• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

13.08.2018

15:26

DAČIĆ: O razgraničenju tek ima da se priča, dogovor je još daleko!

Politika

DAČIĆ: O razgraničenju tek ima da se priča, dogovor je još daleko!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kazao je danas da je razgraničenje sa Kosovom samo ideja i najavio da će se o konkretnijim predlozima i o tome šta znači kompromisno rešenje razgovarati u septembru

- Od septembra bi trebalo da se razgovara o konkretnijim stvarima, o tome šta neko smatra kompromisom. Te ideje za koje se čulo, ne znači da će biti prihvaćene - kazao je Dačić novinarima u Beogradu, u spomen sobi "Kosmetske žrtve", na obeležavanju 15 godina od stradanja srpske dece na reci Bistrici kod Goraždevca. 

On je kazao da se pominju konkretniji razgovori u septembru jer tada počinje zasedanje Generalne skupštine UN, a EU se žuri zbog isteka njihovog mandata jer su sledeće godine evropski izbori.

- Da li će se bilo šta desiti, daleko smo od toga, ali svako ko ima ideje treba da ih iznese - kazao je Dačić.

On je podsetio da se do sada o pitanju Kosava govorilo kao o rešenom pitanju, a da je danas pozicija SAD u tom smislu promenila, što otvara mogućnost da se razgovara o temi na koji način mogu da se uvaže interesi obe strane.

On je istakao da Albanci ne shvataju da se situacija promenila, jer misle da je sve isto i da Srbija samo treba da prizna nezavisnost Kosova.

Govoreći o pojmu razgraničenja, Dačić je kazao da će se tek razgovarati o konkretnoj teritoriji, jer se tek priča o tome da li je to kao ideja uopšte prihvatljivo. 

- Albanci pod kompromisom smatraju da uzmu i Preševo i Bujanovac. Ne znam šta bi rekli na te ideje da oni treba da ostanu u Srbiji - rekao je Dačić i dodao da se oko svih ideja treba raspravljati.

Upitan šta će biti sa Srbima južno od Ibra, ukoliko dođe do razgraničenja, Dačić je kazao da prvo mora da se vidi da li je tema razgraničenja prihvatljiva, a da se tek nakon toga vidi da li može da se realizuje i na koji način. 

- Posle treba da se priča o ideji razgraničenja, a tek onda o tome koje su to teritorije, kako mogu da budu spojene - kazao je on i ocenio da je previše rano da se ulazi u konkretne razgovore.

- Sigurno je da niko ne može da ima manje od onoga što trenutno imamo. Niko ne misli da podeli Srbe na severne i južne i onda kaže da nas ne interesuje šta će biti na jugu - rekao je ministar. 

Komentarišući izjavu predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija o tome da će investirati u Kosovsku Mitrovicu i da je njegov plan "Nova Mitrovica" koja se "proteže" na obe strane reke Ibar, Dačić je rekao da "oni mogu da najavljuju šta hoće jer je sever na svoj način priča za sebe". 

- Kako će to da realizuju bez učešća Srba sa severa, sve je to fikcija. Srbi treba da budu čvrsti i da brane ono što je na severu jer je tamo lakše opstati bez prihvatanja nekog moranja onoga što traže centralne vlasti u Prištini - kazao je Dačić.

On je dodao da Albanci ne žele da granica bude na Ibru i da sever ostane u Srbiji i istakao da im je to najveći problem, kao i da zato govore o tome da treba da se gradi na teritoriji koja je srpska.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Drchekil

pre 5 godina

Bitno da je neko prelomio i konacno dao ideju koja moze da se prihvati kao obostrano prihvatljivo resenje.

Miksi

pre 5 godina

Predlog o razgraničenju je dobar jer možemo sa njime samo dobiti više nego što imamo trenutno.

BPetrovac

pre 5 godina

Dogovor jeste daleko, ali znamo cemu stremimo. Siguran sam u pozitivan ishod pregovora. Zamrznuti konflikt je najbora moguca opcija.

Zdravko Jablanović

pre 5 godina

To će povećati sigurnost Srba. Ali neka zaborave Albanci Bujanovac i Preševo. Treba nam zaštita od Velike Albanije.

paramonte

pre 5 godina

Mora jos mnogo da se razgovara da bi se doslo do resenja.

Miro Đ

pre 5 godina

Ideja postoji i sada treba raditi da se realizuje.

Nešo N

pre 5 godina

Od nečeka je se trebalo krenuti. Predlog postoji i sada ga treba razrađivati. kako bi došlo do konačnog rešenja.

dakx

pre 5 godina

Dacic je bio na vlasti u vreme kada je nastao problem KiM. Neka pusti Vucica da nadje resenje.

Nenad Stanimirović

pre 5 godina

Najvažnije da se sa nekim predlogom krene u razgovore koji mogu da donesu održivo rešenje.

raska

pre 5 godina

Koliko je meni poznato Srbija i jos mnoge druge velike zemlje nisu priznale Kosovo. Mi mozemo da pravimo nove granice samo sa Albanijom, da nam vrate sto im je Tito poklonio za izuzetna zalaganja u drugom svetskom ratu tako sto su ubijali i proterivali Srpski zivalj. Svi gradovi na Kosovu imaju Srpska imena jer je to nasa kolevka. Kosovo je Srbija i ne igrajte se sa tim stvarima. Zamrznite pregovore na par godina i videt ce te da ce bez borbe biti ponovo Srpsko.

Pjer

pre 5 godina

Najbezbolnije rešenje za obe strane ,ali biće teško da se zadovolje interesi obe strane ,mada,ako bude pameti ..... !!

Maja

pre 5 godina

Jako bi bilo dobro da se i ovo nađe kao jedno od opcija.Ideja vredna razmatranja.

ana

pre 5 godina

Srbija mora da donese odluku koja je u interesu kosovskih Srba.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija