• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.08.2018

22:01

BILT SE PLAŠI DILA SRBA I ALBANACA: Ako Beograd i Priština razmene teritorije, NESTAĆE I BOSNA I MAKEDONIJA!

Politika

BILT SE PLAŠI DILA SRBA I ALBANACA: Ako Beograd i Priština razmene teritorije, NESTAĆE I BOSNA I MAKEDONIJA!

Podeli vest

Sve dok nema normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, nerešeno kosovsko pitanje će ograničavati potencijale obe strane i stabilnost u regionu, ocenio je bivši švedski premijer Karl Bilt i istakao da se "zato ideja o novoj podeli teritorije ponovo pojavila"

- Diskretno, srpski i albanski politički lideri istražuju mogućnost da pomire svoje razlike razmenom teritorija - naveo on u tekstu za "Vašington post", dodajući da ta ideja nije nova i da cirkuliše već godinama u Beogradu, ali da je nedavno privukla pažnju i vodećih albanskih krugova.

Tu može postojati više verzija. Kosovo bi moglo da ustupi područje severno od Ibra, naseljeno uglavnom Srbima, i stekne diplomatske pluseve, a moguće i dobije dominantno albanskim stanovništvom naseljene lokacije na jugu Srbije. Srpski predsednik Aleksandar Vučić je razmišljao u tom pravcu, a i albanski premijer Edi Rama deluje prijemčiv, kako mi je rekao tokom razgovora", kaže Bilt."

On, međutim, smatra da, iako se diskurs polako kreće ka novim podelama u regionu, to je "recept za geopolitičku nestabilnost", pošto je Balkan "ionako suviše bakanizovan".

Prema njegovim rečima, podela Kosova bi ponovo otvorila debatu o budućnosti Bosne, a tu je i još teže i opasnije pitanje Makedonije, u kojoj Albanci čine značajan deo stanovništva. 

PETRIČ: JA SAM ZA PODELU, TO JE "NOVI REALIZAM" BALKANA! Austrijanac podržava promenu granica kao rešenje za Kosovo!

Bilt kaže da ima i onih u Briselu i Vašingtonu koji bi mogli reći da, ako se lideri u regionu slože oko razmene teritorija izmedu Srbije i Kosova, zašto bismo mi imali neke primedbe.

On, međutim, ocenjuje da je takav pristup može izazvati nevolje u budućnosti.

TOP SIKRET! PACOLI TAJNO U PODGORICI priprema razgraničenje sa Srbijom, ali i sa Crnom Gorom!

- Nesumnjivo, kompromis se mora naći između Beograda i Prištine, kako bi se unapredile evropske i atlantske integracije obe zemlje. To može da uključi i veći stepen decentralizacije za srpske delove Kosova, i može značiti prijem Kosova u UN - naveo je on.

ZMIJA TAČI IMA PLAN ZA KOMADANJE SRBIJE, hoće da pravi referendum za PRIPAJANJE PREŠEVSKO DOLINE KOSOVU!

Prema njegovim rečima, to je opasno, a Vašington i Brisel moraju da osveste pred tim rizicima. 

- Postepena integracija Srbije i Albanije u EU i NATO, sve na bazi postojećih granica i ograničenja, jedini je put ka trajnoj stabilnosti u regionu. Igranje sa granicama i podele na Balkanu bilo je opasno ranih 1990-ih i ostalo je takvo i sada - ocenjuje Bilt.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sinisa

pre 5 godina

Ovaj covek je najveci lazov svih vremena,politicar koji je opstao na vlasti 25 god uz izreku Rusija ce da nas napadne..strasno opet on bal bla

Branko

pre 5 godina

"J*BOATER SVOJU, NIJE SE PLASIO ZA SRBIJU KAD SU JE BOMBARDOVALI I ZA SRBE KAD SU HRVATI IZVODILI OLUJU"!!!!??????

Deli ti svoju zemlju

pre 5 godina

Дели ти своје, а туђе остави. То је тежак безобразлук и примитивизам.

Sima

pre 5 godina

Ne plaši se on bilo čega, jer ovo nije njegova dedovina i nije on ni orao ni kopao za ovu zemlju.Najobičniji sluga i potrčko.Orbanu i njemu sličnima svaka čast ali naša vlast, koja se uvek vadi da smo mi mala i slaba zemlja, nije ni prineti ovom junaku. Itt ko razume shvatiće!!

Ivana

pre 5 godina

Njegova lazna zabrinutost nam nije potrebna, kako je ko radio tako ce i proci, Srbija se uvek zalagala za mir i kompromis

Jure

pre 5 godina

Ovaj lopov bi i Vojvodinu uzeo Srbiji. I Sandžak bi on dao Bosni.

ANA

pre 5 godina

Taj K. Bilt je mnogo veci podmukli podlac i zmija otrovnica, nego mozemo zamisliti. ----- Vaspitan i ubedjen da je kroz svoju klasnu pripadnost, uzvisen i daleko kvalitetnija vrsta od obicnih ljudi, sa kojima takvi kao on, " rade sta god i kada hoce ", (u senci svoje lukave slatkorecivosti ) Talentovan govornik, manipulant, agresivan, bez stida i savesti, nadire taj svuda gde treba odigrati uspesno razaranje tudjih drzava i zivota, zarad interesa njegovih pajtasa podmuklo i ubedljivo. ----- I zarad toga, cak mu nije tesko palo ni da odustane od funkcije sefa svoje partije Moderata, ni sto je batalio ideju da mozda ponovo bude premijer i u drugom mandatu, svoje Svedske drzave…Bas cudno... I to ZAMISLITE molim vas, sve to SAMO zbog MIRA NA BALKANU, tek tako, da nam pomogne...A u razaranju koji su isti njegovi " globalisticki " pajtasi zdusno i inscenirali?! ----- Pa eto, kakve li sve nove ideje, ima sada " Bilt and Kompany ", za NASE zivote, posto im cela masinerija nesto skripi i kasljuca...i planovi im ne idu bas kako su zamislili???

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija