• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K. - M. D.

23.08.2018

19:38

POSTAJEMO SVE OZBILJNIJA DRŽAVA! PROJEKAT PUPIN: Vojska Srbije lansira satelit!

Politika

POSTAJEMO SVE OZBILJNIJA DRŽAVA! PROJEKAT PUPIN: Vojska Srbije lansira satelit!

Podeli vest

Posle sprovedene modernizacije pešadije, artiljerije, ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, Vojska Srbije će uskoro lansirati i satelit domaće proizvodnje

Bespilotna letelica tipa "pseudosatelit", koju naši vojni stručnjaci u okviru projekta "Pupin" već više godina razvijaju u saradnji sa firmom 'Kompozit tehnolodži tim', krstariće na 20.000 metara, moći će da leti do 36 meseci bez spuštanja na zemlju i služiće za izviđanje, komunikaciju i zaštitu državnih granica. 

(VIDEO) POLETELI NOVI SRPSKI MIGOVI! Vučić ispratio čuvare našeg neba na prvi let!

Karakteristike letelice "pupin"

* masa 120 kg
* razmah krila 25 m
* propeler 5 m
* dužina 10 m
* visina krstarenja 20.000 m
* trajanje leta do 36 meseci
* radijus pokrivanja 60 k

Ova letelica predstavlja poslednju reč tehnologije, o čemu svedoči i podatak da će imati pogon na elektromotor, koji će energiju za rad prikupljati preko foto-električnih ćelija. O projektu "Pupin" prvi je javno progovorio predsednik Aleksandar Vučić prilikom predstavljanja novih 'migova 29' na aerodromu u Batajnici.

Napredna tehnologija

Prema podacima specijalizovanog portala "Tango siks", glavna karakteristika 'Pupina' jeste osmatranje i izviđanje.

- Osnovna namena 'Pupina' biće regionalno pokrivanje teritorije radio-signalom, signalom mobilne telefonije, internetom, kao i osmatranja u naučne svrhe, sondiranje atmosfere, špijunske i bezbednosne misije, rana upozoravanja, praćenja u slučaju nezgoda i elementarnih nepogoda. Nazvana je 'Pupin' po čoveku čija je inovacija omogućila prenos telegrafa na velike daljine - rekao je za 'Tango siks' Petar Matunović, osnivač firme "Kompozit tehnolodži tim". 

Srpska pamet u svetskom vrhu

Ovaj projekat bi domaću pamet stavio u globalni vrh! Letelica bi mogla da bude primenljiva kako za vojne, tako i za civilne svrhe
Petar Vojinović, vazduhoplovni stručnjak

Petar Vojinović, glavni urednik portala "Tango siks", kaže za Informer da je namera države da uloži u ovaj projekat izuzetno dobra vest.

- Iako zvaničnih informacija nema, u pitanju jedino može biti domaća kompanija "Kompozit tehnolodži tim". To je grupa izuzetno stručnih i mladih Beograđana koji godinama razvijaju projektovanje i izradu bespilotnih letelica. "Pupin" je redak projekat u svetskim razmerama, letelica koja ima potencijal kako u telekomunikacijama, tako i bezbednosnom nadzoru.

- Ona koristi raznovrsnu lepezu senzora sa velikih visina i ima jako veliku autonomiju leta. Tema je izuzetno aktuelna, što pokazuje i veliko "Erbasovo" angažovanje i trenutni rekordi koje postavlja njihov projekat "Zefir". Ako bi projekat "Pupin" zaživeo, to bi domaću vazduhoplovnu pamet stavilo u globalni vrh! Letelica bi mogla da bude primenljiva kako za vojne, tako i za civilne svrhe, a Srbija bi konačno mogla nešto i da izveze u segmentu izuzetno napredne industrije - podvlači Vojinović.

Vulin: Nećemo ratove, ali ćemo se štiti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin naglašava da Srbija ne planira da izaziva nove svađe i sukobe, ali neće dati da bilo ko gazi njene interese.
- Država neće ulaziti u nove ratove, niti će izazvati sukobe. Ipak, Srbija će štititi svoje interese i svoj narod - kategoričan je Vulin

Superiorni u regionu

Bezbednosni stručnjak Milan Petrić, komentarišući ove navode, ističe da bi razvijanje ovog projekta bilo izuzetno dobro za Srbiju.

- Ovakva tehnika bi nam pomogla u lociranju bilo čega u trenutku kada GPS 'zakaže'. Takođe, ove letelice imaju odličnu mogućnost lociranja pri lošim vremenskim prilikama. Zbog takvih predispozicija, pomogle bi nam i u bezbednosno-informativnom smislu. Nadam se da će se ova ideja realizovati, jer sa ovakvim sistemom bili bismo superiorni u regionu - zaključuje Petrić.

PILOTI MIGOVA ODUŠEVLJENI: Avioni odlični, od sutra u upotrebi!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija