• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

23.08.2018

11:27

SRPSKO RUSKI DIL ĆE RAZBESNETI ZAPAD: Moskva će imati presudnu ulugu u rešavanju konačnog statusa Kosova i Metohije!

Politika

SRPSKO RUSKI DIL ĆE RAZBESNETI ZAPAD: Moskva će imati presudnu ulugu u rešavanju konačnog statusa Kosova i Metohije!

Podeli vest

Srbija neće ići ni u kakvo rešavanje konačnog statusa Kosova i Metohije bez podrške Rusije i konsultacija sa njenim najvišim zvaničnicima

Ovaj čvrst dogovor, čije su temelje postavili predsednici Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, tokom sastanka u Kremlju u osvit proslave Dana pobede, potvrđen je i u utorak i tokom sastanka šefova diplomatija dveju država u Sočiju.

Ljajić: sledeća runda ključna

Naredna runda dijaloga Beograda i Prištine je ključna faza. Posle sastanka predsednika Vučića i Tačija znaće se da li se ide u pravcu rešenja kosovskog pitanja - ocenio je u sredu potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.
On je za TV Prva rekao da je stanovište svih u Vladi da to pitanje treba da se reši i da su legitimne sve opcije koje ne zagovaraju sukobe, ratove, ili koje ne teže zamrznutom konfliktu.

Kako prenose Novosti Beograd će u narednim mesecima, koji se procenjuju kao ključni za budućnost južne pokrajine, imati punu podršku Kremlja za predloge koje bude izneo u pregovorima sa Prištinom. Takođe, ukoliko se neka od zapadnih sila bude konsultovala sa Rusijom oko razrešenja kosovskog čvora, a koje bi ponudio Beograd, Moskva će to podržati.

Ovi zaključci, koji proističu iz poslednjih razgovora srpskih i ruskih zvaničnika, naslanjaju se na ranije poruke koje su stizale iz Moskve povodom kosmetskog pitanja. Naime, još u decembru prošle godine, predsednik Vučić dobio je potvrdu svog ruskog kolege da je Rusija spremna da se uključi u dijalog Beograda i Prištine ako bude pokušaja da se proširi format pregovora i u njega se uključe SAD.

Takođe, u maju, prilikom narednog susreta dvojice šefova država, Vučić je Putinu rekao da je bez ruske saglasnosti u UN nemoguće dobiti rešenje. Tada je najavljeno i da će Rusija veoma aktivno pratiti razgovore o KiM, a posebno uticaj različitih međunarodnih faktora na to pitanje, kao i da će "pravovremeno reagovati".

Jedan od faktora zbog kojih bi pitanje KiM i posebno severa Kosova moglo da dobije na značaju u međunarodnim okvirima jeste mogućnost oživljavanja ideje "zelene transverzale".

Iako trenutno nije zvaničan projekat iza koga stoji neka određena država, ova ideja ima kapaciteta da "vaskrsne" u budućnosti na terenu, zbog čega se u srpskom državnom vrhu u okviru dijaloga o rešavanju kosovskog pitanja ističe i ova tema. Nju bi, kako se smatra, na umu trebalo da imaju i svetske prestonice, naročito one koje zaziru od širenja radikalnog islama poput Vašingtona i Pariza.

U tom svetlu trebalo bi i posmatrati strateški značaj severa Kosmeta sa četiri srpske opštine, koji je, kako je ovih dana istakao šef diplomatije Ivica Dačić, prepreka zatvaranju „zelene transverzale".

AMAN, HRVATI STIDITE LI SE VI IČEG! PONIŠTILI PRESUDE OSUĐENIM USTAŠAMA: Sudovi u 'lijepoj njihovoj' prekrajaju istoriju!

Koncepcija, koja znači teritorijalni kontinuitet područja naseljenih muslimanskim stanovništvom, kako nam objašnjava istoričar Nemanja Starović, komplementaran je sa projektom Velike Albanije. Zbog toga ne treba zanemariti povećani uticaj i veliko prisustvo različitih organizacija koje promovišu radikalni islamizam na prostoru KiM, Raške i Bosne i Hercegovine, a koje su finansirane od najradikalnijih džihadističkih organizacija sa Bliskog istoka.

Nedavno je predsednik Aleksandar Vučić upozoravao da kod dela Albanaca postoji potreba za formiranjem "zelene transverzale", na čijem putu je sever Kosova i da je reč o liniji na kojoj su uvek insistirali.

- Da bi se danas uspostavila "zelena transverzala", koja bi išla od Albanije, preko KiM i Raške, do Federacije BiH, prepreka su dva područja. Jedan obuhvata Novu Varoš, Priboj, Rudo, Čajniče i Foču, a drugi sever KiM. U tome je, između ostalog, strategijski značaj severa Kosmeta i sagovornicima u Beloj kući i u zapadnoj Evropi, pre svega u Parizu, koji u radikalnom islamizmu vide veliki problem, treba ukazivati na mogućnosti oživljavanja "zelene transverzale" - smatra Starović.

DAČIĆ: Bez Rusije Srbija ne bi mogla da odbrani svoje nacionalne interese

Prema rečima profesora Fakulteta političkih nauka Dragana Đukanovića, planovi o "zelenoj transverzali" bili su na snazi pre dve, tri decenije i podrazumevali su spajanje prostora od zapadne Makedonije, preko severa KiM i Sandžaka do BiH, ali danas, kada na severu Kosmeta 95 odsto stanovništva čine Srbi, kako smatra, te opasnosti nema.

Tanjug/fotomontaža

- Dugoročno gledano, ukoliko bi se na KiM zadržao status kvo, uz postojeće demografske tendencije, došlo bi do prekomponovanja etničke strukture pa bi taj projekat mogao da postane realan i sprovodiv na terenu - kaže Đukanović.

U SRBIJU USKORO STIŽE JEDNA OD NAJVEĆIH INVESTICIJA DO SADA: Kinezi ulažu 994 miliona dolara u fabriku guma kod Zrenjanina! Zaposliće u startu čak 1.500 ljudi!

On napominje da će se oko severa KiM lomiti koplja u briselskom dijalogu, jer mu i Beograd i Priština pridaju strateški značaj, prevashodno zbog hidropotencijala i značajnih nalazišta ruda koja se tamo nalaze.

Nije zvanična politika Turske

Projekat zelene transverzale" zadržao se do početka 20. veka u vidu najzapadnije etape osmanskog voza koji se protezao od Basre u Iraku do Bihaća u BiH, ali je izgubio na značaju uspostavljanjem turske republike - pojašnjava Starović.
- Ta ideja je opasna ukoliko iza nje stoji državni projekat, ali po odlasku Ahmeta Davutoglua sa vlasti u Turskoj, koji je bio glavni ideolog neoosmanizma, takva politika je napuštena, a aktuelnim zvaničnicima u Ankari ona nije u interesu jer bi destabilizovala region.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mihail

pre 5 godina

Izuzetno vazno da Rusija bude uz nas,uz odlicne odnose koje Srbija odrzava sa Ruskom Federacijom uspecemo zajedno u borbi za KiM.

Fudbaler

pre 5 godina

Rusija će se truditi da sačuva svoje interese na KiM. Srbija i Rusija treba da jačaju odnose i da građani KiM može da živu bolje. KiM treba da se reši kako politički tako i socijalnim programom.

Ppp

pre 5 godina

Izgradjen je dobar odnos izmedju Srbije i Rusije. Bas to prijateljstvo i ta podrsku su kljucni da se pitanje Kosova resi na miran nacin.

Jasna

pre 5 godina

Rusija je na strani pravde i poštenja. Rusija je na strani Srpskog naroda.

Vlada

pre 5 godina

Srbija neće ići ni u kakvo rešavanje konačnog statusa Kosova i Metohije bez podrške Rusije i konsultacija sa njenim najvišim zvaničnicima, kratko i jasno.

Nenad Stanimirović

pre 5 godina

Svi gledaju svoje interese pa i Srbija.

Darko

pre 5 godina

Uz podrsku Rusije mozemo mnogo vise da ostvarimo nego sami.

Nikola

pre 5 godina

Da nije bilo ruske pomoci do sada, Srbija ne bi bila rasparcana zemlja. Otisli bi jos mnogi delovi Srbije, pre svega Vojvodina i Raska oblast i deo juzne Srbije. Hvala im na podrci koju daju nasoj drzavi.

istina

pre 5 godina

Navedi primer sta je rusija pomogla osim sto je 99 pobegla sa kosova

Sneki

pre 5 godina

Velika podrška Rusije, jako je značajna kod pitanja Kosova i Metohije.

Milica

pre 5 godina

Rusi su nasa najsvetlija tacka. Hvala im puno. Ne kaze se za dzabe da su oni nasa braca.

Lara

pre 5 godina

Od Rusije ocekujemo besprekornu podrsku. Najveca sila na svetu koja ima uticaja svuda

Vladimir

pre 5 godina

Postovanje. Posto svi iznose svoja misljenja i stavove,to cu isto uraditi ovim putem.Kao ucesnik vojevanja na prostorima ex zemlje,imam pravo(osecam tako) da iznesem svoje vidjenje resavanja Srpskog pitanja,granica itd.Nama je oduzeto to pravo 1991 od zapada,a svim ostalim narodima je priznato.Sad je doslo vreme da mi trazimo to pravo od celog sveta,jer to je PRAVDA.1.Kosovo i Metohija.(Inace Kosovo je Srpska izvorna rec oznacava pticu Kos ili neku Kosinu)Siptari tu rec nemaju ili su je preuzeli od nas,sta god?To nemoze biti drzava sa tim nazivom.Predlazem podelu Kosova 50-50 sa tim da siptarski deo ima pravo da se pripoji sadasnjoj Albanskoj drzavu,sto bi mi isto priznali.2.Republika Srpska pripaja se Srbiji sa izlaskom na Jadransko more od Prevlake do Dubrovnika.To mora da se trazi od Hrvatske kao kompenzacija za zlocine u Krajini,jer to je PRAVDA.To je moj predlog mirnog i medjunarodno priznatog dogovora i garancija velikih sila za trajan mir.Bosancima(muslimanima) treba dati samostalnu drzavu bez Hrvata i Srba.Uz medjunarodne garancije R,Srbije,Hrvata i velikih sila(Naravno).Ako sad nesklopimo mir sa siptarima i oni to neshvate ozbiljno,negine nam novi rat u buducnosti,kao i ratovi sa ostalim narodima.Ako bude tog rata,bice gori nego prosli ratovi,bice ili mi ili oni,neko ce nestati,a mi Srbi tada moramo ici do Skadra ili nas biti nece u buduce.Znate ja sam spreman da se bijem o5,nema problema.Ali dali je to pametno ili ne ,ne bih znao reci?Voleo bih da ne bude toga,a da i moja deca nemoraju u buducnosti imati iste sudbine kao njihovi dedovi,ocevi.Zato razmislite dobro braco moja najmilija Srpska o tome,sta nam valja ciniti?Mir svima nama pa i nasim neprijateljima zellim,ali spreman sam biti prvi dobrovoljac kao i uvek ako zatreba?Mislim da i nasim neprijateljima treba to jasno biti,da im se jasno kaze.Mi smo za trajan mir,ali smo i za rat ako ga zelite?REFERENDUM,naravno,sta odluci vecina moga naroda u skladu sa tim cu se ponasati,obecavam.Pozdrav svima.Vladimir.

arsa

pre 5 godina

Rusija je vazda bila nas jedini izlaz, jedini spas, rekao bih i od nas samih i od nasih neprijatelja.Siguran sam da ce tako biti i ovog puta.

Pera

pre 5 godina

Dobro je ŝto u tako teŝkim Odlukama nećemo biti sami. Pitanje KiM je veoma osetljivo i zahvalna sam Rusiji ŝto nećemo konačno reŝenje za KiM doneti bez Rusije.

Veljko

pre 5 godina

Rusija i Srbija su prijateljske zemlje a mnogi na zapadu bi voleli da nije tako.

RS

pre 5 godina

Sarajevska Zetra je dobila ime po zelenoj transverzali i bila je zelene boje a da ne govorim sada kako je u tom balinluku i glavni u svemu tome je bio Pozderac djed Vuka Jeremica. Taj Pozderac je bio lazni partizna i komunista a ustvari obican nacista on je bio glavni a ne Alija. Nije Vuk Pozderac slucajno u Srbiji i slucajno u politici, nije slucjano bio u UN njemu je djed odavno utabao put da napadne Srbiju i Srbe. Sva DS sve je to stvorio Pozderac i svi su dosli iz BH.

Sandra

pre 5 godina

Srbiju i Rusiju vezuje tradicionalno prijateljstvo dugo 180 godina .

milosrdni Gavilo

pre 5 godina

Kakvi crni prijatelji .. tapsali su po ledjima i Slobu .. pa nam uvalili za sva vremena ..

milan lala

pre 5 godina

Izuzetno mudra politicka odluka , samo sa Rusijom do resenja za KiM.

Petar

pre 5 godina

Neka razbesni! Mi smo slovenska braća i treba da se dogovaramo!

Milan

pre 5 godina

Sada su svi stručnjaci za islam...pa profesor Miroljub Jevtić sa Fak.političkih nauka na ovo upozorava već 30 godina....

NK

pre 5 godina

Rusija nikda nece izdati dugovodisnje prijateljstvo izmedju Srbije i Rusije

MIKA

pre 5 godina

DOLEN MISLIMO DA SE BORIMO ZA SVOJE OGNJISTE, TO JE ISTO KAO KAD BI VAM NEKO USAO U VASU KUCU KOJU STE KRVAVO STEKLI I ISTERAO VAS IZ KUCE . DOLEN VISE SE BORITI ZA SVOJU ZEMLJU, TESKA SRAMOTA.

magistar

pre 5 godina

Pa dabome. Nije dzabe car putin razgovarao sa tacijem, dok je na ljubljeni preCednik sedeo na tribinama i navijao.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija