Kosova.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija