• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

12.08.2018

09:02

DODIK: Srbija treba da traži sever KiM - moramo biti racionalni!

Politika

DODIK: Srbija treba da traži sever KiM - moramo biti racionalni!

Podeli vest

Mislim da bi četiri opštine sa severa Kosova trebalo da se reintegrišu u teritorijalni sastav Srbije, da se obezbedi najviši međunarodni standard zaštite srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i da se zaštiti crkvena imovina, kao i da se za nju traži neka vrsta eksteritorijalnosti, kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik

On za današnji „Blic“ navodi da se u Srbiji ta polarizacija u vezi sa Kosovom i Metohijom uvek svodi na to da li dati ili ne dati.

- Srbi moraju da koncipiraju jedan svoj plan koji bi podrazumevao i kratkoročne i dugoročne ciljeve našeg naroda. Za početak bila bi to reintegracija one četiri opštine na severu Kosova - kaže Dodik.

On navodi da kada je strancima u Briselu rekao da su mogli da pokažu dobru volju i da bar te četiri opštine ostanu u Srbiji, na to su mu rekli da to niko od njih ne traži.

- Dakle to niko nikad nije ni tražio. Problem naše politike i jeste što mi uvek očekujemo, a ne tražimo. To ne ide - smatra Dodik.

On ukazuje da su se u RS iz jedne potpuno nemoguće situacije osporavanja i spoticanja okrenuli i rekli da ne daju više ni mrvicu svojih nadležnosti u okviru BiH.

- Oni su krenuli da nas kažnjavaju, čak sam i ja dospeo na neku crnu listu, ali RS nije izgubila. Prema tome, mislim da je ovo vreme srpskih traženja, a ne očekivanja da vam neko nešto da - kaže Dodik.

Komentarišući to što su kosovski problem i njegovo rešenje ponovo u fokusu, Dodik kaže da je Aleksandar Vučić uspeo da vrati Kosovo kao temu jer je ona bila izgubljena, skrajnuta, ljudi su bili nezainteresovani za nju.

- Sada smo došli u poziciju da možda nešto i možemo da uradimo. Sretan splet okolnosti je i kretanje političkih procesa u EU i Americi. Nestale su elite koje su obeležile neko prethodno vreme i ako je išta tačno onda je tačno da u SAD nije ista ona Klintonova ekipa - navodi on.

Dodik, međutim, napominje da pre svega treba sebi da odgovorimo na pitanje da li, hipotetički, Srbija može da podnese da joj se vrati Kosovo i da u politički sistem uđu garantovane kvote za albansku zajednicu i dodaje da o tome malo ko razmišlja i da za to nema mnogo spremnosti.

Odgovarajući na pitanje da se s druge strane to o čemu govori tumači i kao alibi za predaju Kosova, on kaže da su izdaja, predaja, prekomerni patriotizam — stare srpske boljke.

- Ovde treba racionalno sesti i videti o čemu se radi - kaže Dodik.

Komentarišući to što je rekao da će, ukoliko dođe do toga da se za Kosovo obezbedi stolica u UN, to isto tražiti i za RS, Dodik kaže da uopšte ne krije da je njegov politički cilj da se RS osamostali i bude nezavisna država.

- I smatram da naš narod na to ima pravo. Naravno da nisam avanturista i u tom pogledu isključujem svaku vrstu nasilja. S druge strane, isti oni koji nama to brane u RS, to isto dozvoljavaju Albancima na Kosovu - zaključuje Dodik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dani Knin

pre 5 godina

Razocarao si nas pa sto nisi Srpsku proglasijo nezavisnom kad se je Crne Gora odcjepila pa bi sad samo 4 opstine pa halooooo gde je makar pola Kosova i Metohije a ne mrve od Kosova a gde je garanacija da imamo pravo na odcepljenje u Srpskoj pa gde je nasa prava da makar dobijemo sva prava u Krajini kao naprimer slicno Z4 plan da u Kninu bude srbski gradonacelnik pa u Vukovaru pa svugde u Krajini treba gledat siroko i mudro ako je ovo najvise samo sever pa onda bolje da nas nema iki da ratujemo pa ceno sve uzeti pa imamo i mi u svijetu nekoga nisu ovo 95 ili 99.

loki

pre 5 godina

Realno, uzeto nam je celo KiM, ali što kaže Dodik, moramo biti racionalni.

Filip

pre 5 godina

Predsednik RS Milorad Dodik je najveci prijatelj i brat naseg srpskog naroda .

Banat

pre 5 godina

Samo racionalno, u pravu je Dodik. Razgranicenje sa Albancima nam donosi izbegavanje ratnih sukoba u buducnosti.

mica

pre 5 godina

Dodik ima svoje ciljeve. Misli da, ako Srbija da kim juzno od Ibra, lakse ce ce docii do sjedinjenja RS i Srbije. Greska. Srbija ima svoju teritoriju i ne treba od toga da odstupa. Zapadnjaci su prefrigani trgovci, nebrojeno puta smo naseli na njihovo obecanje.

Sasa Gorcilo

pre 5 godina

Srbija je davno izgubila KiM, sad je preostalo samo pokusati da pregovorima izvucemo sto je moguce vise, ako je to podela terijtorija, neka razgranicenja, Gazivode, Trepca, da srpski narod tamo dobije sto vise prava na zivot, skolovanje, priznat maternji jezik... ne razumem politicare koji napadaju vlast,sta bi oni ucinili na njihovom mestu, ja znam: JEDNO VELIKO NISTA!!

hogar

pre 5 godina

Da,a onda će bosna tražiti sandžak,hrvatska dio vojvodine,albanci jug srbije.... Ne lupaj....

Fudbaler

pre 5 godina

Sretan splet okolnosti je i kretanje političkih procesa u EU i Americi. Nestale su elite koje su obeležile neko prethodno vreme i ako je išta tačno onda je tačno da u SAD nije ista ona Klintonova ekipa. SAD treba razgovarati, ali to vreme je Klintona prošlo, vreme je da zaista preduzmu ozbiljni koraci po pitanju vraćanja KiM Srbiji, vreme ja da nam se državi svaki dinar.

Pavle

pre 5 godina

Prvi put posle gotovo dve decenije, Srbija ima ideju i zna sta zeli. Jasno govorimo nase stavove, bez uvijanja, nemamo cega da se plasimo, situacija je mnogo bolja nego sto je bila i druga strana zeli da nas cuje.

surovi

pre 5 godina

Mi smo sad u situaciji da popravljamo ono što je prethodna vlast upropastila. Obezglavili su Vojsku i uništili naoružanje, srozali ekonomiju privatizujući firme i fabrike, besmislenom i dodvorničkom politikom doveli Srbiju na ivicu opstanka. Ali .... Vučić .... majstor nad majstorima .... učvršćuje pozicije na svetskoj političkoj sceni, diže Srpsku ekonomiju iz pepela, oprema i modernizuje Vojsku i Policiju, ujedinjuje Srpsku naciju ..... ali ne mora baš sve sada da reši .... granice ..... možda to treba da ostavi za sledeći mandat !!!! Mislim ..... Vas dvojca ste odličan dvojac i samo STRPLJIVO, POLAKO i ODLUČNO !!!!

Jana

pre 5 godina

Upravo tako.Covek je rekao istinu.Mi kao narod,moramo uztei odgovornost i patriotizam malo skloniti ustranu.Podela je realnost uz sve ostalo sto je Dodik rekao.Takvo resenej anseg predsednika moramo podrzati.Doslo vreem da se suocimo sa surovom istinom,resenej nosi odredjene boli.Al te boli ce nestati i te rane.A bez resenja samo moze da preraste u neizlecivu bolest sa trajnim posledicama.

Dragana

pre 5 godina

Vidimo da je Taci krenuo da trazi pola Srbije, a nas zahtev za severom Kosova bi bio potpuno realan.

Dača

pre 5 godina

Onda neka se i RS spoji sa Srbijom.Mi smo jedna te isti narod.

koki

pre 5 godina

Dodik je u pravu,za početak bila bi to reintegracija one četiri opštine na severu Kosova

Indi

pre 5 godina

Moramo biti praktični,ali moramo ispoštovati i sve one koji su svoje živote utkali u pokušaj očuvanja zajedništva KIM sa Srbijom

mica

pre 5 godina

Bar severni deo da nam se vrati,verujem da ce predsednik uspeti da se izbori za to.

Darko

pre 5 godina

Mislim da je Dodik u pravu. Idemo ka teritorijama gde zive Srbi, a to je sever Kosova i Republika Srpska.

Ana Savic

pre 5 godina

Tako je. Ako dodjemo do kompromisnog i racionalnog resenja obezbedicemo trajni mir.

Antenaman

pre 5 godina

Potpuno se slazem sa gospodinom Dodikom. Ako zelimo da dodjemo do resenja problema, prvo moramo realno sagledati situaciju. Razgranicenje je najbolje resenje.

Maja

pre 5 godina

Jedini koji moze resiti problem KiM je Vucic i zato mu i narod i vlada moraju pruziti podrsku!

Alhemičar

pre 5 godina

Srpski narod veruje stavu svog predsednika Srbije.

Pera kvrzica

pre 5 godina

Jedino resenje je postovanje Ustava RS i nista manje. Kakvo razgranicenje , 4 opstine , trice i kucine.

acaacaic

pre 5 godina

Naci odrzivo resenje za Kosovo. Truditi se da se sporazumom obezbedi trajni mir,da se njime dobije sto vise i izgubi sto se manje moze.

m

pre 5 godina

Srbija zeli samo sto je njeno tudje nam nista ne treba.

Srba

pre 5 godina

Misljenja sam da bi nam to trenutno jedino i odgovaralo jer nas bi jug Kosova sa sve dva miliona siptara samo ometao.Ako se nekad stvore uslovi mozda i to vratimo.

Kruševac

pre 5 godina

Jug Kosova (Metohija obogaćena Uranijumom ) nam ne treba !!!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija