• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/pink.rs

15.08.2018

10:22

(VIDEO) ​VULIN: Opoziciji je mržnja prema Vučiću i nezavisno Kosovo dovoljan razlog za slavlje i odlazak u Čačak na prase!

Politika

(VIDEO) ​VULIN: Opoziciji je mržnja prema Vučiću i nezavisno Kosovo dovoljan razlog za slavlje i odlazak u Čačak na prase!

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je gostujući na TV Pink da opoziciju pojedine NVO i igumana Savu Janjića spajaju mržnja prema Aleksandru Vučiću i borba za suvereno, celovito Kosovo. Ističe da se svi zajedno "raduju ideji da će stav Merkelove povrediti Vučića, što im je dovoljan razlog za slavlje i odlazak u Čačak na prase"

Vulin, komentarišući poziv Boška Obradovića na puč, ističe da je to krivično delo u mnogim zemljama, dok samo u Srbiji poziv na ubistvo predsednika može da prođe nekažnjeno.

Podsetio je na slučaj u Grčkoj, gde je poslanik Zlatne zore zatražio hapšenje predsednika vlade Aleksisa Ciprasa, ministra odbrane i državnog vrha zbog imena Makedonije.

- Uhapšen je sutradan, iako je to izgovorio za govornicom gde ga štiti imunitet. Znao je šta radi, jer se odmah dao u bekstvo. Kod nas, nema veze. Može da se pozove na ubistvo predsednika, državni udar, građanski rat - i ništa - kaže Vulin.

Ističe da je pravosuđe nezavisno, da to poštuje, ali da kao građanin ne shvata kako Boško Obradović nije kažnjen.

- Ako nije dozvoljeno pozvati vojsku i policiju da uhapse predsednika, onda kako je moguće da to nije kažnjeno. Bojim se da je tu politika u pitanju - rekao je ministar za Pink.

Podvlači da se ne može govoriti o krvoproliću u zemlji, a da se tome ne obraduju svi protivnici i neprijatelji Srbije. Ova izjava, kaže, sigurno je ostavila dubok trag kod Kadrija Veseljija, kod svih spoljnih protivnika, ali i kod Obradovićevih koalicionih partnera.

- Građani Srbije se ovoj izjavi nisu obradovali, jer niko ne vidi svoju budućnost u zemlji u kojoj ćemo da se hapsimo i ubijamo po naređenju Boška Obradovića - kaže ministar odbrane.

Ističe da je teško naći zajednički imenitelj za Natašu Kandić, Sonju Biserko, Amfilohija Radovića, Savu Janjića, Boška Obradovića, Dragana Đilasa, Vuka Jeremića...

- Jedini zajednički imenitelj im je mržnja prema Aleksandru Vučiću. Odjednom ih je spojila i borba za nezavisno, suvereno i celovito Kosovo. Bore se da slučajno ne dođe do nekog razgraničenja, da ne dođe do bilo čega što će uznemiriti kosovsku nezavisnost. Koriste neke argumente koji su argumenti samo za njih, ali kada se sve podvuče oni kažu "nemoj da bi nam neko dirao Kosovo". I predstavnici Prištine isto to misle - kaže Vulin.

Članovi NVO dobijali su ordenja za kosovsku nezavisnost od Hašima Tačija, Ramuša Hardinaja, podseća Vulin, i ističe da ništa i ne znaju o Kosovu.

- Članovi NVO koji se slažu sa stavom opozicije, slažu se i sa prištinskom politikom: "ni slučajno da Vučić nešto promeni" - kaže ministar.

Zapitao je ko je od svih njih postavio pitanje kada će sud za ratne zločine podneti prvu optužnicu.

- Zašto Sava Janjić to ne napiše? Zašto ne traži odgovorne za pokušaj paljenja njegovog manastira? Zašto ne traži odgovorne za pokušaje paljenja Visokih Dečana? Zašto barem jednom ne napiše "Kosovo je Srbija". Vidimo samo ljude koji, svako po svom zadatku, na kraju govore isto: "sačuvajte nam Kosovo, ovaj Vučić daje sve od sebe da nešto promeni, ne damo to" - ističe ministar odbrane.

Govoreći o stavu nemačke kancelarke Angele Merkel da je protiv pomeranja granica na Balkanu, Vulin kaže da to nije ništa novo i da je Nemačka zagovornik kosovske nezavisnosti.

- Ona je rekla isto ono što neki misle: "sačuvajte nezavisno Kosovo, nema šta da se dira u nezavisno Kosovo". I zašto se onda opozicija, zajedno sa NVO i Savom Janjićem, ne oglasi pismom da su protiv toga. Ne, oni se raduju ideji da će stav Merkelove povrediti Vučića i imaju razlog za slavlje i odlazak u Čačak na prase - ističe Vulin za "Novo jutro".

pink.rs


Vulin kaže da do 2012. nije bilo ni govora o Kosovu, jer je bilo rešena stvar, odnosno smatrano je nezavisnom državom. Situacija se danas, kaže, promenila, zahvaljujući trudu i radu Aleksandra Vučića.

Kaže da je rešenje daleko, da su šanse male, ali da se državno rukovodstvo bori.

- Mogli smo da se pravimo da se ništa ne dešava, da ostavimo da stvar kopni i svaki PR stručnjak bi mu rekao da se ostavi Kosova. Predsednik je imao hrabrosti da uđe u nešto u šta se niko drugi nije usudio. Uzeo je preveliku odgovornost na sebe i sve posledice će snositi on, umesto da kaže da ima i partiju i vladu i skupštinu, faktore koji treba da preuzmu deo odgovornosti na sebe. Zato sam izašao sa stavom da sam za razgraničenje jer smatram da svako od nas treba da preuzme deo odgovornosti - kaže ministar.

Kaže da svi koji su za nezavisno Kosovo smatraju da je srpska opozicija u pravu. Kada opozicija kaže da je za celovito Kosovo dobiće aplauz u Prištini, a i u Berlinu.

- Jedni kažu da neće podelu po etničkim kriterijumima, a ništa nisu govorili kada su proterivali 250.000 Srba, to vam nije smetalo. Drugi kažu da neće podelu jer će izazvati promene na Balkanu. Moj posao je da štitim Srbe gde god bili, a ne da razmišljam da li će doći do ove ili one promene. Zašto o tim promenama nisu razmišljali kada su nas bombardovali? Tada im nije bilo bitno. Kada se deli zemlja na kojoj žive Srbi, to je u redu, a ako Srbi imaju drugačiji pogled na stvar, e onda će to izazvati promene na Balakanu. Koje promene? Gde će ih izazvati? Da neće Albanci otcepiti pola Crne Gore? Pa, neće CG je članica NATO, to na njih neće uticati. I Makedonci su saveznici. Dakle, neće nikome biti ništa, samo vi nas ostavite da sačuvamo i spasemo svoj narod - kaže Vulin, dodajući da je Aleksandar Vučić uradio nešto za šta je potrebna ogromna ljudska i politička hrabrost i što je jako teško.

Govoreći o napadima na pokojnog predsednika Zorana Đinđića kada je želeo da reši pitanje Kosova, Vulin kaže da svako ko uradi dobro za Srbe biće napadan i da im je strah uvek da će Kosovo prestati da bude nezavisno, celovito.

- Žele celovito, nezavisno Kosovo po svaku cenu. Da se ne dozvoli podela, da se ne dozvoli da Srbi žive pod zakonima Srbije - kaže Vulin.

Kada je reč o navodima da je pre nekoliko dana kod vojnog poligona u Nikincima šetao pripadnik albanske službe "ŠIK", Vulin kaže da je postojao veliki broj pokušaja upada u vojni prostor, ali da nikada nije bilo snažnije sinergije svih domaćih službi na zaštiti i odbrani našeg sistema, tako da je svaki upad sprečen.

- Neka pokušavaju, na nama je da zaštitimo naš prostor - kaže Vulin.

Govoreći o poseti Belorusiji, Vulin kaže da je reč o prijateljskoj zemlji koja ima principijelan stav o Kosovu. Iz vojnotehničkog sporazuma sa ovom zemljom, za Srbiju su obezbeđeni MiG-ovi.

- Dobili smo četiri MiG-29, na čijem remontovanju se radi. Razgovarao sam i sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom, koji je takođe prijatelj Srbije. Razgovarali smo o nabavci četiri helikoptera Mi-35 i još tri helikoptera Mi-17. To su oni koje nazivaju "leteći tenkovi", "đavolje kočije", izuzetni su i promeniće sliku naše vojske. Sve ide po planu i kako je dogovoreno - kaže ministar.

Kada je reč o skupu u Vojnotehničkom institutu, istaknuto je da vojska dobija podršku predsednika i cele srpske politike. Nabavka ovolikog naoružanja i najsavremenijih sistema nije se desila od 1987. godine.

- Vidite koliko je vremena trebalo da se pojavi neko kao Aleksandar Vučić, ko se razume u vojsku. Juče je predsednik podelio dobre vesti, primili smo 48 inženjera što se nije desilo decenijama unazad, a obezbeđene su i odgovarajuće stimulacije kako bi ostali da rade u VTI. Dosad su samo odlazili, ova ustanova bila je pred gašenjem. Ulaganja se vide i osećaju u vojsci. Ulaže se u naoružanje i opremu, ali i u ljude - kaže ministar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vase

pre 5 godina

Jedina politika koju vodi opozicija je politika mrznje prema Vucicu. Nemaju nikakav drugaciji program.

Sara

pre 5 godina

Oni ne vide dalje od nosa i da svojim bezobrazlukom škode Srbiji i srpskom narodu.

Neša

pre 5 godina

Samo traže razlog za slavlje umesto da se bore za državu.

mala

pre 5 godina

Opozicija nije prebolela ubedljivu pobedu Vucica, a mislim da nikada nece.

Mica

pre 5 godina

Zavist i mrznja idu jedno sa drugim, ali su najveci neprijatelji, predsedniku, drzavi , gradjanima. Opozicjo sve se vraca sve dodje na naplatu kao bumerang, dostigli ste dno dna.

Ana

pre 5 godina

Glavna tacka u programu opozicije je mrznja prema Vucicu. Opozicija je pravo zlo.

Masa

pre 5 godina

Psi samo laju,pa tako i Bosko Obradovic! Ne obaziremo se na njegovu nemoc i jad!

Sanja

pre 5 godina

Jedina tacka u programu opozicije je kako na sraman nacin napadati Vucica i doci na vlast

Miki

pre 5 godina

....ne treba o oppziciji toliko pricati i pisati i tako im davati na znacaju ! To je bezvredna saka jada koje narod nikada nece izabrati na vlast....osetili smo mi njihovo vladanje jako dobro, nezaboravno. Ne mogu da shvatim a koliko vidim oko sebe protiv Vucica su oni koji jako dobro zive, imaju po nekoliko stanova, izdaju ih a drzavi ne placaju porez, koji imaju dobre plate i penzije. ( Poso vlasnici stanova izdaju a ne placaju porez, zasto drzava ne posalje Upravnicima pismeni zahtev da pismeno odgovore, koji clanovi stambene zajednice izdaju srltanove, ne placaju porez....na takav lak nacin drzava moze doci do informacije jr svaki Upravnik to zna. Zakupodavci su i po sadasnjem Zakonu duzni da prijave ali posto oni nece a drzava tu gubi enormno veliku sumu novca )

Sonja

pre 5 godina

Mrznja je nesto uzasno, a vlast bivsa je itekako gaji.

Daja

pre 5 godina

Narod je prepoznao kvalitete i vrednosti, a mrznja je znak ogromne zavisti bivse vlasti.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija