• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik.

21.08.2018

12:08

AMERI OTELI GAZIVODE, VOJNICI SAD NE DAJU NIKOM DA PRIĐE: Vašington nešto OPASNO SMERA, Beograd mora da reaguje!

Politika

AMERI OTELI GAZIVODE, VOJNICI SAD NE DAJU NIKOM DA PRIĐE: Vašington nešto OPASNO SMERA, Beograd mora da reaguje!

Podeli vest

Jezero Gazivode se prostire na severu Kosova i Metohije, u opštini Zubin Potok. Svojim značajem prevazilazi prostor na kojem je izgrađeno, jer se vodom iz njega snabdeva stanovništvo blizu deset opština

Vlasti i u Beogradu i u Prištini, svaka iz svog ugla gledanja, ističu strateški značaj jezera, kako u ekonomskom, tako i u životnom i ekološkom smislu. Direktor "Ibra" Srđan Vulović ističe da plodove rada tog preduzeća ubira Priština.

Zastrašivanje

Nedavno je Gazivode osvanulo pod kontrolom američkih vojnih snaga na Kosovu, a američki vojnici se, prema informacijama kojima raspolažemo, i dalje mogu videti oko jezera, iako nisu tamo stacionirani.

Direktor Javnog preduzeća "Ibar" Srđan Vulović kaže za RTS da ih je poslednji put video juče.

- Svakodnevno obilaze postrojenja i objekte našeg preduzeća, ali u civilnim automobilima, umesto u džipovima - rekao je Vulović. 

Kako kaže, kada su početkom ovog meseca američki vojnici kontrolisali prilaze ovom jezeru, rečeno im je da se radi o redovnoj vojnoj vežbi.

- U petak uveče su zauzeli objekte hidroelektrane Gazivode, oko 22 časa. U subotu su nas na sastanku obavestili da je to redovna vojna vežba, planirana mesec dana ranije. Istog dana uveče napustili su objekat - naveo je Vulović.

Ističe da je jezero Gazivode strateški važno, te da misli da se tu nije radilo o vojnoj vežbi, već, kako kaže, "možda o zastrašivanju".

Jezero Gazivode se, navodi Vulović, prostire jednom trećinom „na užoj teritoriji Republike Srbije, a dvema trećinama na teritoriji opštine Zubin Potok".

Dugačko je 24 kilometra, površine 11 kilometara i zapremine od 380 do 420 miliona kubnih metara vode.

(VIDEO/FOTO) ŠOK U NATO, PUTIN DIGAO 1.077 AVIONA, 900 TENKOVA, 300 BRODOVA I 262.000 VOJNIKA! Nepregledne kolone na istoku Rusije!

Nivo jezera je 380 kubnih metara, a puni se sa teritorije Srbije, odnosno rekom Ibar, koja dolazi iz pravca Ribarića.

Strateški značaj

Ovo jezero je strateški važno iz više razloga, ističe Vulović.

- Termoelektrana u Obiliću ne može da radi, ne može da hladi svoja postrojenja bez vode sa Gazivoda. U sekundi se isporučuje 4,5 kubnih metara vode prema Prištini. Na godišnjem nivou je to oko 130 miliona kubnih metara vode. Druga važna uloga je proizvodnja električne energije, godišnje se proizvodi oko 100 gigavat sati. Zatim, vodosnabdevanje. Vodu sa Gazivoda pije oko 800.000 stanovnika Koosova - južna Kosovska Mitrovica, Srbica, Vučitrn, Obilić, Glogovac i u letnjim periodima Priština - rekao je Vulović. 

Sledi navodnjavanje poljoprivrednih površina u Dreničkom okrugu, odnosno opštinama centralnog Kosova.

Podseća da je uprava Gazivoda 1999. godine iz Prištine prebačena na sever.

USTAŠKA SMRDARIJA! Sramotan tekst o Jasenovcu: U LOGORU JE BILO ZABAVE, ovakva boleština može da izađe samo u Hrvatskoj!

- Posle ratnih dešavanja, 1999. godine središte se seli u Zubin potok i Vlada 2004. godine formira Javno preduzeće 'Ibar', koje gazduje velikom branom, jezerom, malom branom i malim jezerom, hidroeletranom i delom kanalnih sistema. Situacija na terenu je ovakva: Mi radimo, proizvodimo, a plodove našeg rada ubira južno preduzeće 'Ibar Lepenac' u Prištini, koje naplaćuje vodu i električnu energiju koju mi proizvodimo - rekao je Vulović.

Ističući da tu može ostati prihod od oko 10 miliona evra, direktor „Ibra" kaže da njima ostaje samo plata i finansiranje iz budšeta Republike Srbije.

ZAPAD SE PLAŠI DILA SRBA I ALBANACA: Srbija bi u tom slučaju bila premoćna i bila bi i RUSKO UPORIŠTE NA BALKANU!

Komentarišući to što četiri srpske opštine na severu Kosova imaju problem sa vodosnabdevanjem, Vulović kaže da je regionalni vodovod počeo da se radi pre nekoliko godina, a da je ostalo još 40 odsto da se završi.

Informer

- Nedostaje oko šest miliona evra. Prvobitni projekat je iznosio oko 11 miliona, ali nije se računalo na dodatne troškove koji su nastali potpisivanjem Briselskog sporazuma. Posle toga se pojavila stavka plaćanja PDV-a na teritoriji Kosova - rekao je Vulović.

Nada se da će u budućnosti Gazivode biti i turistički atraktivna destinacija - tamo već postoji nekoliko restorana, a ovih dana se završila i izgradnja prvog hotela, čije se otvaranje očekuje u septembru.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Drasko

pre 5 godina

Američke trupe su tu zbog mira i stabilnosti i nevidim razloga za brigu zbog prisustva američkih trupa, dok će status Gazivoda biti rešen nakon pregovora u Briselu.

Milo

pre 5 godina

Ma lažite i kmečite sada po medijima do mile volje ali Gazivode su u Republici Kosovo i samo ih čuva KAFOR da ih Srbi ne zauzmu sa nekakvom novom Balvan revolucijom tako da na kraju neće Srbi da dobiju baš NIŠTA ni Gazivode ni ZSO nego samo da priznaju realnost a to je ta da je na Kosovo 95%albanaca i to je sve njihova zemlja i

Jovan

pre 5 godina

Ako su oni tamo a verujem da jesu kasno je za sve nevidim način da će da nam vrate koliko nas vole samo lažu nas srbe zamajavaju .

Milan

pre 5 godina

Овај стратешки објекат је можда и најзначајнији на северу и интерес Србије је да наставља да управља њиме.

Milorad Culibrk

pre 5 godina

BALANSERO diplomatija ne vodi nicemu. ULTIMATUM. Posaljite Generala Delica da resi taj problem. Vreme trajanja njegove akcije sa, naravno uspesnim zavrsetkom iznosice 24 casa

ARiki

pre 5 godina

Šta reći, ameri po starom običaju hteli bi samo da kradu i otimaju jer oni ništa drugo neznaju da rade.

suzana

pre 5 godina

Pa šta je tu čudno, od nekoga ko podržava šiptare može se svašta i očekivati.

Marcco

pre 5 godina

Jel sam ja dobro pročitao da proizvode struju koju Priština prodaje a finansiraju se iz Srbije?

Slobodan

pre 5 godina

Napraviti novo jezero iznad Gazivoda u Srbiji i presušiti im to "njihovo jezero". Na mač se mačem uzvraća. Dokle ćemo više da dozvoljavamo da nas gaze?????!!!!!!

Fudbaler

pre 5 godina

САД мора да буде на страни народа и Србије, и треба да ради на томе да граде односе.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59