• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

13.08.2018

18:47

(VIDEO) 'NEUNIŠTIVI' TENKOVI STIŽU ZA ŠEST MESECI: Odlične vesti iz Moskve, Srbija dobija još 30 OKLOPNIH VOZILA!

Politika

(VIDEO) 'NEUNIŠTIVI' TENKOVI STIŽU ZA ŠEST MESECI: Odlične vesti iz Moskve, Srbija dobija još 30 OKLOPNIH VOZILA!

Podeli vest

Vojska Srbije će za oko šest meseci dobiti modernizovane ruske tenkove koje zapadni generali, zbog izvanrednih rezultata ostvarenih u ratu u Siriji, nazivaju "neuništivim"

Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrđuje da će 30 tenkova T-72S i još toliko oklopnih vozila BRDM-2 biti isporučeno našoj zemlji početkom 2019. godine. On kaže i da traju pregovori sa Rusima o nabavci još tri helikoptera Mi-17 i četiri helikoptera Mi-35. Posle isporuke ovih tenkova i "oklopnjaka", tvrde upućeni, u regionu će jedino Rumunija imati brojniju, ali ne i kvalitetniju vojnu opremu od Srbije.

Sve bolji odnosi
Srbije i Belorusije

Vulin dodaje da Srbija i Belorusija sve bolje sarađuju zahvaljujući izuzetnim odnosima predsednika Aleksandra Vučića i Aleksandra Lukašenka.
- Vojno-tehnička saradnja dve zemlje je na najvišem nivou do sada. Remont i modernizacija četiri 'miga 29' koje nabavljamo od Belorusije idu po dogovorenom planu - ističe Vulin, koji se juče sastao i sa beloruskim kolegom Andrejem Ravkovom.

Antiruska histerija

Prema rečima ministra Vulina, koji se u Moskvi sastao sa ruskim kolegom Sergejom Šojguom, Beograd je izuzetno zadovoljan vojno-tehničkom saradnjom sa Rusijom.

- Ruski tenkovi T-72S i borbena izviđačka oklopna vozila BRDM 2, koji su dogovoreni u vojno-tehničkom paketu između Moskve i Beograda, stići će u Srbiju u prvom kvartalu iduće godine. Što se tiče ostale tehnike koju smo naručili, helikoptera Mi-17 i Mi-35, o tome kada će stići tek treba da se razgovara. Ono što je važno, međutim, jeste da će Vojska Srbije sigurno biti jača za tri helikoptera Mi-17 i četiri helikoptera Mi-35 - rekao je Vulin za 'Sputnjik'. Ministar odbrane zahvalio se svom kolegi Šojguu za doslednu politiku i podršku u vezi sa Kosovom.

- Veoma sam zahvalan Rusiji, lično ministru Šojguu i, naravno, predsedniku Putinu što podržavaju pravo Srbije da odlučuje kad je u pitanju Kosovo. Zato nećemo učestvovati u antiruskoj histeriji. Nećemo uvoditi sankcije protiv Rusije. Bili smo prijatelji u najtežim vremenima i to ćemo biti i danas i u najboljim vremenima - naglašava Vulin.

Dekan Fakulteta za bezbednost 'Edukons' Miroslav Bjegović kaže da Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane rade na jačanju odbrambenih kapaciteta kako bi sačuvali teritoriju i nezavisnost.

- Nabavkom tenkova i oklopnih vozila iz Ruske Federacije naša država jača svoju odbrambenu moć i zaista odvraća eventualne buduće agresore koji žele da ugroze njenu teritorijalnost. Srbija ovim činom ne pokazuje pretenziju na bilo čiju teritoriju, već spremnost da brani i odbrani vitalne nacionalne interese - podvlači Bjegović.

Brza intervencija

Bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan ocenjuje da su predsednik Vučić i ministar Vulin za kratko vreme uspeli da naprave ogroman korak u naoružavanju i modernizaciji Vojske Srbije.

- To je urađeno najviše kroz saradnju sa Rusijom i skupe donacije. Modernizovani tenkovi i oklopna vozila znatno će povećati manevarske mogućnosti i vatrenu moć vojske. Helikopteri Mi-17 povećali bi mogućnost vertikalnog manevra, a Mi-35 efikasnost protivoklopnih dejstava. Zajedno, ovi helikopteri uvećali bi sposobnost brze intervencije u slučaju iznenadnog narušavanja bezbednosti Srbije. Nakon ovih isporuka, Vojska Srbije više neće biti ista, već daleko respektabilnija vojna sila - zaključuje Karan.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija