• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

18.08.2018

16:37

TRAMP UZ SRBIJU, MOŽE PODELA KOSOVA: Sada je potvrđeno, Vašington konačno prelomio!

Politika

TRAMP UZ SRBIJU, MOŽE PODELA KOSOVA: Sada je potvrđeno, Vašington konačno prelomio!

Podeli vest

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp konačno je prelomio da stane uz Srbiju i podrži eventualno razgraničenje s Albancima sa Kosova i Metohije

Ambasada SAD u Prištini zvanično je saopštila da i naša država u dijalogu sa Prištinom može imati "neograničenu slobodu" da odlučuje o svojoj sudbini, osim u slučaju rata. Stav američke administracije glasi da Beograd i Priština treba da postignu sporazum koji je održiv, stabilan i ne stvara nestabilnost u regionu. Stručnjaci, sagovornici Informera, ocenjuju da je Bela kuća odustala od bezrezervne podrške Albancima i zauzela mnogo "mekši" stav prema Beogradu.

PUTIN PRELOMIO, SRBIJI SEVER KIM I SRPSKA, Hrvatima Herceg-Bosna, tu je mini država za Bošnjake, ovo su nove granice na Balkanu?!

Samo mudro!

Srbi na Kosovu dali su poverenje Vučiću, koji ništa ne radi dok se ne konsultuje sa njima. Kad u septembru dođe na Kosovo, izneće stav. Srbi imaju priliku da nešto dobiju, a kvazipolitičari pokazuju svoje pravo lice, ističe Goran Rakić iz Srpske liste.

Neka se dogovore

Prištinski mediji prenose da se američka ambasada u Prištini prvi put oglasila povodom sve češćeg pominjanja ideje o korekciji granica i da nijednom rečju nije rekla da je protiv moguće podele pokrajine.

"Beograd i Priština treba da naprave stabilan dogovor i da ne stvaraju tenzije na Balkanu, odnosno da postignu sporazum koji je održiv, stabilan i ne stvara nestabilnost u bilo kojoj zemlji u regionu. Osim da ne ostavi prostor da planovi o kojima govore Hašim Tači, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić dovedu do destabilizacije, strane u dijalogu će imati neograničenu slobodu da odluče o sudbini svojih država. Pažljivo i ozbiljno ćemo posmatrati ono o čemu će se strane saglasiti. Pustićemo strane da se dogovore, ali o konačnom sporazumu Beograda i Prištine tek ćemo da se izjasnimo", piše u saopštenju Ambasade SAD u Prištini, prenosi "Gazeta ekspres".

SRUŠEN MIT O GENOCIDU U SREBRENICI, SADA I ZVANIČNO: Vlada RS stavila van snage izveštaj Komisije o Srebrenici, VREME JE ZA ISTINU!

I dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorava da na Kosovu imamo samo ljude, što dogovor s Albancima može da promeni (vidite tekst sa strane), politikolog Jelena Vukoičić kaže da je ovo dobra vest.

(VIDEO) LJAJIĆ O KIM: Zamrznuti konflikt bi nas preskupo koštao!

- Već postoje ozbiljne indicije da je Vašington spreman na izvesnu korekciju svog ranije "tvrdog" stava o kosovskom pitanju kao zatvorenom i stavljenom ad akta. U tom kontekstu treba posmatrati i sukobe na političkoj sceni kosovskih Albanaca, koji u poslednje vreme pokazuju pojačanu nervozu i nepoverenje prema Hašimu Tačiju. U svakom slučaju, ono što se sada dešava je prva naznaka promene odnosa SAD prema Kosovu nakon godina pat pozicije u kojoj je Srbija praktično već proglašena apsolutnim gubitnikom briselskih pregovora - podvlači Vukoičićeva.

Značajan zaokret

Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije za KiM, ističe da je ovo značajan zaokret prema Srbiji.

SAD se ne mogu Zaobići

Amerika pokazuje da je nezaobilazan činilac u rešavanju kosovskog problema, bez čije saglasnosti neće biti verifikovano bilo kakvo rešenje, smatra Milovan Drecun, šef Odbora za KIM.

- Proteklih godina je omiljena mantra diplomata u Prištini bila da je Kosovo nezavisno i da Beograd nema druge nego da prihvati realnost. Ova ne tako mala promena diplomatskog stava SAD svedoči da i u Prištini duvaju neki novi vetrovi i da bi bilo razumno iskoristiti priliku da se možda izborimo za nešto više od "prihvatanja realnosti". Mnogi će verovatno imati različito mišljenje o tome šta ova suštinska promena tona znači, a ja mislim da bi to mogao biti tračak nade za Srbiju i Srbe na Kosovu da bi vodeća svetska sila sutra mogla imati malo više razumevanja za naše interese nego što ih je imala juče - zaključuje Kozarev.

NOŽ U LEĐA! Marković: Slažem se sa Merkelovom, granice na Balkanu ostaju

Vlada Crne Gore objavila je da su se premijer Duško Marković i nemačka kancelarka Angela Merkel saglasili da nema promena granica na Balkanu. Markoviću je ovo bila prva zvanična poseta Nemačkoj. Inače, Crna Gora je zajedno sa Makedonijom bila među prvim državama koja je priznala lažnu državu Kosovo.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rs

pre 5 godina

Podrška u svemu sem Rata???Znaju Ameri da bi za 48 h Kosovo bilo čisto opet Srpsko!

Milanko Vitomir

pre 5 godina

Rs:Kome je do rata, rat mu bio u sopstvenoj kući.Narod želi da živi u miru i blagostanju.

Aleksandar

pre 5 godina

Naročito u blagostanju!Zlatno doba došlo a mi sad da ratujemo? Pa nismo glupi ko naši dedovi i pradedovi da ginu za svoju zemlju. Što se više Albanci približe više će vredeti m2 na jugu a bogami i m2 u Beogradu...

bubasvaba

pre 5 godina

E glupi crnogorci kad ovi sa zapada prdnu oni svi u glas onako grlato MOLIM STA TREBA ??? nemaju pojma da se danas MERKELOVA sastaje sa PUTINOM i prima instrukcije sta ce da radi jer se zna ko kosi ko vodu nosi a glupi crnogorci se zalicu ko zdrebe pred rudu . Tako se zalete i ERDOGAN pa ode u MOSKVU da moli jer je video sta je uradio.

Mrgud strasni

pre 5 godina

Meni se cini da je neko drugi ovde i glup i pijan...

vasa

pre 5 godina

Za tebe je i Dacic mala beba. Samo da te primete iz MSP

slađa

pre 5 godina

Ovo je šansa koju treba pametno iskoristiti. Zbog Srba na KiM i države Srbije. Ali i trajnog mira u regionu. Verujem da će Vučić u razgovoru sa Srbima na KiM i nakon uvida u sve predloge koji su mu tokom unutrašnjeg dijaloga upućeni, moći da iznedri predlog dovoljno realističan i prihvatljiv za sve.

Jana

pre 5 godina

Ma ljudi,kosovo ide ka podeli.I to je za ans veliki uspeh.Zahvaljujuci borbi i hrabrosti naseg predsednika.Treba nam jedinstvo,da svet vidi da mi jednom mozemo biti slozni,da odbranimo nacionalni interes.

Mirko

pre 5 godina

Nije bilo lako da se izborimo za ovu poziciju, trebale su nam godine i pravi covek na celu drzave.

deda Raša

pre 5 godina

Pa fasisti procenili da i ako se podeli KIM ne ugrozava njihove interese, a lakse im je samo sa Siptarima manipulisati. Ne delite KIM sa neprijateljima, docice i nasih 5 minuta ako se nista ne potpise. Ako potpisete, KIM niste dali Siptarima, dali ste je NATO okupatoru. Poslusajte savet kineskog ambasadora, cekajte, kao i Kina z Tajvan.

Bojan

pre 5 godina

Oce,doci ce,al malo sutra,deca u albaniji znaju da koriste oruzje bolje nego odrasli u Srbiji,ne pravi se mnogo pametan.Tramp nam je dao priliku,bolju dobiti neces.Mozda ti se vise svidela Klintonova ideja.Ako ti se ratuje za Kosovo idi ratuj,znam samo da takvi kao ti kad pocne rat ili su kod tetke u nemackoj ili se prave ludi,gluvi,slepi....

Vojvodina

pre 5 godina

Konacno i Ameri uvideli da je nemoguc suzivot na Kosovu. Razgranicimo se i daleko im lepa kuca.

Tijana

pre 5 godina

Srbija dobila podrsku i Putina i Trampa za ideju razgranicenja koja je u interesu srpske strane.

Jana

pre 5 godina

Podrška za studiju, i razgraničenje, krajnje je vreme da se problem Kosova, za koje odlazi veći deo budžeta, bude trajno rešen a ne da se "gura pod tepih" kao do sada, da se pravimo da ga nema i da njegovo rešavanje prolongiramo da ga repavaju narednie generacije. Konačno je neko našao snage da de upusti u rešavanje, i treba da se svi ujedinimo i stanemo iza toga.

Marko

pre 5 godina

Sa Zapada duvaju neki novi vetrovi koji donose vise razumevanja za nase interese na KiM.

Nenad Stanimirović

pre 5 godina

Trampov predlog da se podeli KiM je naša velika mogućnost koju treba da ugrabimo.

marija

pre 5 godina

Nije bilo lako izboriti se za ovu poziciju, ali sa pravim covekom na celu drzave sve je moguce, pa i resenje za najteze situacije.

Marko

pre 5 godina

Onda mozemo da se nadamo konacnom resenju problema sa KiM.

Miki

pre 5 godina

Samo ako isto vazi i za Republiku Srpsku, ne moze samo Srbija da se rasparcava

una

pre 5 godina

Razgranicenje je pravo resenje, zato Vucic ima podrsku svih nas!

Bojan

pre 5 godina

Ovo sve pokazuje,koliko Vucic pametnom politikom vodi Srbiju,pravim putem.Uspeo je da zaokreene poziciju Srbije.Mi svi treba da gledamo interes gradjana nasih na KiM.kad vec Amerika daje signale,za podelu,treba da prihvatimo i podrzimo predsednika,druge prilike neece biti.Jer ni Amerika nece drugi slucaj Krima.

Anabell

pre 5 godina

Znacajno je sto Srbija ima podrsku Trampa.Verujem da cemo resiti probleme KIM.

simasipa

pre 5 godina

Zajebali se šiptari, Tramp ima pare i nije alav kao Klinton i pogana njegova ekipa. Najveći problem je što Trampa ne mogu potkupiti i to je njihov kraj.

KOCTA

pre 5 godina

Ма нека он дели Тексас са Мексиканцима а нека нама остави наш КОСМЕТ

Vera M

pre 5 godina

Srbija ide na bolje. Svakoga dana, bez obzira na unutrašnje i spoljne sabotere.

Goga

pre 5 godina

Mislim da Kosovo vise nije prioritet Amerike,te da ce Vucic maksimalno to iskoristiti za nas.

Milica

pre 5 godina

Ubedjena sam da ce nakon sastanka Vucica i Trampa, SAD podrzati Srbiju!

Milica

pre 5 godina

Ubedjena sam da ce nakon sastanka Vucica i Trampa, SAD podrzati Srbiju!

Djurdja

pre 5 godina

Vazno je imati uz sebe najvaznije politicke aktere na medjunarodnoj sceni.

Dragan R

pre 5 godina

Red je i da SAD prelome a ne samo da izazivaju konflikte pomoću svojih marioneta. Svesni su da Srbija nije više talac klimača glavom.

Nata

pre 5 godina

Nadam se da ce SAD i u buduce imati vise razumevanja za nase interese na KiM.

Olja

pre 5 godina

Valjda ce " novi vetrovi koji duvaju" duvati u korist naseg naroda.

Jana

pre 5 godina

Svakako dobro je sto SAD je na neki nacin promenio politiku prema Pristini.

Fudbaler

pre 5 godina

KiM ostaje u sastavu Srbije,i zaista je potrebno da građani žive bolje. SAD zaista treba da razmisle i da nateraju albance da se formira ZSO.

5 NDH IGRAČA IDOLI TUĐMANOVIH

pre 5 godina

ŠTO BI REKO PAJA TROŠAK TI MENI POKLANJAŠ MOJE …

Trifko ravnogorac

pre 5 godina

Драги наш председниче, не брини. Све од Јариња, па до Равне горе, свуд су страже ђенерала Драже.

Mrkan

pre 5 godina

Zar ne treba da se borimo za celo Kosovo i Metohiju?A?

maki

pre 5 godina

Amerika je ta koja ima najveci uticaj na Pristinu i SAD ce se pitati kako da se resi pitanje KiM. Ukoliko su se dozvali pameti i pocnu da uvazavaju i nase misljenje, to je dobro. Mada ja ne verujem Beloj kuci. Oni odluke menjaju, iznenadjujucom brzinom.

Pjer

pre 5 godina

Šta li će sada opozicija ,kada i SAD podržavaju podelu i konačnu bezbednost za SRbe ,koji će biti ,najveći deo,u granicama svoje zemlje !!!

Obrad Savčić

pre 5 godina

Ne treba se previše radovati. Neće Amerika tako lako promeniti svoju politiku. Oni su stvorili Kosovo i dalje će oni se zalagati da Srbija prizna njegovu nezavisnost.

Dragojlo levcanin

pre 5 godina

Kakva bre podela, ruke vam se osusile da Bog da!

Krckey

pre 5 godina

Samo dobrosusedskim odnosima, diplomatski i uz podrsku velikih svetskih sila mocicemo da resimo pitanje KiM na napovoljniji nacin

Milan

pre 5 godina

Da sacekamo mi jos malo ... pa, kada se njihov stav po pitanju rata promeni, da nasa vojska lepo udje na Kosovo (gde bi inace i trebala da bude), i povrati ga zauvek.

Alhemičar

pre 5 godina

Албанци са Косова зато и показују све већу нервозу , јер САД полако се окреће ка Србији а, њима показује леђа.

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Наша држава узима све бољу позицију око питања Косова и Метохије ,. утицај шиптара сваким даном све више слаби.

loki

pre 5 godina

Zahvaljujući diplomatskim aktivnostima Aleksandra Vučića i Ivice Dačića, došli smo u poziciju, da je SAD olabavila kaiš i da Srbija ima veće šanse da nešto pozitivno uradi.

Zvezdan

pre 5 godina

Ja mislim da treba šiptare proterati odakle su došli zadnjih 100godina. Nas terali, ubijali, pljačkali, klali, silovali, otimsli... a sad mi tražimo razgraničenje... Nisam za rat, ali šta je dosta, dosta je...

aca

pre 5 godina

Tramp konačno je prelomio da stane uz Srbiju i podrži eventualno razgraničenje s Albancima sa Kosova i Metohije

Veljko

pre 5 godina

Beograd i Priština treba da postignu sporazum koji je održiv, stabilan i ne stvara nestabilnost u regionu. Bela kuća odustala je od bezrezervne podrške Albancima i zauzela mnogo mekši stav prema Beogradu.

Saska

pre 5 godina

Već postoje ozbiljne indicije da je Vašington spreman na izvesnu korekciju svog ranije tvrdog stava o kosovskom pitanju kao zatvorenom i stavljenom ad akta

Dosledan

pre 5 godina

Video i Tramp da vec19 godina nema konacnog resenja za Kosmet, pa podrzao razgranicenje. To i jeste jedina opcija. Ovaj zamrznuti konflikt steti samo Srbiji.

Sra

pre 5 godina

Pa podrška svemu osim ratu! Zašto ne ratu, jel znaju da smo tu pobedili i 99 i opet bi mogli!?

POLITIKA

pre 5 godina

Da li je ta podrška iskrena, ako znamo da EU, tu mislim na Merkelovu neslaže se sa Traumpom?

Jovana

pre 5 godina

Trampu nije za verovati ma koliko lepo zvučale njegove reći podrške. Nikada nije USA bila prijatelj maloj Srbiji. Setite se 95 i 99... niz se nastavlja..

Neo

pre 5 godina

Jedinstvena prilika posle mnogo godina, treba je iskoristiti! Svakako to nije "palo sa neba",veliki trud je uložen u popravljanju imidža Srbije u SAD i međunarodnoj zajednici uopšte,dobra i odmerena spoljna politika donosi nove povoljne vetrove..

Milan Savić

pre 5 godina

Promenu politike SAD-a prema KiM treba iskoristiti na pravi način.

Vlajs

pre 5 godina

Ko je za razgraničenje i faktičko priznavanje Kosova sa stolicom u UN mozak mu se razgranicio.

Miloš

pre 5 godina

Имамо прилику да већ једном ставимо тачку и кренемо даље.Мислим да је подела најбоље решење за све..ако ништа друго барем ћемо знати како се троши новац који се издваја из буџета за КиМ.Ово је историјска шанса и треба је искористити

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Medicinska sestra sa VMA pred sudom! Drama oko nasledstva Laneta Gutovića se nastavlja
Estrada

Medicinska sestra sa VMA pred sudom! Drama oko nasledstva Laneta Gutovića se nastavlja

Drama, nakon što je ćerka Laneta Gutovića, Milica, iznela niz zastrašujućih optužbi na račun medicinske sestre sa VMA, ne jenjava. Ona je na svom Fejsbuk profilu izjavila da je radnica sa VMA uz dvojicu nepoznatih muškaraca prevarom želela da liši nju i njenu sestru nasleđa svog oca. Nakon nekoliko dana kasnije stiglo je i zvanično obaveštenje ove ustanove, a sada je otkriveno da je izvesna sestra bila na sudu i dala izjavu povodom cele situacije.

14.03.2024

22:08

Srbija