• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. VASKOVIĆ - D. KLJAJIĆ

15.08.2018

19:50

ANGELA MERKEL ZAKOPALA SRBIJU: Priznajte Kosovo, granice ostaju! Stručna javnost IPAK NIJE IZNENAĐENA STAVOM BERLINA!

Politika

ANGELA MERKEL ZAKOPALA SRBIJU: Priznajte Kosovo, granice ostaju! Stručna javnost IPAK NIJE IZNENAĐENA STAVOM BERLINA!

Podeli vest

Nemačka kancelarka izjavila da nema promena granica na Balkanu, čime je mogućnost razgraničenja sa Albancima u pokrajini svela na minimum

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavom da nema promena granica na Balkanu potkopala je Srbiju i na minimum svela mogućnost razgraničenja sa Albancima na Kosovu, smatraju stručnjaci.

Informerovi sagovornici, vrsne diplomate i spoljnopolitički analitičari, ističu da ovo nedvosmisleno dokazuje da EU želi da oslabi Srbiju i natera je da prizna lažnu državu Kosovo. Prema njihovom mišljenju, Beograd mora da nastavi svoju političku i diplomatsku borbu za južnu pokrajinu, ali je prostor za manevar sada znatno sužen. Ovo, smatraju naši sagovornici, predstavlja i dodatni pritisak na preostalih pet članica EU koje nisu priznale Kosovo da to učine!

Hoće poslušnost

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović ističe da je

Mali član Evropske unije

Smanjena i oslabljena bombardovanjem, sankcijama i pritiscima, Srbija treba da postane mali i potpuno neškodljiv član Evropske unije

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije

za Nemačku značajno da Srbija bude teritorijalno i etnički sužena.

- Nemci nikada nisu favorizovali jačanje Srbije i njeno širenje na lokalne prostore. Podržaće nas pri ulasku u EU, ali bez Kosova. Smanjena i oslabljena bombardovanjem, sankcijama i stalnim pritiscima, od Srbije se očekuje da postane mali i potpuno neškodljiv član Evropske unije. Jednostavno, oni hoće da budemo poslušni, da prihvatimo poraz i priznamo Kosovo - podvlači Jovanović.

Slično misli i Živadin Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova, koji kaže da je nemačka politika gotovo uvek na strani srpskih neprijatelja.

- Merkelova nastavlja sa slabljenjem Srbije i pomaganjem njenih protivnika. Nemci su imali ključnu ulogu u razbijanju SFRJ i SRJ, a sada im je Srbija na nišanu. Treba braniti Srbiju, a ne samo Kosovo. Sledeće godine su izbori u Evropskoj uniji, a u Briselu je ekipa koja odlazi u istoriju. Treba sačekati novu postavu u Briselu kako bismo pregovarali i došli do rešenja koje je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Moramo da se branimo, nismo tu samo da se prilagođavamo drugima - apeluje Jovanović.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da Nemačka želi da Beograd tretira Kosovo kao nezavisnu državu, ali bez formalnog priznanja.

Dačić: Korekcija granica nema jer nemamo granicu s Kosovom

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je saglasan sa stavom Merkelove da nema promene granica na Balkanu jer Srbija nema granicu sa Kosovom.

- Mi granicu sa Kosovom nikada nismo imali! Razumem da neko ko nije priznao nezavisnost Kosova to kaže. Ali neko ko jeste priznao Kosovo, pa sada govori da nema promene granica, na to se ne treba osvrtati - podvlači Dačić. 

- Nemačka misli da Srbija treba da potpiše pravno obavezujući sporazum. Ona je ključna država Evropske unije i ovaj stav pokazuje koliko je teška i delikatna pozicija Srbije i Vučića, posebno u svetlu činjenice da Vučić ne odustaje od evrointegracija. S obzirom na ovakav nemački stav, svaki dobitak nakon korekcija granica predstavlja optimalno rešenje u postojećim okolnostima - poručuje Stanković.

Ozbiljno upozorenje

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je ovo odgovor na informacije o mogućem razgraničenju s Albancima.

- Politički motiv Nemačke je vidljiv jer su dosta uložili u "berlinski proces", finansiranje privrednih komora i strategiju da se Srbija učlani u Evropsku uniju do 2025. godine. Upozorenje Nemačke da ideje podele Kosova ili razgraničenja s Albancima neće imati podršku treba shvatiti ozbiljno - zaključuje Janjić.

TRAŽE NAM DA PRIZNAMO KOSOVO, ONDA DA UĐEMO I U NATO: Beograd nema alternativu, MORA DA KAŽE NE!

VUČIĆ: ČESTITAM OPOZICIJI ŠTO SU SE IZBORILI ZA NEZAVISNO KOSOVO, a ja sam kriv što sam se drznuo da se borim za Srbiju!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Miso

pre 5 godina

Jako je tesko preboliti poraz dva svetska rata,samo pametno niko vise pa ni Nemci nisu vise tolika sila da se samo oni pitaju,a vrlo brzo ce i oni biti manjina u sopstvenoj drzavi

Amater

pre 5 godina

GLAVNI PO TOM PITANJU SU RUSIJA,KINA I AMERIKA A NEMACKA MOZE SAMO DA KLIMA GLAVOM JER ONI JOS DUGUJU SRBIJI OD DRUGOG SVETSKOG RATA.

Miki

pre 5 godina

....to je ta nasa "prijateljica"! Nikada Angela, nemilosrdna zeno....nema, Neci su Nemci, uvek protiv Srba, nastavljaju Hitlerov put ! Sramno !

Ana

pre 5 godina

Merkel je Srbiju odavno zakopala,ali najviše smo se zakopali mi sami.Vreme je da se iščupamo iz sopstvenih zabluda.

Tess

pre 5 godina

Nece nam nemci prekrajati granice! Imamo mi sposobne lidere da se izbore sa ovim problemom.

Prle

pre 5 godina

Dusane Janjicu kazes, citiram: Politički motiv Nemačke je vidljiv jer su dosta uložili u "berlinski proces", finansiranje privrednih komora i strategiju da se Srbija učlani u Evropsku uniju do 2025. godine. Zar posle svega , treba da verujemo u to ???? Lazu svi, samo da ostvare svoje interese, pa i "velika kancelarka" , koju nas postovani predsednik obozava !!!! Podrzavam i uvek cu podrzavati, naseg pravog i nadasve postenog predsednika Vucica, ali ga ne razumem zasto toliko "gotivi" Merkelovu, jer nam ona nece pomoci, siguran sam a i mnogi u Srbiji.

ana

pre 5 godina

Srbija sada ima vlast koja će se izboriti za što bolju situaciju, bez obzira koliko je budu uslovljavali.

Lala

pre 5 godina

Jeste nas Merkelova oslabila ali ja ipak verujem da ćemo izaći kao pobednici iz ove situacije i dobiti sve ono što je u interesu našeg naroda na Kosovu.

Dex

pre 5 godina

Ovim što je rekla Angela Merkel se jasno stavila na stranu Albanaca i sigurno je da se mi moramo boriti protiv toga.

petrovgrad

pre 5 godina

Од независног Косова нема ништа, то је пропаганда.

Jelena

pre 5 godina

Nemacka se najmanje pita oko KiM, jer je i ona mala zemlja u odnosu na svetske sile,tako da Merkelova moze da ima svoje misljenje,ali ce na tome samo i ostati.

Miki

pre 5 godina

Jrl to onaj ! Ona nasa velika prijateljica u koju se vucko kleo sve ove godine ? Koji to prijatelj iz inostranstvy u koga se kune nasa vlada stoji uz Srbiju

Anabell

pre 5 godina

Srbija nece priznati KIM.To je stav Srbje,i jod odavno je receno Merkelovoj da cemo se boriti za nasu teritoriju.

Kata

pre 5 godina

Sramno je to sto je Merkelova ucinila, ali nisu glavne sile koje se pitaju za ovakve stvari. Kada nas izda Amerika, Kina, Rusija onda smo gotovi, tako da i bez Nemacke za nas i dalje ima nade, a Merkelova polako ali sigurno kvari odnos sa vucicem koji ce je u buducnosti skupo kostati!

Maja

pre 5 godina

Sta ona misli, da moze da odlucuje o nasim životima? Strasno! Oduvek nas je mrzela!

Maki

pre 5 godina

Njen stav znamo odavno, ali ne znam samo sta se ona mesa u nase odnose!

Hoho

pre 5 godina

Okrenuti se RUSIJI eu i ovako propala.Odustati od eu prilagoditi zakone i standarde njima i okrenu ti se istoku.

Lena

pre 5 godina

Nemacka ima svoj stav po pitanju Kosova sto je za ocekivati

petarleskovac

pre 5 godina

Meni nije jasno kako moze da se pita jedna drzava koja je u drugom sv ratu napravila toliki genocid nad Srpskim narodom

Miroslav

pre 5 godina

Pitam gospodju kao moju vrsnjakinu koliko su cekali ujedinjenje nacisticke Nemacke. Od podizanja Berlinskog zida 28g pa godpodjo jos malo pa da i mi vratimo svoje a Vi cete po pravdi boga i iszorihe da fobihete po nosu kako je i red naravno i vasa braca smradovi Britanci. Hajl frau Angela Deuschland caput.

pokahontas

pre 5 godina

Bez obzira na sve odluke Zapada, Srbija će i dalje da se bori za svoja prava i svoju državu, bar dok je Vučić predvodi.

Uki

pre 5 godina

Nista novo, sve ove godine Angela je zastupala istovetan stav.

Gaga

pre 5 godina

Od Angele nismo mogli nista drugo ni ocekivati.

Mirko

pre 5 godina

Pokusavale su švabe i ranije da Srbiju poraze i da porobe ali nisu uspeli, pa nece ni sada. Kao sto rece Njegos pre mnogo godina: orah begu vocka cudnovatna,ne slomi ga a zube pilomi“

Zlata

pre 5 godina

Nista me tu nije iznenadilo.Merkelova igra po diktatu Amerike,jer je pod americkom jurizdikcijom od 1945 god tj.od zavrsetka Drugog svetskog rata !

Miloš Kosorić

pre 5 godina

Merkelova nije ništa novo rekla kada je u pitanju KiM.Ona ne menja svoj stav još od 2008. godine kada je Nemačka priznala nezavisnost KiM.

Bojan

pre 5 godina

Neko od nje ocekivao drugacije.Tako bi priznala Nemacka svoju gresku.Al mislim ako se usaglase dve vlade,dace i Nemacka prihvatiti.Jer onda ide dogovorili su se oni,mi postujemo zbog mira i bezbednosti.

miki

pre 5 godina

..to je ta nasa "prijateljica"! Nikada Angela, nemilosrdna zeno....nema, Neci su Nemci, uvek protiv Srba, nastavljaju Hitlerov put ! Sramno !

pomorandza

pre 5 godina

Sa takvim stavom Angele Merkel prostora za manevar svakako nema! Ne znam kako se onda očekuje od Predsednika da išta uradi! Ako uspe u svojim namerama, onda je zaista neprikosnoven! Ali narod mu je dao punu podršku i verujem da će dati sve od sebe da nas ne izneveri!

Roki

pre 5 godina

Sada vodja neka opet trci kod Merkelove i prica kako je ona istinski prijatelj Srbije.Izbeglice gde god da se nadju treba terati iz Srbije neka idu u Nemacku i neka ih bude kao u Francuskoj!!!!!!Samo mi nije jasno da su srbi krenuli posle oluje na zapad koliko bi ih bilo pobijeno?????

Krckey

pre 5 godina

Samo mudro i diplomatski... i Nemci ce morati da prihvate kompromisno resenje kada se za njega izborimo mirnim putem...

Acko

pre 5 godina

Otici ces i ti u penziju, cekacemo, nije problem.

Maja

pre 5 godina

Moze Angela da prica sta hoce, Kosovo ce uvek biti deo Srbije!

SS

pre 5 godina

Koliko smo mi lud,naivan,zaslepljen narod,pogotovo političari.Zar ste stvarno smatrali nacinemce i Merkelovu za prijatelje Srbije.Gospodine Vučiću,istoriju poznaješ,ali ljude ne naročito germane koji mrze Srbe od 1914 pogotovo.Zar od njih očekuješ pomoć,dobićeš samo uži GETO Srbije,što se tiče njih.A vi sad razmislite gde smo.

SS

pre 5 godina

Pogledajte joj samo facu,taj naci izraz lica,pravi potomak nekog naciste.Pa ubeđujte narod da su germani prijatelji Srbije,što sad dokazuju.

zvonko

pre 5 godina

zna ona da je kosovo srbija i kad tad ce biti tako.

Nikola

pre 5 godina

Nemačka je odmah iznela svoj stav i svi su znali da oni odluku neće promeniti, i zato ta odluka nikoga nije iznenadila.

Nemanja

pre 5 godina

Jasno je da je Angela Merkel pod velikim uticajem Amerike i da se njeni stavovi po pitanju KiM nece ni malo promeniti .

Sara

pre 5 godina

Nemačka dosledno želi da uništi Srbiju. Kosovo je samo etapa u tom procesu. Dva svetska rata su bila isuviše teška. Nikada nam ne mogu biti prijatelji.

Jana

pre 5 godina

Ovakav stav nije neka novost, Merkelova ima takav stav od pocetka problema.

Katrin

pre 5 godina

Merkelova odigrala odličnu predstavu, mnogo nas je razočarala a pružili smo ruku Nemačkoj i pošli putem da zaboravimo sve što su nam Nemci radili kroz istoriju. I dalje isti narod bez obraza i savesti.

Marko

pre 5 godina

Predsednik Tramp će iz inata da drži našu stranu, da konačno i sa Amerikom uspostavimo prijateljske odnose. Neće dozvoloti da to pokvari Merkelova. Molim vas da objavljujete sve komentare ili ne morate ni jedan. Kako to da neki imaju privilegiju, a drugi kao da ne postoje.

Lela

pre 5 godina

Bez obzira na izjave g-dje Merkel, Srbija ima sposobnu i odlucnu vlast koja ce se izboriti za najbolje moguce resenje.

Skretnicar

pre 5 godina

Nema razgranicenja a sta je sa ZSO ? Trazis vise dobijes manje ZSO. Druga mnogo vaznija stvar, u EU nikada nece biti ni jedna zemlja koja je muslimanska, to je i razlog zasto nema Turske u EU. Treci razlog za stav Nemacke je uslovljena time da je mocna nemacka kompanija RW uzela Kosovski sistem pod svoje fali joj Gazivode i Valac, korekcijom to prelazi u Srpske ruke !!

Milos

pre 5 godina

Merkelova mars bre u persun i ti i oni kojima znaci tvoje misljenje!!!

ekonomist

pre 5 godina

Dovrsavaju ono sto nisu ratom postigli.Oduvek su nam bili neprijatelji,nikada prijatelji.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija